Annak idején a világ legnagyobb digitális műszerfalával harangozta be új elektromos zászlóshajóját a Mercedes, és a gigantikus kijelző valóban lenyűgöző, ám az EQS minden egyéb tekintetben is olyan magasra emeli a mércét, hogy egy ilyen autóban egészen normálisnak tűnik a 141 centiméter széles, három különálló, de összehangolt kijelzőt magában foglaló Hyperscreen.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 1
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 2

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 63
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 64
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 65
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 66
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 67
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 68
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 69
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 70
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 71
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 72
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 73
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 74
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 75
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 76
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 77
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 78
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 79
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 80
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 81
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 82
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 83
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 84
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 85
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 86
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 87
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 88
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 89
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 90
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 91
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 92
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 93
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 94
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 95
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 96
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 97
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 98
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 99
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 100
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 101
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 102
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 103
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 104
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 105
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 106
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 107
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 108
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 109
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 110
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 111
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 112
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 113
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 114
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 115
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 116
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 117
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 118
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 119
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 120
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 121
Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 122
Fotó megosztása:

Az EQS képességeiről könyvet lehetne írni, és a Mercedes kommunikációs osztálya meg is tette, harminchét fejezetben taglalva a részleteket. Mi azonban egyelőre maradjunk azoknál a sarokszámoknál, amelyek az autórajongókat azonnal két vállra fektetik.

A Mercedes-Benz EQS részletes műszaki adataiért kattints ide

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 123

Ott van rögtön a hatótávolság kérdése. A kétféle hajtáslánccal, hátsó- és összkerékhajtással kínált autóval akár 770 kilométert tehetünk meg két feltöltés között, és ha találunk 200 kW-os töltőt, negyed óra alatt akár 300 kilométerre elegendő energiát vehetünk magunkkal, az autó tehát kimeríti a mindennapos használat minden követelményét. Egy félnapos utazás után nem csak elfogadható kompromisszum, de egyenesen kötelező gyakorlat beiktatni egy hosszabb szünetet, és ha ezt a megfelelő töltőponton tudjuk megtenni, a világból is kimehetünk az autóval. A japán specifikációjú autók nem csak felvenni, de leadni is tudnak töltést.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 124

A gigantikus hatótávolság több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az akkumulátorra, amely nagyobbik konfigurációjában 107,8 kWh nettó (azaz teljesen felhasználható) kapacitással rendelkezik. Másrészt a hatékony fékenergia-visszanyerésre: akár 3 m/s² lassulásra képes tisztán villanymotorja(i) segítségével az autó, amely a fékpedál érintése nélkül, pusztán motorfékkel is állóra lassítható. A legnagyobb regenerációs teljesítmény 290 kW – maximális lassulásnál tehát olyan, mintha egyenáramú töltőre kötöttük volna az autót. A vezető három fokozatban állíthatja a motorfék erejét, de a dologba maga az autó is beleszól, a navigációs és domborzati adatok, valamint forgalmi információk függvényében dönt a lassítás ideális mértékéről.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 125

Nagyon fontos tényező a motorteljesítmény: a hátsókerék-hajtású variáns 329, a dupla villanymotoros csúcsváltozat 516 lóerőt ad le. A Mercedes nem próbálta tehát ezer lóerővel megleckéztetni a Teslát és többi vetélytársát: így is jóval erősebb, mint amire feltétlenül szükség volna, viszont sokáig bírja szuflával. Lesz azért majd sportverzió is, 750 lóerővel. A legfontosabb azonban, de legalábbis a legnagyobb szenzáció az aerodinamika. A kisebbik teljesítményű modell 0,20-as közegellenállási együtthatója új világcsúcs a sorozatgyártású autók körében, és gyanítjuk, az is marad sokáig.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 126

Ennek persze ára van: az autó egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy luxuslimuzin, hanem úgy, mint egy nagyon áramvonalas villanyautó vagy hibrid. Ez persze csak az alap, amit azzal tökéletesítettek, hogy extrém módon odafigyeltek a részletekre. Jól méretezték a karosszériát és a kerekeket, ügyeltek a szélvédőoszlop kialakítására, lamellák segítségével terelik a helyes irányba a hűtőlevegőt, az orron minden nyílást és rést szélsőséges hatékonysággal tömítettek, a kerekeknél külön légterelőt helyeztek el, aprólékosan lefedték a fenéklemezt, valamint olyan hátsó légterelőt szereltek fel, amely elsődleges feladatának (leszorítóerő) betöltése mellett is csökkenti a légellenállást. Az összkerékhajtású verziónál is 0,20-ról indul a közegellenállási együttható, ami itt is a 19-es AMG-kerékszettel és Sport üzemmódban igaz.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 127

A EQS fedélzeti rendszerének egyik hasznos funkciója, hogy kijelzi, töltés nélkül, a rendelkezésre álló energiával vissza tudunk-e jutni a kiindulási pontra. Egy másik ennél jóval összetettebb: az online szoftverfrissítés nem csak a rendszerprogramok frissen tartására alkalmas, de különböző üzemmódokat, játékokat és extra szolgáltatásokat is letölthetünk rá – némelyeket ingyen, másokat pénzért. Ilyen lesz például a hátsókerék-kormányzás, amelynél külön kérésre kaphatjuk meg az extrém 10 fokos bekormányzás lehetőségét: ilyenkor az 5,2 méteres autó 11 méternél kisebb körön fordul – azaz úgy manőverezik, mint egy alsó-középkategóriás ferdehátú.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 128

Az EQS számos ponton rokonságot mutat az új S-osztállyal, de padlólemeze tisztán elektromos. Ez, valamint a speciális formatervezési elv meglehetősen egyedi külsőt eredményezett. Az orr az EQC-nál már megismert formátumot követi; a fényszórók közötti teret homogén fekete panel tölti ki. Ez utóbbi közepére akár háromdimenziós kivitelben is kérhetjük a háromágú csillagot; ennek rajzolata az eredeti, 1911-es logó grafikáját idézi.

Neked tetszik a Mercedes EQS?
Nagyon bejön!
70% (981)
Borzalmas, nem is értem!
14% (201)
Mindegy, hogy néz ki, a tudása miatt akkor is kellene.
16% (223)

2021-ben nincs vonzóbb opció egy tökéletesen működő légszűrő rendszernél, és a Mercedes nem is mismásolta el a fejlesztést: szemcséket, polleneket, ultrafinom port, baktériumokat és vírusokat is távol tart az utastértől a rendszer, ráadásul a vezető meg is nézheti, hogy kint és bent milyen a szennyező részecskék sűrűsége. Ha szennyezett levegőt észlel, a rendszer javaslatot tesz az oldalablakok és a tetőablak zárására.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 129

Apropó, nyílászárók: felárért motoros ajtózárást kérhetünk mindenhová. Amikor a külső kilincsért nyúlunk, a kallantyú először kiemelkedik a felületből, de a vezetőnek még csak meg sem kell azt fognia: az ő ajtaja magától feltárul. A hátsó ajtók is nyithatók motorosan, a központi infotainment-rendszerből.

Az EQS fedélzetén 350 szenzor figyel a belső és külső környezetre, illetve a rendszerek működésére. Ezek összjátéka nyomán az autó képes magától be- és kiparkolni, sőt, megfelelő infrastruktúra esetén még meg is keresi az üres parkolóhelyet.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 130

Az EQS világítási rendszere sem mindennapi, mert bár oldalanként csak három fényforrást használ, azok fényét 1,3 millió mikrotükör irányítja a megfelelő irányba. A lámpa extra szolgáltatásként képes figyelmeztető jelzéseket vagy segédvonalakat az aszfaltra vetíteni, ezzel segítve a vezető és a többi közlekedő dolgát.

Feláras funkció a Drive Pilot, amely lassú, sűrű forgalomban (városi dugó, autópályás torlódás) teljesen automatikusan vezeti a járművet, a vezető akár el is engedheti a kormányt, és a tekintetét is leveheti az útról.

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 131

Korábban már sokat mesélt róla a cég, de mégse menjünk el szó nélkül a Hyperscreen mellett, amely a műszerfal teljes szélességét elfoglalja, és három különálló monitort foglal magában. Ezek egyike az utas saját, 12,3 colos OLED képernyője. Kamera figyeli, hogy ezt csak az utas nézegesse: amennyiben a vezető odapillant, elhomályosodik a kép. Az elsődleges rendszer testre szabhatóan jeleníti meg az információkat, de a legfontosabb alkalmazások mindig elérhetők és láthatók maradnak.

Videón is megnézheted az új Mercedes EQS-t: kattints ide!

Nem evilági jelenség a legújabb Mercedes 132