Hófödte hegycsúcsok, fenyőfák, csend és nyugalom. Aztán hirtelen… wroorooroom. A Porsche 911 boxermotorjának vérpezsdítően rotyogó hangja robban bele a svájci Alpok képeslapra illő idilljébe. A kocsi a körülményeket meghazudtoló sebességgel száguld végig a betonkeményre fagyott hófalakkal övezett erdei úton. Teheti, nincs szembeforgalom, nincsenek úrvezetők, és az autó, az új Porsche 911 Carrera 4S is alkalmas rá.

Még sötétben indultunk a tréningre, mert a nap erősen rontja a "pályák" minőségét

Még sötétben indultunk a tréningre, mert a nap erősen rontja a “pályák” minőségét

Még sötétben indultunk a tréningre, mert a nap erősen rontja a


Nincs nehéz dolga a vezetőnek, hiszen a Porsche Traction Management (PTM) négykerék-hajtás (itt írtunk róla részletesen) a cudar körülmények ellenére az útra ragasztja a 400 lóerős sportkocsit.

Ha a PTM a kerekek csúszásából, az oldal- és a hosszirányú gyorsulás adataiból, illetve a kormányelforgatás szögéből azt érzékeli, hogy kipörögnének a hátsó kerekek, a középső elektrohidraulikus tengelykapcsoló mindössze 100 milliszekundum alatt zár és megindul a nyomaték az első tengelyre is. Megyünk előre, mint a hótoló.

Bár a korábbi Porsche Turbóban debütált rendszer gyorsabban osztja el a nyomatékot, mint ahogy a vezető képes lenne érzékelni, nem árt, ha a sofőr vezeti a kocsit és nem fordítva. Ezért ajánlják a Porsche havas tréningjeit, ahol az ügyfél a téli körülmények közötti vezetésről tudhat meg sok újat az avatott instruktoroktól. Ha részt veszünk egy ilyen tréningen, mint mi tettük, alapvető fogalmaink lehetnek a kocsi viselkedésről. Megtanulhatjuk például, hogy tudjuk keresztbe tenni a 4×4-es 911-est.

Faroláshoz jobb a Sport Plus

Körforgalom ez is, de itt kilinccsel előre kell menni

Körforgalom ez is, de itt kilinccsel előre kell menni

Körforgalom ez is, de itt kilinccsel előre kell menni


Ehhez lazítani kell a menetstabilizáló szigorán, mert alaphelyzetű ESP-vel az autó kicsit bután viselkedik határhelyzetben. A Sport Plus rendszert aktiválva viszont a gázpedál reakciója gyorsabb, a fűtőmű keményebb lesz, az – opciós – sportkipufogó hangosabban zenél, gyorsabban kapcsol az automata, kézi váltónál gázfröccsöt ad visszakapcsoláskor a motor, és ami a lényeg, hogy a Porsche Stability Management engedékenyebb lesz. Az ESP hagyja kitörni az autó farát, hogy a pilóta látványos fordulókat tegyen, de mentőangyalként végső esetben mégis közbenyúl, hogy ne törje össze a drága játékszert. Eközben a hathengeres boxer muzsikál nekünk.

Driftelés: a gáz a lényeg a hátsókerekesben, a kormányzás a 4×4-esben

A farolás technikája egészen más, mint a hátsókerék-hajtású 911 esetében, ahol a kocsi kitörése után kevésbé a kormánnyal, inkább a gázpedállal játszva rajzoljuk az ívet. Elég fura például, hogy ha a Carrera 4 tolja az orrát, akkor adjunk még több gázt, mert ekkor fog befordulni. Ha farolni akarunk, negyed fordulatot elfordítjuk a kormányt, majd padlóig nyomva a gázpedált kipörgetjük a kerekeket, hagyjuk kitörni a hátulját, közben egyenesbe állítjuk a kormányt, majd csökkentjük a gázt és a kormánnyal játszva lekörzőzzük az ívet.

A driftelés alapjait a kocsi mellett tanultuk

A driftelés alapjait a kocsi mellett tanultuk

A driftelés alapjait a kocsi mellett tanultuk


Pofonegyszerű! Nem? Az is volt, amíg az autón kívül tanultuk, a kocsiban már kevésbé. De a jobb egyben helyet foglaló oktatónk intelmeivel a körforgalom méretű pályán három kör után már egész jól megy a drift.

Ha megtanultuk egy körpályán, akkor akár hegyi szerpentinen is megvalósíthatjuk, ahogy az oktatás második fázisában csináltuk. Persze azért egy húszperces gyakorlás után még belenyilall az emberbe, amikor az oktató a rádión beszól, hogy jó lesz ez, de gyorsabb tempóval, miközben éppen azon jár az agyunk, hogy a 30 milliós autót ne vágjuk a hófalba.

Kell a 4×4

Sokak fejében a farmotoros 911-es gonosz autóként szerepel, amely kikapcsolt menetstabilizáló mellett képes megmutatni az óvatlan vezetőnek, hol lakik a motor. Vélhetően ez is közrejátszik abban, hogy a biztonságosabb autózást kínáló négykerék-hajtás igen népszerű a Porschénél.

Az előző generáció, azaz a 997-es kódjelű modellek értékesítésének 34 százalékát tették ki a 4×4-es típusok, sőt ha a Turbót is ideszámítjuk az arány eléri az 50 százalékot világszerte – tudtuk meg August Achleitnertől, Porsche 911 sorozatért felelős vezetőtől. ” A Svájcban eladott 911-esek 80 százalékában szerepel négykerék-hajtás, az ügyfelek télen sem teszik garázsba autójukat.”

Nem látszik, hogy nem faros

Az 1985-ben bemutatott 959 óta a négykerék-hajtású 911-esek védjegyének számító piros csík a hátsó lámpák között árulkodó. Főként, hogy immár lámpaként is funkcionál.

Az 1985-ben bemutatott 959 óta a négykerék-hajtású 911-esek védjegyének számító piros csík a hátsó lámpák között árulkodó. Főként, hogy immár lámpaként is funkcionál.

Az 1985-ben bemutatott 959 óta a négykerék-hajtású 911-esek védjegyének számító piros csík a hátsó lámpák között árulkodó. Főként, hogy immár lámpaként is funkcionál.


A Carrera 4-ről (és peresze a 4S-ről) kevesen mondják majd meg, hogy nem hátsókerekest hajtunk. Alig észrevehető, hogy nem hagyományos 911-es, hiszen nem feltűnő a hátsó sárvédők oldalankénti 22 milliméteres szélesítése vagy a 10 milliméterrel szélesebb hátsó gumi.

Száraz körülmények között a tulajdonos sem tudja, hogy négykerék-hajtásút vezet, mert az összes nyomaték a hátsó tengelyre irányul. Talán épp ezért került a menübe az új modellnél egy kis egérmozi, ami tájékoztat a nyomatékelosztásról. Persze azért egész más a két autó, a hátsókerék-hajtásúnak például kevésbé szervózott, még direktebb a kormányzása.

Bár kiemelkedő tempóra képes és óriási adrenalinbomba, ha az utastér alapján akarnánk megítélni a Carrera 4-est, aligha állítanánk, hogy sportkocsi. Persze 2+2 üléses, de a kidolgozás és a kialakítás luxusautós. Mint a Panamera kicsiben. Finom bőr borítja a legtöbb felületet, a kapcsolók kézre állnak és finoman működnek, ahogy kell, precíz a kormány, nem túl kemények a pedálok. Csoda, ha az ügyfelek minden hétköznap autózni akarnak vele?

A tető olyan jól szigetel, hogy a kabriókkal sem okozott gondot a hidegben autózni

A tető olyan jól szigetel, hogy a kabriókkal sem okozott gondot a hidegben autózni

Hátsókerék-hajtású Porschéval havon?

Nem kétséges, hogy a Carrera 4S kiválóan teljesít havon, de az igazán megdöbbentő az volt, hogy – az összehasonlításhoz rendelkezésünkre bocsájtott – a hátsókerék-hajtású modell sem volt teljesen elveszve. Egy ’80-’90-es évekből származó normál 911-es vélhetően csak pörgött volna körbe-körbe vagy fékezhetetlenül csapódott volna a hófalba egy erősebb gázadásra a csúszós úton, nem úgy a 991-es kódjelű. Kikapcsolt menetstabilizáló elektronikával is képesek voltunk az autóval viszonylag jó tempót autózni, sőt, uralhatóan lehetett vele driftelni is. Megdöbbentő, mennyit fejlődött a technika.

A Porsche 911 Carrera 4 és 4S műszaki adatai

 911 Carrera   4 Coupe
 4S Coupe
4 Cabriolet
4S Cabriolet
 Lökettérfogat:cm3 3436 3800 3436  3800
 Telj.: LE / 1/min: 350 /7400 400 /7400 350 /7400 400 /7400
 Nyomaték: Nm/ 1/ford: 390 /5600 440 /5600 390 /5600 440 /5600
 Gyorsulás: sec 4,9 (4,7) 4,5 (4,3) 5,1 (4,9) 4,7 (4,5)
 Max. seb. (km/h): 285 (283)  299 (297)  282 (280) 296 (294)
 Átl. fogy.: (l/100 km) 9,3 (8,6)  9,9 (9,1)9,5 (8,7) 10,0 (9,2)

Zárójelben a duplakuplungos automatával szerelt modell adatai