Röviden – Mazda6 G194 AT6, sportkombi, Edition-100
Mi ez? A 2012-ben bemutatott, harmadik generációs Mazda6-os legfrissebb verziója kombi karosszériával, 194 lóerős benzinmotorral, automatikus váltóval, ünnepi kivitelben
Mit tud? Nagy alapossággal kigondolt vezetési élményt, örökké stílusos formát, és prémiumhoz közelítő anyaghasználatot a beltérben
Mibe kerül? Az alap Mazda6 kombi ára 10,3 millió forinttól kezdődik, a tesztben szereplő autó 13,2 millió forintba kerül
Kinek jó? Bárkinek, aki vonzó külsejű, kényelmes, jó minőségi érzetet adó autóra vágyik klasszikus, nagy lökettérfogatú, szívó benzinmotorral

Ritka az ilyen hosszú modellciklust megélő típus a mai piacon. A Mazda6 jelenleg is futó, harmadik generációja kilenc éve, 2012-ben mutatkozott be, és azóta töretlenül fejlesztik, csiszolgatják a japánok, mintha ez teljesen  természetes lenne az autóiparban. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 1

Örökzöld klasszikust rajzoltak a Mazda6 tervezői 2012-ben, még ma is a kategória leglátványosabb típusai közé tartozik az autó

Eddig két nagyobb ráncfelvarrást élt meg, először inkább a belsőt, másodjára inkább a külsőt variálták meg, így technikailag is frissen tartva az amúgy örökzöld megjelenésű középkategóriás típust.

Most a Mazda alapításának századik évfordulója előtt tisztelgő, limitált szériás darab járt nálunk, ami a szokásos felhozatalon túl néhány egyedi extrával csábítja a márkához hű vevőket.

Külső

Egy autó akkor néz ki jól, ha tíz év múlva is megfordulnak utána az utcán, és igaz rá a Facebook egyik kedvenc autós mémje, miszerint “ha nem nézel utána a leparkolt kocsidnak, akkor rosszul választottál”. Ezeket a kritériumokat mind a mai napig könnyedén teljesíti a Mazda6.

Nem véletlen, hogy csak minimálisan nyúltak hozzá az eddigi két ráncfelvarrás során. Először csak a hűtőrácsot ölelő szárny lett vastagabb, 2017-ben viszont az egész frontrész megváltozott, ekkor a lámpatesteket is keskenyebb, sportosabb hangulatú full-LED egységekre cserélték. A króm hatású részek aránya ekkor érte el a giccshatárt, innen már jó ízléssel nem lehet több csillogó dekort rápakolni az autó orrára. 

Finom, de mégis meghatározó változtatás volt a ködlámpafészkek eltüntetése a lökhárító oldalairól. Ezzel sokkal egységesebb lett a frontrész, hasonló a friss Mazda3-ashoz, ahol kifejezetten törekedtek a különálló modulok, alkatrészek eltüntetésére.

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 2

Örökzöld klasszikust rajzoltak a Mazda6 tervezői 2012-ben, még ma is a kategória leglátványosabb típusai közé tartozik az autó

A karosszérián az első sárvédőkön és a kerekek közepén, belül a fejtámlán és a padlószőnyegeken találjuk meg a “100 years 1920-2020” feliratokat.

Mivel a vaskos ívekből rajzolt oldalvonal az elegánsan lejtő tetőívvel, a finoman rajzolt ablakkeretekkel eddig is tökéletes volt, így ezek nem változtak 2012 óta. A teljesség kedvéért pedig álljanak itt a Mazda6 arányai is: hossza 4805, szélessége 1840, magassága 1480 mm, tengelytávja pedig 2750 milliméteres, fordulóköre 12 méter.

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 3

Full-LED fényszórói automatikusan működnek

Belső

Ezen a téren is történt némi változás szűk tíz év alatt. A legfeltűnőbb, hogy mintha leadott volna pár felesleges kilót a műszerfal. A felfújt, kövérkésre párnázott ívek eltűntek, és egy szikárabb, egységesebb stílus vette át az uralmat. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a műszerfalba integrált központi kijelzőt a táblagépek stílusában kiemelték.

Így van ez szinte minden autóban, és a Mazda6 választ is ad a miértre. A táblagépes megoldás nélkül rengeteg felesleges “hús” van a kijelző sávjában, végig az utas előtt is. Így ez eltűnik, szellősebb a tér, és lehet katonásan egyenes vonalakat rajzolni a szokásos kijelző-szellőző-kílmakonzol hármas mentén. 

Ezzel együtt bevállalták a japánok, hogy ezen az egyenesen végig varrás fut majd, aminek természetesen tökéletesnek kell lennie, vagy iszonyat rondán fog hatni. Rondaság helyett a tesztautóban tökéletes az eredmény, ami egy ilyen születésnapi kivitelnél még inkább elvárt. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 4

Az évfordulós széria sajátja a vörös bőrkárpit

Ha már születésnap, az ünnepet a borvörös bőrkárpit és a szintén vörös szőnyegek teszik teljessé, ez a világos színű műszerfalborítással vagány, harmonikus összhatást ad. Nyilván könnyen koszolódik, de kis odafigyeléssel nem lehetetlen kordában tartani a dolgot. 

Ez csak fokozza a beltér amúgy is kellemes anyagminőségét, ami az évforduló nélkül is magas szintű. A Takumi Plus felszereltséghez például nappabőr ülések, a műszerfal tetejére és az ajtókárpitokra pedig Ultrasuede borítás jár, ami a japánok által kikísérletezett, szintetikus szarvasbőr. Oké, műbőr, de tényleg a legjobb fajtából.

Tehát a Mazda6 beltere kialakításban, anyagminőségben kortalanul hangulatos, kellemes az ergonómia, valódiak, és finoman működnek a kezelőszervek, a digitális szolgáltatások terén viszont csúnyán látszik a múló idő. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 5

Ha más digitális kütyüt nem is, a tolatókamerát frissíthették volna, ez így 2021-ben pocsék

Egyszerűen messze elmarad a mai átlagtól a Mazda6, a kijelző grafikai megjelenése, sebessége, kezelhetősége lefelé lóg ki, nemcsak a középkategóriából, de a kompakt típusok közül is. Mint amikor látunk egy videoklipet 2006-ból és rácsodálkozunk a féltégla mobiltelefonokra, az UFO-napszemüvegre, és a tüskésre zselézett hajakra. Egyszerűen eljárt felette az idő, ami a menürendszert tekintve még nem nagy gond, a tolatókamera iszonyat rossz felbontása viszont fájó így bőven tízmillió forint felett. 

A felesleges funkciók hiánya viszont üdítő jelenség. Tényleg nem kell tizenkét saját profil és állandóan okoskodó, intelligens vezetéssegítő, elég az egyszerűen beállítható adaptív tempomat és a színes, szélvédőre vetített head up display. Ezek megkönnyítik az életünket, nem frusztrálnak, és a műszeregység menüjében sem tévedünk el, mert csak a klasszikus infókat kapjuk itt meg, fogyasztás, néhány diagnosztikai információ, és ennyi. 

Nincs háromszintű könyvtárrendszer, amiben ínhüvelygyulladásig kell körözni, mire az átlagfogyasztást le tudjuk nullázni.

A régi korok isteni maradványa még a CD-lejátszó és az AUX-csatlakozó. Mert a modern kor ádáz ellensége a szemét kábel, meg a matuzsálemi adathordozó kompaktlemez, de amikor saját profil beállítása, tizenkét reklám meghallgatása, mesterséges intelligencia által ránk tukmált zeneszámok és havi előfizetési díj kicsengetése nélkül tudunk minőségi zenét hallgatni, az 2021-ben csábító extrának tűnik.

A helykínálat maradt feszes, ez az autó körbevesz, akár egy jól szabott öltöny, nincsenek buggyosra hagyott, lógó részek. Nekem ez 185 centiméterrel még pont kényelmes, de már így is tetőt súrol a séró (bocs), és szinte el kell hajolni a napellenző elől. Szóval nagyobb termettel akár szűk is lehet a Mazda6, az üléspróba kötelező, ha valaki erre vágyik. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 6

Az összeszerelés, és az anyagok minősége példás a Mazda6-osban

Akadnak tárolórekeszek gazdagon az ajtókban, a vezető bal térdénél egy picike az aprónak, a könyöklőben a redőny alatt pohártartók is csücsülnek, mögöttük a felhajtható rész pedig dupla USB és egy 12 voltos aljzatot kapott, és itt az SD-foglalat is, de két USB-töltőpont került a hátsó ülésekhez a lehajtható kartámaszba is. 

Hátsó sora sem emeli a helykínálat királyai közé, két felnőttnek pont elég a hely, középen a kiemelkedő kardánalagút vesz el sokat a lábtérből. Az alacsony karosszéria és a szedánnal szűkebb ajtónyílás miatt nem túl praktikus ide a bejutás, de a sportkombik már csak ilyenek.

A csomagtartó  506 literes, a padlószint alatt pedig a gumijavító készletnek, néhány apróságnak van már csak helye. Nincs túl sok praktikus segítség a csomagrögzítéshez, pár kötelező akasztón túl egyebet nem találunk, aki ilyet keres, annak ott a Skoda Octavia.

Technika

Mazda6-ost 145, 165 és 194 lóerős benzinmotorral, illetve 150 és 184 lóerős dízelmotorral lehet rendelni, utóbbiak összkerékhajtással is elérhetők.

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 7

Motorja kiforrott technika, bő tíz év szerviztapasztalat alapján garantálható a megbízhatósága

A tesztautóban 2488 köbcentis, négyhengeres benzinmotor dolgozott, ami 194 lóerős teljesítményre képes, 258 Nm csúcsnyomaték mellett. 8,1 másodperces 100 km/óráig tartó sprint van még a katalógusban.

A négyhengeres blokk új, nagy átömlésű szívónyílásokat, nagyobb porlasztási nyomású, átdolgozott fúvókájú többlyukú befecskendezőket, új formájú dugattyúkat, dugattyúpalástot kapott, illetve gyorsabban bemelegszik, mint elődje. Az összes boszorkányság végeredménye az alacsony fordulaton 6,2 százalékkal nagyobb nyomatékban csúcsosodik ki. Természetesen mindkét üzemanyaggal működő motor teljesíti az Euro6-os normákat.

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 8

Finom anyagok vannak a beltérben mindenhol, tökéletes a kivitelezés

Vezetés

Egy jól vezethető autó megtervezéséhez pénz kell és idő. Ha pénz nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségben, az idővel még mindig lehet sokat nyerni, és a Mazdánál rászánják az időt az ilyen aprólékos munkára. A legutóbbi ráncfelvarrásnál például lejjebb vitték a kormányösszekötők bekötési pontjait, finomabban működő lengéscsillapítókat szereltek be, rugókat hangoltak át, de tulajdonképpen enélkül is az egyik legjobban vezethető autó lenne kategóriájában a Mazda6. 

Még mindig az élmezőnyben van, és ezen a téren nincs olyan avulás, mint a digitális kütyük terén, ez az érték örök. Sőt ahogy jönnek az egyre bonyolultabb hibridek, úgy egyre csábítóbb a maga szívó benzines egyszerűsége, a hibridekhez mérten alacsony tömeggel párosítva.

Aki pedig klasszikus, nagy lökettérfogatú (európai szemmel) szívómotorral szerelt autót szeretne a középkategóriában, annak gyakorlatilag nincs más alternatíva. A gázreakció, a motor karaktere ma már egy kihalt stílust képvisel. A simán, kellemesen felfutó nyomatékgörbe, a bőséges, de nem agresszívan ránk törő teljesítmény emlékeztet minket arra, miért szeretünk autózni, céltalanul bolyongani négy keréken a vidéki utakon. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 9

Hatsebességes automata váltója a 8-9 fokozatúak között már ritkaság ebben a kategóriában

Bonyolult, villanymotorral megfejelt ellenfelei túlterhelt zenebohócnak tűnnek az egyszerűségében lenyűgöző Mazda Skyactive motorja mellett. Azoknál általában érződik, hogy minden motorjukra jut egy csokor szenzor, egy adag algoritmus, és vannak forgalmi helyzetek, amikor kibillen az egyensúly. 

A Mazdánál ezzel nincs probléma, nyomjuk a gázt, a motor felpörög, az autó megindul, a hatsebesség automata visszavált, és ha nagyon állíthatnékunk van, akkor egy billenőkapcsolóval aktiválhatjuk a Sport üzemmódot. Ennyi. Nincs változó grafikával reklámozott hatféle vezetési mód, és ha valami ennyire harmonikus alapból, akkor nem is kell. 

Miért hangolnánk puhábbra a futóművet, amikor sikerült 19 colos kerekekkel is kellő komfortot elérni, miközben az úttartás is maximálisan megfelelő? Nincs értelme tekergetni, attól csak rosszabb lesz. Ráadásul a kombi karosszéria tengelytávja 9 centiméterrel rövidebb, mint a szedáné. Ez fájó, amikor gyerekülést kell betuszkolni a szűk nyíláson át hátra, a kanyarokban viszont jól jön az extra fordulékonyság. Mert a Mazda6 még mindig piszok jól fordul, és ehhez tényleg nem használ semmilyen piszkos trükköt, a titok az átgondoltan, alaposan megtervezett futómű-geometria. 

Nagy tempónál kellően csendes, a középkategóriának megfelelően zajmentes az utastér, ebben is sokat fejlődött a Mazda. Csak a felpörgő benzinmotor mechanikai zaja szűrődik be komolyabb gázadásra, de mintha ezt nem is akarták volna elrejteni a japánok. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 10

Jól mutatnak alatta a 19 colos felnik, még ezzel a mérettel sem lesz túl rázós a felfüggesztés

Hosszú utakon pihentető az adaptív tempomat, de a sávtartó elektronika nem mindig van a helyzet magaslatán, néha beindul a pattogás a sávok között. Ennek ellenszere az egyszerű kikapcsolás, egy gombnyomás az egész, és ugyanez igaz a menetstabilizálóra is. Egyetlen gombnyomás kell az ESP OFF felirathoz, nincs több fokozat, nincs menüben pipálgatás, ilyen az, ha egy gyártó felnőtt, felelős embernek nézi a vásárlóit, és nem óvodásnak, akinek állandóan fogni kell a kezét.

Költségek

A Mazda6 méretéhez, teljesítményéhez mérten egész elfogadható fogyasztást produkál, a teszthét végén 8,3 literes átlaggal zárt, amiben a reggeli rövid gyerekszállítás is benne volt, hidegindítással, motorgyilkos rövid üzemmel együtt. Így ez egy abszolút jó érték, országúton simán hozható vele a 7-7,5 literes átlag száz kilométeren. 

Kombi karosszériás Mazda6-ost 10,3 millió forinttól vehetünk Attraction felszereltséggel, 145 lóerős motorral. Ezen a szinten a 2,5 literes motor nem érhető el, és a használt autók piacát nézve igen kevesen választják ezt a 194 lóerős kivitelt, inkább a kétliteres a népszerű. 

A klasszikus autók egyik utolsó példánya a Mazda6 11

Ilyen apróságok mutatják a különleges szériát, aminek már 13 millió felett alakul a vételára

Pedig brutális felárról nem beszélhetünk, Revolution felszereltséggel a 2,5 literes motorral szerelt Mazda6 automata váltóval 11,8 millió forint. Az ünnepi kiadás viszont tényleg minden elérhető extrával meg lett tömve, ami még tovább, egészen 13,2 millióig emeli a listaárat. Ez elsőre borsosnak tűnhet, de már lassan a kompakt kínálat csúcsa is eléri ezt a tartományt, és a kereskedőknél vélhetően könnyen áthúzzák vörössel ezt az értéket.

A Mazda6 és konkurensei   – Listaár, forint
VW Passat Elegance 2.0 TSI DSG (190 LE) 13 276 160 
Mazda6  (194 LE) 13 200 000
Ford Mondeo 2.0l FHEV 187LE FWD (190 LE) 13 665 000 
Kia Optima 2.0 CVVL aut. (163 LE) 9 549 000

Összegzés

A Mazda6 rávilágít arra, hogy az autóipar a kiterjesztett szolgáltatásokra és a kibocsátási normáknak való megfelelésre koncentrált az elmúlt évtizedben. Hiányoznak a konkurenseknél elérhető automatizált funkciók, a fejlettebb önvezetés, az internetes szolgáltatások, a konnektorról tölthető hibrid hajtáslánc.

Akad pár feltűnően puritán japános megoldása, például a tetőablak egyszerű, kézzel mozgatható rolója, a kulcs nélküli bejutás fekete nyomógombja a kilincsen. Mégis, ha az autózás zsigeri alapjait nézzük, vagyis a kényelmet, a komfortot, a stílust, a használhatóságot, a gépészeti megoldások finomságát, az átgondolt tervezést, akkor a Mazda6 még mindig megfontolandó vételnek számít.

Ezt az autót, és az extrák szükségességét értékelve végül feltehetjük a Harcosok Klubja örökké aktuális kérdésének autós átiratát: szükségünk van a vezetéshez a legújabb digitális kütyükre a szó nomád értelmében?

Mellette – Ellene
 
  • Időtálló forma
  • Megbízható szívó benzinmotor
  • Pont elegendő teljesítmény
  • Jó vezethetőség
  • Ízléses beltér
 
  • Elavult fedélzeti rendszer
  • Átlagos helykínálat elöl-hátul
Hány pontot érdekel az öregedő Mazda6?
1446 szavazat - átlag: 8.72 (10-ből)
Hány pontot érdekel az öregedő Mazda6?