Röviden – Audi A8 L
Mi ez? 1994-ben mutatkozott be az A8-as, ami az Audik csúcsa, a negyedik generáció 2017-ben jelent meg, már W12-es motor nélkül, de akár plug-in hibrid hajtással.
Mit tud? Amit egy luxuslimuzinnak tudnia kell, csak éppen technokrata feldolgozásban.
Mibe kerül? 33,1 milliótól indul a 286 lóerős dízel A8-as, a hosszú tengelytávú plug-in hibrid, rengeteg opciós tétellel már 60 millió forint.
Kinek jó? Aki nem adhatja egy A8-as Audinál alább, de meg kell mutatnia, hogy a fenntarthatóság fontos számára.

Maróan megmosolyognak a szomszéd Superchargertől, amíg töltőkábelekből font gordiuszi csomót bogozok ki az A8-as Audi csomagtartójában. Különösen méltatlan pillanatnak éreztem egy luxuslimuzin mellett szerencsétlenkedve, de végül csak megtaláltam a megfelelő madzagot. Kezdődhetett a második menet, a töltőoszlophoz tartozó appal. Remek, végre szívja magába az elektronokat.

Veszek csirkét, zöldségeket – rizst most edzői utasításra nem – és egy vaníliás karikát is leemelek a polcról csalónapra, amikor senki nem látja. Tudat alatt megvan, hogy minél tovább válogatom a megfelelő brokkolit, annál több zéró emissziós kilométert nyerek, ezért alulról karcolom a fél órát a bevásárlással. Bepakolás után ismét kezdődik a harc a vastag töltőkábelekkel, majd arcomba löki néhány pixel, hogy nyertem magamnak majd’ 10 km-t. Az is valami – jegyeztem meg, majd hátmasszázzsal vigasztalódtam.

Külső

Már méreténél is fogva határozott kiállású az A8-as, különösen ezzel a széles krómmaszkkal, ami csak nyújt az arcán. Alig hiszem el, hogy elég neki egy sáv a közlekedéshez, annyira messze terül el minden dimenziója. Konzervatív, de nagyon kedvelem ezt a klasszikus limuzin formátumot, és az Audi A8-as kívülről, ebben a sötétkék metálban meglehetősen csinos.

Amikor megláttam, kicsit meg is köszörültem a torkomat és kihúztam magam, annyira komoly kisugárzása van. Még abban is erősen kételkedtem, hogy sportcipőben beleülhetek-e, vagy egyszerűen kivet magából, ha ilyen illetlenséggel közelítek.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 1
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 2

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom?

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 50
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 51
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 52
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 53
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 54
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 55
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 56
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 57
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 58
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 59
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 60
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 61
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 62
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 63
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 64
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 65
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 66
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 67
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 68
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 69
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 70
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 71
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 72
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 73
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 74
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 75
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 76
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 77
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 78
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 79
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 80
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 81
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 82
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 83
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 84
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 85
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 86
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 87
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 88
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 89
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 90
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 91
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 92
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 93
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 94
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 95
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 96
Fotó megosztása:
Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 97

Végtelenül elegáns limuzin

Megadja a minőségi alaphangulatot az, hogy ennyire patent éleket tudtak préselni a lemezekbe és lehetetlenül szűkek az illesztési hézagok rajta mindenhol. Kimértséget sugároz az is, hogy szimmetrikusak a plug-in hibrid A8-as töltőnyílásai, így az egyik oldalon benzint, a másik oldalon az áramot fogadja. A hibridségnek további két árulkodó jele a csíkos menetfény és a picike e betű a TFSI felirat után.

Állati látványos show-t nyom nyitás után a lámpákkal, ahogyan felélednek a lézeres erősítésű LED-mátrix fényszórók és szegmensenként egyre nagyobb fényt ontanak a diódák a vörösen izzó csíklámpában hátul, azt este többször is meg kellett néznem, annyira hatásos a lumentechnó.

Belső

Imádom ezt a világosszürke bőrt, de a szálcsiszolt alumínium dekorbetétekkel már nagyon rideg hangulatú vele a beltér, mintha egy frissen elkészült műtő volna. Muszáj volt megküldenem egy bátor lila hangulatvilágítással, amitől meg hirtelen lett egy kis ’80-as évek sci-fi-zamata a rengeteg világító képernyővel a fedélzeten. Kicsit el is felejtettem, hogy mennyire fájdalmasan túltolták benne a zongoralakkot.

Ezen a szinten már nem szívesen bámulok mindent visszatükröző, örökké koszos, fényes fekete műanyag felületeket óriásplakát méretben. Az egész bocsánatos bűnné törpült, amikor indítás után előbukkantak a szellőzőrostélyok a semmiből.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 98

Pazar minőség, nyugtató csend

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 99

Elrejti a szellőzőket

Minden finom bőrkötésű az A8-asban, és ez így van jól. Mesteri az egész kidolgozása, a szépen futó varrásoktól az utolsó kis tikkenő kapcsolóig, amiből ugye nem túl sok van. A 10,1 colos központi taperolós kijelző képe nagyon szép és éles, a mögötte lévő menü is egyértelmű, a rendszer pedig gyors. Érezhetően van hardver, ami kiszolgálja ezt a rettenet sok funkciót.

Nekem fáj az ösztönösen kezelhető gombok hiánya, ezért az alatta lévő 8,6 colos érintőképernyőre pakolt klímapanelt sem tudtam megszokni már az A8-ast megelőző Q7-ben sem. Hiába van haptikus visszajelzés – tehát visszaröccen az ujjperc végére, ha megnyomsz egy virtuális gombot -, egyszerűen mindig oda kell nézni rá.

Négyküllős a kormány, mint egy valódi limuzinban, nyilván vajpuha bőrbe kötve és az audisan éles hanggal kattannak rajta a kapcsolók és fűthető is. Önmagában ez annyira meghatározó benyomás az általános jóságról, hogy rögtön világos lesz, hogy ez egy másik liga. Innen messze van a méltatlan A1-es és a zötyögős Q7.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 100

Luxuslimuzinban itt a legjobb utazni

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 101

Ülésállító gombok hátul

Lehetetlenül sok hely van az elnöki fotelben és pont ugyanannyi digitális kijelző, mint elöl. A hosszan előrenyúló kartámaszban egy kivehető tableten pár gombnyomás után felhúzható az összes naproló és eltűnik a panorámatető is az Alcantara kárpit mögött. Kisebb listát dob arról, hogy milyen masszázs választható (nekem a sima hát- meg a hullám jött be leginkább), de kétségkívül a legmókásabb a LED-mátrixos olvasólámpa állítható vetítőképe.

Fejedelmi még úgy is, hogy nincs lehajtható lábtámasz és hangulatjavító pezsgőhűtő, fagyoskodó poharakkal a két ülés között. Akadnak még kényelmi funkciók, mint a tisztességes konnektor a laptop töltésére vagy a kivehető, androidos tabletek, netkapcsolattal. Annyira kényelmes itt utazni, hogy bármeddig elnézegetném a nürburgringes videókat a YouTube-on.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 102

Androidos tablet a hátsó szórakoztató rendszer

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 103

390 literes csomagtartó és szüntelen rendetlenség a kábelek miatt

Rozéarany tokba öltöztetett iPhone-t és temperált dobozkás szivarokat nem igazán lehet elrejteni a fedélzeten. Mert a kesztyűtartó kivételével minden tárolóhely meglepően kicsi vagy alacsony, esetleg furcsa alakjuk miatt tetrisz világbajnokok se tudnának mit kezdeni velük.

Mivel az akksi a csomagtér padlója alatt van, a hibrid A8-asba csak 390 liternyi holmi fér (a sima A8-as 505 literével szemben), aminek jelentős részét elveszi a töltőkábelek hatalmas batyuja és a sietség miatt hanyagul behajított töltők. A porszívók meg évek óta magukba rántják ezeket, csak úgy mondom.

Technika

Nagy szilárdságú acélt, alumíniumot és magnéziumot is használnak az A8-as Audihoz, nyomokban még szénszál erősítésű műanyagot tartalmaz. Ez az audizás csúcsa, így érthetően minden kényelmi és biztonsági fejlesztést ebbe az autóba zsúfoltak bele, de a megjelenése után akkorát változott a világ, hogy elegánsan elsiklottak felette, hogy az A8-as hiába tartja a sávot, a sebességet és a távolságot, igazából valódi önvezetésre még így három év után sem képes.

Ettől eltekintve tényleg elképesztő már maga a vas is. A futómű elöl és hátul is öt lengőkaros, légrugókon úszik méltóságteljesen, amik képesek előre felkészülni az útburkolat egyenetlenségeire és oldalütközés esetén villámgyorsan megemelik az autót, hogy minél alacsonyabban érje a becsapódás az utascellát.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 104

340 lóerőt és 500 Nm nyomatékot tud önmagában a V6-os, turbós benzinmotor

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 105

A használat 90%-ban nincs igazán szükség a hatdugattyús fékekre

Motorok

Ahogyan az önvezető rendszert, úgy a W12-es blokkot is meghagyták elméleti darabnak. Az Audi A8-as legszerényebb változata (50 TDI) a 286 lóerős 3,0 literes TDI, egy lépcsővel feljebb volt a 435 lovas és 900 Nm-t tekerő V8-as turbódízel. A 4,4 másodperces 100-as gyorsulást produkáló csúcsdízel azonban elesett a károsanyag-kibocsátási csatában. Hiába van minden A8-asban 48 voltos mild-hibrid rendszer.

55 TFSI jelzés alatt fut a belépő benzines 3,0 literrel és 6 hengerrel, ami 340 lóerőt tud, felette jön a 4,0 literes, V8-as 460 lóerővel és 660 Nm nyomatékkal (60 TFSI) és 4,4 másodperces százas sprintidővel. A legsportosabb továbbra is a kizárólag rövid tengelytávú (2998 mm) verzióban elérhető S8-as, aminek 82 literes tankjából 571 lóerőt kell etetni. 3,8 másodperces 0-100-zal kétség kívül sietős gép. A másik véglet a konnektorról tölthető 60 TFSI e.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 106

Aeroakusztikailag szerencsés az ajtólapra rögzített tükör

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 107

2 vagy akár 6 óra is lehet mire teleszívja magát a 14,1 kWh-s akksi

14,1 kWh-s lítiumion akksicsomag van a konnektorról tölthető Audi A8-asban, ami egyértelműen az otthoni esti töltésre és munkahelyi újratöltésre van kitalálva, mert 2 vagy akár 6 órát is lógnia kell, hogy teleszívja magát 46 kilométernyi elektromos hatótávval. Ez a legtöbbek ingázásához, füstmentes zónák beiktatásához, reptéri fuvarokhoz valószínűleg éppen elegendő. Hűtését a négyzónás klíma hőszivattyúja oldja meg, ami hatékony módja az akksi temperálásának.

Elektromotorját a 8 sebességes automata váltó házába integrálták. Tisztán villanyos hajtással képes akár 135 km/órás tempóra is, de nyilvánvalóan városra érdemes tartogatni az elektromos hatótáv gyorsan fogyó kilométereit. Minden másra ott a V6-os turbómotor 340 lóereje. Gázelvételkor 25 kW-tal, fékezéskor 80 kW-tal tölt a villanymotor. Az igazi tárcsába harapós fékekre csak 0,3 g-s fékerőtől van szükség.

Vezetés

Masszív 449 lóerő a rendszerteljesítmény, és az elektromos hajtással együtt már 700 Nm nyomaték viszi a 2,4 tonnánál is nehezebb hosszított A8-ast. Méghozzá mennyei krémességgel, tökéletes nyugalomban. Egyszerű hibridként használva tényleg háborítatlan a nyugalom a dupla üvegezés mögött onnantól kezdve, hogy puhán ráhúzta a kabinra a súlyos ajtókat.

Felélednek a képernyők a Start gomb megnyomása után, aztán D-be húzom váltót, és a hatalmas limuzin hangtalanul siklik előre. Még akkor is, ha a műszerfal jobb oldalán lévő skála (az akksi töltöttsége) a piros mezőben szomorkodik.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 108

Megkapó, hogy némán suhan akár nagy tempóval is

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 109

Összkerékkormányzással hihetetlenül fordulékony az A8

Amikor már tényleg nem lehet villanyból tovább mozgatni az A8 bálnatestét, akkor észrevétlenül indítja be a V6-ost valahol az autó végén, sok réteg szigetelésnyire tőlem. Ezt is legtöbbször csak a műszerfalról lesem le, annyira háborítatlanul csendes. 130-as tempónál 62 dB a hangerősség, de 180-nál is 70 alatt maradt a mérő. Talán akkora jelenléte van, hogy még a menetszél is csak suttog körülötte.

340 lóerő és 500 Nm önmagában is bőven elég az Audi A8 L meggyőzően dinamikus mozgatásához, de messze távol áll tőle a kapkodás. A harmóniára van összecsiszolva és azt tökéletesen tudja is. Puhán vált az automatája, lágyan ringat a légrugó és az aktív stabilizátorok is azon dolgoznak, hogy véletlenül se rebbenjen meg az újság széle a hátul ülő kezében. Nagy gázra égnek emeli az orrát és úgy indul meg, mint parittyából a nehéz kő.

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 110

Sportosabb fazonú az S line ülés, de ez csak a látszat, ez is inkább marasztalóan kényelmes

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 111

Autópályán 8 liter környékén fogyaszt, városban 10 l/100 km feletti az átlaga

Döbbenetes a futóműve, amilyen természetességgel, leheletnyi magabiztos gőggel átlép a nagyobb fekvőrendőrökön. Csak grammra kimért érzetek jutnak a kormányra, de leginkább a precízsége fogott meg. Mindig pont úgy és pont az történt, amire számítottam. A méretei ellenére nagyon kezes, amiben nagy szerep jut az összkerékkormányzásnak, ami nagy tempónál a stabil irányíthatóságot adja, kicsinél pedig a mozgékonyságot. Lehetetlenül szűken fordul, annyi biztos.

Összkerékhajtása végtelen tapadással a szürreális kanyartempót adja, de az A8-as minden porcikájával tiltakozik a szerpentines használat ellen. A négy kerékre kimatekozott nyomaték itt a rendíthetetlen utazás alapja. Tagadhatatlan, hogy erre lett kitalálva az A8.

Költségek

Elnézést, bedughatom a luxuslimuzinom? 112

Nem gyorsabb, de kényelmesebb, mint repülni

33,1 millió forint a legolcsóbb A8-as Audi, de a fapados luxuslimuzin ugye olyan, mint hokedlin ülni az operabálban. Elméletben lehetséges, de a galaxisban még senki nem találkozott vele. A plug-in hibrid A8-as hosszított tengelytávú verzióban már 36 milliótól kezdődik.

Csinos színben, gyönyörű bőrbelsővel és a kényeztető opciókkal együtt már alulról karcolja a 60 milliót a tesztautó, és ez még messze nem a cukormázas, tejszínhabbal gazdagon megküldött A8 L.

Elsőre elképzelhetetlen, hogy a mindenhol képernyőkkel (6 darab) telepakolt, négy ülésen is masszázst kínáló, felhőkön futó luxuslimuzinból bármi hiányozzon. Pedig van még mit pipálni a kis asztalkáktól a hűtőig. Egész tetőt betöltő üveggel, nagyon okos fényszóróval (1,9 millió), a mindennél is többel már 80 millióig is felkúszik.

A konnektorról tölthető, hosszú tengelytávú Audi A8 és jelenlegi egyetlen vetélytársa – Listaár, forint

A konnektorról tölthető, hosszú tengelytávú Audi A8 és vetélytársa – Listaár, forint
BMW 745Le xDrive (394 LE) 35 299 000
Audi A8 L 60 TFSI e quattro (449 LE) 36 004 500

Értékelés

Ha érdekel, milyen a 60 milliós Audi A8 L 60 TFSI e quattro mozgásban és hogyan mátrixozik az olvasólámpája, akkor kattints a play gombra!

Amit az Audi tudhat, az itt van az Audi A8-ban, de nem kell mélyre ásni a menüben, végigpróbálni az összes masszázst, játszani a tableten keresztül az olvasólámpával, hogy kiderüljön: az A8-as szinte tökéletes limuzin és hibátlan utazóautó.

Mellette – Ellene
 
  • Elegáns limuzinforma
  • Minőségi összeszerelés
  • Nagyszerű kényelem
  • Modern fedélzeti rendszer
  • Harmonikus hibrid
  • Benzinesként is remek autó
 
  • Tengernyi tablet
  • Annyi a zongoralakk, hogy hiányolom a billentyűket
  • Hosszadalmas töltési idő és rövidke elektromos hatótáv
  • Rosszul esik retkes kábeleket pakolni a szépen kárpitozott csomagtartóba
Hogy tetszik a konnektorról tölthető, 60 milliós Audi A8? Értékeld!
átlag
6.25
szavazat
752
Hogy tetszik a konnektorról tölthető, 60 milliós Audi A8? Értékeld!