Nemrég Németországban jártam, hogy kipróbáljam a Conti SportContact 7-et, a Continental legfejlettebb nyári gumiját. Hannover volt a bázis, a mintegy félmillió lakosú, 204 négyzetkilométeres nagyváros.

Szétbombázott iparvárosból gumitesztelési központ

Iparvároslétéből következően a második világháborúban a terrorbombázásból itt ugyanúgy kijutott a lakosságnak, mint a németek által már 1939 szeptemberében szőnyegbombázott Varsóban, az 1940-ben elpusztított Rotterdamban vagy később Drezdában, csak Hannover esete valamiért sokkal kevésbé ismert.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 1
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 2

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 57
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 58
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 59
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 60
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 61
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 62
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 63
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 64
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 65
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 66
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 67
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 68
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 69
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 70
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 71
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 72
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 73
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 74
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 75
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 76
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 77
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 78
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 79
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 80
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 81
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 82
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 83
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 84
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 85
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 86
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 87
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 88
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 89
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 90
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 91
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 92
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 93
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 94
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 95
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 96
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 97
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 98
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 99
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 100
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 101
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 102
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 103
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 104
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 105
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 106
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 107
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 108
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 109
Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 110
Fotó megosztása:

1943. október 9-én 261 000 bomba hullott Hannoverre, hogy a náci Németország hadigépezetének ellátását megnehezítsék a szövetséges erők. Erre csak azért érdemes kitérni a helyszín kapcsán, hogy könnyebb legyen értékelni az áldott békét, amiben élhetünk.

Tulajdonképpen nem is Hannoverben, hanem a közeli Contidromban vezettem különféle autókon az új sportgumit, amiben ötévnyi fejlesztőmunka van. Egy gumiabroncs-tesztközpont az autóbuzéria csodálatos menedéke. Ford Focus ST-ken, hátul hajtó 911-es Porschéken kívül a parkolóban itt látsz például G30-as BMW 540i-t hátsókerék-hajtással, amit az erő, a dízelhez képest könnyű motor és a legtöbb itthoni BMW-ben szinte obligát összkerékhajtás elhagyása tesz alkalmassá a feladatára.

Gumifejlesztés a Nürburgringen: 75 liter/100 km

Azért is jó itt, mert a fejlesztők és a gumitesztelők igen szórakoztató közeget alkotnak. Itt tudtam meg egy tesztelőtől, hogy pályafutása legtöbbet zabáló autója a Porsche Cayenne Turbo első generációja volt, amely 75 litert bekapott alatta 100 nürburgringi kilométeren. A vevőkört a közúton is orbitális fogyasztásban nem a benzinköltség zavarta, hanem a csekély hatótávolság, ezért a Porsche utólag bővíteni kényszerült a tankot.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 111

Hol máshol látsz G30-as 540i-t összkerékhajtás nélkül?

Instruktorunk emlékei szerint csak a hidraulikus kormányszervo szivattyúja 1,5 liternyi benzint elemésztett 100 kilométeren, mert a pumpa mindig teljes kapacitáson ment, nemcsak akkor, amikor a kormány elfordításával tényleg kellett a rásegítés, ami a villanymotoros vagy elektro-hidraulikus kormányszervók előnye.

A Contidrom nevű tesztközpontban működik az automatizált beltéri fékezőpálya (AIBA), van döntött kanyaros, irgalmatlan tempót lehetővé tévő oválpálya és locsolható, direkt hepehupás, vagy épp gördülési zaj-mérésre épített, nagyon egyenletes felületű útszakaszok is találhatók.

A Texastól Malajziáig a világ számos más pontján végzett fejlesztés és tesztelés legfrissebb eredménye egy sportmodellekre és sportautókra, sportlimuzinokra, nehéz terepjárókra és nagy teljesítményű elektromos autókra szánt gumiabroncs.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 113

Első körben 19-23 col közötti méretben, 42 verzióban lesz elérhető az új gumi. Később 17-24 col közé fejlődik a méretválaszték

19-23, aztán 17-24 col

Első körben 19-23 col közötti méretben, 42 verzióban lesz elérhető az új gumi, amelyet négy üzem gyárt, a németországi Korbachon kívül Csehországban, Portugáliában és Szlovákiában. Azon az autón, amit megnéztem, épp egy portugál gyártású gumi volt, ami az AF kódból derül ki.

Később lefelé 17-es és 18-as, felfelé 24-es gumiabroncsokkal bővül a kínálat. A sokféle SportContact7 nem teljesen azonos, mert minden szegmensben más a vevők igénye. Az autók, így a gumik használata is eltérő, ha valaki napi járósnak használt Clio III RS-re, versenypályán is bevetett McLaren 720S-re, vagy elektromos hajtású, dögnehéz lóerőgyárra veszi a márkaneve és megjelenése alapján egységes gumiabroncsot.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 114

Balra a SportContact6, jobbra az utóda. A SportContact7 merev blokkjai nem deformálódnak úgy az erők hatására, hogy a nagy szélső vízkivezető sokszögek ne láthassák el feladatukat, így nehezebben alakul ki vízfilm a futófelület és az aszfalt között, amin megcsúszik az autó

Ettől jó a vízkivezetés

Ebben a termékvonalban sok új ötlet és megoldás rejlik. A futófelület két szélén a nagyra nyitott, tompaszögű háromszögre hasonlító nyílásokra érdemes figyelni. Ezek a nyílások olyan nagyok és a blokkok annyira merevek, hogy még egy G 63 AMG sem tudja összenyomni, elzárni őket vészfékezéskor vagy sodrós kanyarban, ha a tulaj siet felvenni pár milliárdnyi osztalékot.

Mivel a szilárd blokkok a nagy nyílásokkal nem préselődnek össze és így nem is zárják el a futófelület alól a hosszanti hornyokból kifelé vezetett víz útját, mindig hatékony marad a vízelvezetés a profilból, ettől lesz nedves úton rövidebb a féktáv.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 115

Ezzel az Audi E-tron GT-vel érkezett Nico Rosberg. A családi autójuk egy ötajtós Audi E-tron, az SUV hatótávolsága csupán 250 km a mindennapokban

Elmélet után gyakorlat

Ezt az elméletet a fékteszteken VIII-as Golf GTI-k igazolták a mért eredményekkel. Esőztetett aszfalton, 235/35 R19-es kerékszetten vészfékeztünk, a 80-0 km/óra közötti sávot mérték a műszerek. A SportContact6-tal a legjobb eredmény 26 méter feletti volt, míg utódával 24 méter körüli értékeket produkáltunk, sőt, valamelyikünk 23 méternél rövidebb távon megállította az autót 80-ról. Amikor egy új autóhoz egy darab adaptív LED-es csodafényszóró ára simán lehet félmillió Ft, érdemes elgondolkodni, mit ér egy jobb gumigarnitúra. Nem beszélve arról, ha nem pléhkár, hanem személyi sérülés kerülhető el egy vészfékezés után.

Még jobban kijött a különbség a vizes kezelhetőségi pályán, ahol a Mercedes-AMG A45S volt a tesztautó 245/35 R19-es gumiabroncsokkal. Az új gumival sokkal kiszámíthatóbban száguldott a kompakt sportgép, nagyobb tartalékokkal ment és mivel a jobb tapadás sokkal több bizalmat ébresztett, képességeit könnyebb is volt sebességre váltani a zárt pályán.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 116

Nico Rosberg, F1-es világbajnok is részt vett a SportContact7 tesztelésében és a bemutatón. Rákérdeztem, hogy ismeri-e a konkurenciát, elsősorban a Michelin PilotSport4S-t. Azt választolta, hogy igen, összevetette a vetélytárs gumikat a Conti csúcsmodelljével

Előnye abból fakadt, hogy hatékonyabban kipréselte a vizet a futófelület alól és amikor az előddel már rég a fűre pördültem volna, itt még nem volt vízfilm a gumik és az aszfalt között, hogy megcsússzak.

Farolás gázelvételre, gázadásra

Más kérdés, mennyivel jobb szórakozás az SC6-on száműzött ESP-vel szégyentelenül keresztbe rakni a legkisebb AMG-t. Ha tényleg a tapadás határán autózol, elég neki egy enyhe gázelvétel, hogy előzni kezdjen a fara. Ki nem néztem volna belőle, de a fenekén gázelvétellel könnyítve, váltott kanyarokban a terhelésváltástól és gázadásra is igazi farolós élményeket adott.

Race üzemmódban a 421 lóerős motor annyi nyomatékot ad hátra az 500 Nm-ből, hogy frankón ellenkormányozni kellett a kanyarokból kifelé. A 4×4-es, kormányán át a tapadásról és az útfelületről nagyon jó visszajelzéseket adó autóval akkora móka volt driftelni, hogy desszert gyanánt nem a hátsókerekes Suprával mentem még a száraz aszfaltos tesztpályán, hanem a keresztmotoros, 4×4-es kompakt autóval csapattam, amíg lehetett.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 118

Beszédes kormányzás, precíz vezethetőség, sportautós viselkedés: az új Toyota Supra kitűnő autó gumitesztekhez. Az előző és az új SportContactot hasonlítottuk össze velük

Supra és i30N

Szárazon is egy kezelhetőségi pályán vezettünk. Az elsőkerekes hot hatch-vonalat a 235/35 R19-es méretkategóriával a Hyundai i30N képviselte, a valódi sportkocsikat a hátul hajtó Toyota Supra, a sorhatos motorral. Itt kisebbnek éreztem a különbségeket az előd SportContact6 és az utód, a SportContact7 között.

Szárazon mindkét gumi eszelősen tapadt, de az újjal nyugodtabban, magabiztosabban ment a két tesztautó a 3,8 kilométeres aszfaltcsíkon. Az i30N nem véletlenül robbant be a semmiből a kategória élmezőnyébe. A kipufogó ropogása, az őszinte reakciók, a konokul húzó motor és az ár/érték aránya zseniális sportmodellé teszi. A Supra pedig a jobbik BMW Z4, ez nem először derül ki. A közös technika finomhangolásával a Toyota olyan beszédes kormányzást, annyira precíz vezethetőséget és annyira sportautós viselkedést ért el, aminek csodájára járunk.

Szempont volt a gumi élettartamának meghosszabbítása is. Én is ebben éltem, de az itt megkérdezett vezető gumifejlesztő mérnök szerint tévhit, hogy a lágy gumikeverék egyenlő a gyors kopással. Míg klasszikus célkonfliktusként a vizes fékút 3 százalékos javítása biztosan ront 5 százalékot a gördülési ellenálláson, az elhasználódás esetében ez nem ilyen egyszerű.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 120

Vizes pályán a kevesebb padlógáz és a kisebb tempó miatt az i30N-nél jóval erősebb és 4×4-es A45S AMG beérte 34,2 literrel 100-on. A Hyundai 40,6 litert írt ki 100 km-re

A kopást az SC7 esetében az elődénél nagyobb felfekvő felület mérsékli. Mivel a mintázat keresztirányban nagyobb, de hosszirányban kisebb bevágásokat tartalmaz, összességében nagyobb a tapadófelület, tehát több gumin oszlik el az autó súlya és kisebb a kopása. A hosszirányú nyílások visszafogása ellenére is jó marad a vízkivezetés, mert a hosszirányú mintaárkok nyílásai nem záródnak el a gumiabroncs deformációja közben.

Fogyasztás és látványvilág

Ez itt az UUHP-szegmens (Ultra Ultra High Performance), ahol a gördülési ellenállás és a fogyasztás leszorítása nem a legelső szempont. Ennek ellenére a Conti új sportgumija a C üzemanyag-hatékonysági besorolással a maga kategóriájában takarékosnak mondható.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 121

Az oldalfal képét gyakorlatilag teljes egészében a formatervezők határozzák meg. Ez az előd, a hatos Conti SportContact

Egy gumiabroncsnak esztétikai értéke is van, így az oldalfal képét gyakorlatilag teljes egészében a formatervezők határozzák meg a feliratok elhelyezésével, a karakterek megszabásával. De a dizájnerek a futófelület látványán is dolgoznak, mert egyazon konstrukció különféle mintázattal ugyanazt a teljesítményt nyújthatja

Az autó élvezetes kezelhetőségében kulcskérdés a kormányzásra adott reakció gyorsasága és pontossága. Ezt segíti a Continental SportContact7 szerkezetében a három középső borda igen merev kialakítása. A profil szilárdságának köszönhetően lágyabb, jobban tapadó gumikeveréket lehet használni, jelentős erőket átvinni, mert ettől lesz gyors az autó kanyarban, ettől fog hamar megállni fékezéskor és kilőni rajtoláskor.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 122

Race üzemmódban a 421 lóerős motor annyi nyomatékot ad hátra az 500 Nm-ből, hogy frankón ellenkormányozni kellett a kanyarokból kifelé. ESP nélkül gázelvétellel is keresztbe lehet rakni a kompakt AMG-t

Gumimatuzsálemek újonnan

Abban nincs semmi meglepő, hogy ötévnyi fejlesztőmunka, legalább 60 gumikeverék tesztelése és aprólékos elemzése után az új termék jobb a réginél. Ami számomra a legváratlanabb volt, hogy a Continental még a SportContact3-at is gyártja.

Ez egy ősrégi gumi, mégis gyártják és veszik újonnan. A talány oka, hogy bizonyos autókra ez a gyárilag jóváhagyott gumiabroncs, és aki elégedett vele, az újra megveszi.

Így lesz könnyebb elkerülni a baleseteket 123

Itt a gumifejlesztés alapja a nedves tapadás és a féktávolság rövidítése vizes aszfalton, mert biztonsági szempontból ez fontos. Az új SC7-en méterekkel rövidebb úton megállt alattunk a Golf GTI, mint elődjével

Ezeket a gumikat nem szabad áttervezni, keveréküket modernizálni, mintázatukat, felépítésüket korszerűsíteni, mert az autógyártói jóváhagyás egy adott specifikációra szól, amitől a gumigyártó akkor sem térhet el, ha közben kifejlesztett egy generációkkal újabb és az árát leszámítva minden szempontból jobb gumit.

De Ti, a Vezess olvasói, ne elégedjetek meg azzal, ami valaha jó volt! A saját autódon abroncsokat cserélni és megélni a gumik fejlődését olyan öröm, mintha a Wartburgba pancsolt mosóbenzinről átállnál 100-asra.