Bár az elektromos autók az utóbbi időkben egyre jobban elszaporodtak, igazán használható, közel teljes értékű modellt aránylag ritkán látunk. A Renault-tól most rögtön kettőt is kaptunk a Fluence és a Kangoo Z.E. személyében.

Bekékült az embléma is

Bekékült az embléma is

Bekékült az embléma is


Bár az elektromos Fluence is Törökországban, a mezei változattal megegyező gyártósoron készül, külsőre mégis jópár különbség akad a két modell között. Először is a villany-hajtású változat 13 centiméterrel hosszabb lett, – hogy legyen hely az ülések mögé szerelt akkumulátoroknak – kapott néhány nagyon “környezetbarát-kék” díszítőelemet, és bekékült az embléma, valamint a típusjelzés is. Más a hátsó lámpatest és a hűtőmaszkot is átszabták. Utastere pár apróságtól eltekintve megegyezik a hagyományos motorral felszereltekével, csupán a műszerfala kapott extra, az elektromos autózáshoz nélkülözhetetlen műszert.

Egy jó munkahely mindig feltölt:

A megszokottól eltérő műszerek

A megszokottól eltérő műszerek

A megszokottól eltérő műszerek


Hogy az átlagember se zavarodjon össze a Renault elektromos autójában, így a Fluence is pontosan úgy működtethető, mint egy hagyományos autó. Ugyanúgy van slusszkulcs, még el is kell forgatni indításnál, csak aztán a megnyugtató motorhang nem akar megjönni, hiába “indítózik” a vezető. Csupán kicsinyke “GO” felirat és egy halk jelzés értesít arról, hogy mehetünk. Váltókar D-be, kis gáz és már megyünk is. Csendben, hangok és szagok nélkül.

A villanymotor igen érdekes jószág, mert ahogy elindul, máris képes leadni a csúcsnyomatékát, ami városi környezetben zseniális dolog. Így ha már lepergett rólunk a kezdeti tisztelet az ismeretlen iránt, akkor kegyetlenül megdolgoztathatjuk vele a kipörgésgátlót.

Ha minden klappol, akár 185 kilométert is elmegy egy töltéssel

Ha minden klappol, akár 185 kilométert is elmegy egy töltéssel

Hogyan döntsük romba a közlekedést?

Ennyi az átlagfogyasztás

Ennyi az átlagfogyasztás

Ennyi az igazi átlagfogyasztás


Nem kell hidakat robbantgatni, sem a jelzőlámpákat vezérlő központ szervereit feltörni. A megoldás jóval egyszerűbb: fogyasztási versenyt kell hirdetni pár tucat autós újságírónak, majd útnak ereszteni őket villanyautókkal. Még csak értékesebb nyereményt sem kell  elhúzni az orruk előtt, így is lesznek néhányan, akik huszonöttel csorognak majd végig a kijelölt úton, feltartva a helyi busztól kezdve, még a különben betegesen ráérősen autózó mamikákig mindenkit.

Természetesen így az út végén kapott fogyasztási értéknek sem lesz semmi köze a valósághoz. A harmincas döcögés 12kWh-nyi, míg a normális tempójú, de takarékos vezetés 15,5kWh-nyi elektromos energiát igényelt a Fluence-ban, 100km-enként. Ez 45forintos kWh árral számolva 540, illetve 700 forint száz kilométerenként. Ha kedvünk van tovább matekozni, akkor kiderül, hogy nagyjából 1,8 liternyi gázolaj áráért autózhatunk a Fluance ZE-vel.

Gázt, vagy elektront?

Bár a Fluence elektromos motorja mindössze 95 lóerős, mégsem volt benne olyan érzésünk, mintha ez nem volna elég. Feltéve, hogy nem hagyjuk el vele a lakott területet, illetve nem merészkedünk vele autópályára.

Igaz, a legtöbb országban legális maximális autópálya-sebességet még öt km/órával túl is szárnyalja a Fluence, mégis jobban érzi magát a jellemzően városi, araszolós környezetben. Itt a kisebb légellenállás és fékezésekkor visszanyert energiamennyiség tesz jót a fogyasztásnak.

A villanymotor legnagyobb ajándéka a csendes, szagtalan üzem mellett, hogy bármikor képes meglódulni. Ha rátaposunk a gázpedálra – már ha egyáltalán gázpedálnak hívják ezt a szerkezetet és nem villany- vagy árampedálnak – akkor még a leggyorsabb váltókat is lepipálva azonnal jön az erő. Hiszen nem kell váltani, csak ráengedni az akksi teljes erejét a motorra. És a gyorsulás folyamatos, nem szakítják meg még minimális terhelésváltások sem.

Töltés

Mindkét oldalon van villanytanksapka

Mindkét oldalon van villanytanksapka

Mindkét oldalon van villanytanksapka


A Fluence akkumulátorainak feltöltésre többféle megoldás is létezik. A legegyszerűbb, ha otthon – szakember által telepített – nagyfeszültségű töltődobozzal tankol a tulajdonos, ekkor hat-nyolc órát kell az aktusra szánni. Hasonló tempójú töltőállomások megjelenése várható a jövőben nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban, illetve más, gyakran látogatott helyeken is.

Mi a menetpróbán találkoztunk olyan működő, nyilvános parkolóval, ahol feltölthettük volna az elektromos Renault-k telepeit. Igaz, hogy nem fértünk volna hozzá a töltőoszlophoz, mert senki nem hagyta szabadon a csatlakozókat, ami azt is mutatja, hogy egyelőre ezeket a töltőpontokat nem nagyon használják rendeltetésszerűen az autósok. Pedig a tervek szerint 2012 első felére ötvenezer töltőpont lesz Európa szerte.

Így fest egy elektromos autó motortere

Így fest egy elektromos autó motortere

Szükség esetén külön kábellel a mezei 230 voltos hálózatra is rá lehet kötni az autót, ekkor tíz-tizenkét órába telik, mire az akksik feltöltődnek. Jóval elegánsabb, és persze sokkal gyorsabb az akksikat töltöttre cserélni – a drága Li-Ion akkumulátorok amúgy is csak lízingelhetők, a tulajdonos az autó megvásárlása után is a Renault marad. Egy csere állítólag öt perc alatt lezajlik, és garantáltan teljesen feltöltött, még ereje teljében lévő – minimum 75 százalékos állapotban lévő – akksit kap az ügyfél.

Nem néma

13 másodperc kell neki a százas tempó eléréséhez

13 másodperc kell neki a százas tempó eléréséhez

13 másodperc kell neki a százas tempó eléréséhez


A Fluence Z.E. Állítólag csendes. Nekünk ebből nem sok jutott, mert Portugália a menetpróba idejére úgy döntött, átváltozik valami monszun-sújtotta dél-kelet ázsiai földdarabbá. Így a szélzaj még az álló autóban is kegyetlenül nagy volt, a tetőn, illetve az összes karosszériaelemen dörömbölő esőtől pedig alig hallottuk a navigációs berendezésben ügyködő, magyarul csak rosszul beszélő Marikát. De elhisszük, hogy az autó csendes, mert jártunk vele parkolóházban is.

Van egy furcsa dolog is a villanymotoros közlekedésben, ez pedig a brutális erejű motorfék. Mehetünk akár komoly lejtőn is, ha felemeljük a lábunkat a gázpedálról, az autó még ott is képes idegesítően lelassulni. Persze ha közben azt is látjuk, hogy ezalatt az akksik vadul töltődnek, már nem is annyira bosszantó a dolog. Ha pedig a szinte megélhetetlenül messzire kitolt fékbetétcsere is beugrik, még mosolyogni is fogunk.

Hozzánk jövő év közepén érkezhet az elektromos Kangoo

Hozzánk jövő év közepén érkezhet az elektromos Kangoo

Hozzánk jövő év közepén érkezhet az elektromos Kangoo


Biztonság

Érthető, ha valaki nem érzi jól magát, ha egy közel négyszáz voltos, negyed tonnás akkumulátorcsomaggal utazik a háta mögött, amelybe annyi energiát préseltek, ami bőven elegendő lenne néhány formás kismalac ropogósra sütéséhez is. Az aggódókat a Renault töréstesztje nyugtathatja meg, ahol a 250 kilós akkumulátor nem csinált semmi extra gazságot, hála az autó módosított vázszerkezetnek. Az elektronikus vezetéstámogató rendszereket is áthangolták, hogy a megváltozott tömegeloszlás mellett is hatékonyan tudjanak működni. Emellett száz darab tesztautót, összesen ötmillió kilométeren át hajtottak felváltva arasznyi vízben, perzselő forróságban, fagyban, porban egyaránt. Úgyhogy nincs ok a pánikra.

Szép új világ, villanyautók és töltők sorakoznak a parkolóban

Szép új világ, villanyautók és töltők sorakoznak a parkolóban

Itthon is lesz?
A villany Kangoot az elején kell etetni

A villany Kangoot az elején kell etetni

A villany Kangoot az elején kell etetni


Itthon is lesz. Pedig eleinte elszomorítóan szürke volt az előadásokon bemutatott, Magyarországot jelölő paca a térképen, de nem, nem veszítettek minket szem elől a franciák. Első körben az elektromos Kangook jönnek valamikor 2012 közepe táján, aztán majd talán a Fluence is befut egyszer. De róla egyelőre ennél többet nem tudni. Mint ahogy az árat is homály fedi. Addig is lehet reménykedni, hogy végre idehaza is kapjanak valami zsíros támogatást a villanyautók, ne csak a külföldi rendszámmal ügyeskedők.