Röviden – Volkswagen Arteon Shooting Brake
Mi ez? 2017 márciusában, Genfben mutatták be az Arteont, amit méretben a VW Passat és a Škoda Superb közé lőttek be. 2020 nyarán nemcsak megújult a modell, hanem azóta új, kombi karosszériaváltozatban is kapható, amit Shooting Brake-nek hívnak
Mit tud? Kombi kasztnival tágas, komfortos, és elegánsabb, mint egy Passat
Mibe kerül? Az Arteon Shooting Brake árlistája 14 492 350 Ft-tól indul
Kinek jó? Bárkinek, akinek szüksége van óriási, elegáns VW-ra, ami már nagyon közel van egy Audihoz

Alaposan átalakította a vírus a mi munkánkat is, a nemzetközi autóbemutatók egymás után maradnak el, holott új modellek azért azóta is rendszeresen feltűnnek egy-egy márka kínálatában. Hogy teljesen mégse maradjunk újdonság nélkül, valamivel szerényebb keretek között, hazai terepen is biztonságosan ki lehet próbálni ezeket a modelleket. Persze a körülmények mások, nincs ezernyi újságíró és az aktuális tesztautóból is sokkal kisebb a felhozatal, pár darabon kell osztozni.

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 1

Már kombiként is elérhető a Passat és a Superb közé méretezett VW Arteon

Hogy mégis mindenki hozzájusson az aktuális érdekességhez, csomagban kaptuk a legizgalmasabb, vadonatúj Volkswagen Arteon kombi változatát és a kevésbé látványos frissülésen átesett Volkswagen Tiguan-t is, néhány már korábbról ismert, már megírt VW modellel. A márka első, kifejezetten villanyautónak készült modelljét, a Volkswagen ID.3-at is elhozta az importőr, bár erről már teszt is született  ezt mégis muszáj volt elvinni egy hosszabb menetre. De a főszereplő mégis a kombi karosszériás VW Arteon volt.

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 2
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 3

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 29
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 30
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 31
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 32
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 33
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 34
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 35
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 36
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 37
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 38
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 39
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 40
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 41
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 42
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 43
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 44
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 45
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 46
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 47
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 48
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 49
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 50
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 51
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 52
Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 53
Fotó megosztása:

Külső

Három évvel ezelőtt, 2017-ben mutatkozott be a Passat CC utódjának számító, de annál sokkal elegánsabb megjelenésű csúcs Volkswagen, az Arteon. Az idén nyáron a szokásos, külsőt és műszaki tartalmat érintő változások mellett egy vadonatúj karosszériaváltozat is megjelent a kínálatban, a kombi, amit sokkal arisztokratikusabban Shooting Brake-nek neveznek a VW-nél. 

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 54

A nagyobb fenék miatt a belmagasság is érezhetően nagyobb maradhatott a hátsó utasok fölött

A modellfrissítés a külsőben az orron végigfutó fénycsíkban, a látványos krómrácsokban, alsó légbeömlő környékén fedezhető fel a legkönnyebben a vasalt élekkel gazdagon ellátott, 4866 milliméter hosszú, 1871 széles, 1462 mm magas és 2835 mm tengelytávú kasztnin. Oldalról az ötajtósnál gyorsan zuhanó tetőív helyett itt tovább megmarad a belmagasság – ami jót tesz mind az első, mind a hátsó sor fejterének -, és a tető végül egy szárnyban fogy el. Az ablakok króm keretet kaptak, igaz, csak csukva van bármi körülöttük, mert nyitva itt is csak a pucér, kerettelen ablakokat látni. Ha éppen látni őket, és nem veri beléjük az orrát az ember. 

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 55

Élek, vasalások a karosszérián

Belső

Roppant elegáns, kellemes hangulatú a megújult Arteon utastere is, ahol azért vannak bajok az ergonómiával. Leginkább a kényszeres gombmentesítés az, ami nem tett jót a használhatóságnak, de szerencsére nem olyan mértékű az elmebaj, mint például a Golfban. Talán valamivel konzervatívabb, vagy idősebb vásárlóközönségnek szánják az autót, nem tudom, de itt a simogatós, újraértelmezett világításpanel helyett szerencsére tisztességes, hagyományos tekerős kapcsoló van, és az érintőképernyős központi kijelző is kapott saját, kézzel fogható és forgatható gombokat.

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 56

Igazán kellemes környezet, talán csak az üléspozíció magasabb az ideálisnál

Jó, nem sokat, de a hangerőt legalább ilyen tekerőgombbal is lehet állítani. Sajnos a klímakonzol már tapizós, simogatós, és a kormány gombjai is egy nagy érintésérzékeny, csúszós felületté váltak. Igaz, lehetne még ennél is zavaróbb, mert itt legalább ad valami érezhető visszajelzést a gomb, ha sikerült megnyomni.

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 57

Különálló gombok helyett egy nagy, fényes, csúszós felületen kellene vezetés közben eligazodni

A minőségérzet viszont rendben van, az anyagok szépek, kellemes tapintásúak, és a légbeömlők dizájnja is egyedi, a fabetétekhez hasonlóan, de head up display-ből csak az olcsóbb, az aktuális információkat nem a szélvédő üvegre, hanem a műszerfalból kiemelkedő plexilapra vetítő változat került az autóba. Csomagtartója a nagyobb fenékhez képest alig lett nagyobb, a kombi Arteon feneke 565 liternyi cuccot nyel el, ami csupán két literrel több a mezei Arteon befogadóképességénél. Lehajtott üléstámlákkal már 1632 literes ez az adat, a leghosszabb tárgy, ami belefér az pedig 2090 mm hosszú. 

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 58

Mindössze két literrel lett nagyobb a kombi csomagtartója a mezei Arteonénál

Vezetés

Az Arteon Shooting Brake-et rögtön kétféle motorral is ki tudtuk próbálni, a kissé lustán dolgozó benzinessel csak egy nagyon rövid szakaszt mentünk, de annyira nem is bánom, mert a hazaútra megnyert dízelmotorral nagyjából hibátlan utazóautó a kombi Arteon. Autópálya-tempónál 2000-es fordulatszám alatt forog a kétliteres, 150 lóerős turbódízel, aminek hangjából szinte semmi nem jut át a hangszigetelésen. A hétfokozatú DSG-vel harmonikus párost alkot a dízelmotor, ami még takarékos is, bár egyelőre csak a fedélzeti számítógép adatait kell elhinnünk, fogyasztást mérni nem volt módunk a rövid tesztúton, de a 6,1 literre saccolt átlag egy nem kifejezetten gazdaságosságra kihegyezett úton, egész ígéretes eredmény. 

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 59

Egyelőre csak dízelmotoros kombi Arteon található az árlistán

Költségek

Az Arteon Shooting Brake alapára 14,492,350 forint, ez a 150 lóerős 2,0 TDI motoros kivitel ára, míg az erősebb, 200 lóerős változat 15,653,130 forinttól indul. Mindkét motorhoz hétfokozatú DSG váltó jár. Fura, hogy az Urano-szürke kivételével minden szín feláras, így aki nem szürke autót választ, az további 99 ezer és 412 ezer forint közötti összeget hozzácsaphat még a vételárhoz. 

Kombit faragtak a legmenőbb Volkswagenből 60

Kamu kipufogók mögött bujkál az igazi

Adja magát, hogy a kombi Passathoz képest mennyi a kombi Arteon felára, előbbi a 150 lovas dízelmotorral és szintén DSG váltóval 12,627,990 forint lenne, ami 3 millió forinttal kevesebb, mint az új modell. Kérdés, kinek éri meg a bő 20 százalékos felár azért, hogy valamivel csinosabb formájú, tágasabb autót kapjon egy kombi Passatnál. 

Mellette – Ellene
 
  • Egyedi megjelenés
  • Komfortos belső
  • Harmonikus hajtáslánc
  • Takarékos motor
 
  • Egyelőre csak dízelmotor található az árlistán
  • Ergonómiailag kifogásolható simogatós kezelőfelületek
  • Kombiként alig nagyobb csomagtartó

Szavazás

Hány pontot adnál a kombi karosszériás VW Arteonnak?
átlag
7.15
szavazat
1324
Hány pontot adnál a kombi karosszériás VW Arteonnak?