Gyulának nincs könnyű élete, rázós évek vannak mögötte. Többször döftek kést a mellkasába, előfordult, hogy baltával verték fejbe és a kezei is leszakadtak már néhányszor. Utóbbiakat ugyan visszakapta, de a rögzítéshez használt cellux nem tart túl jól, most is fityeg a kézfeje. Gyulának – aki a rendőrségnek dolgozik – ma is nehéz napja lesz, a hídról vetik majd le a Dunába, hogy aztán a vízi rendőrök egy csónakba emelve mentsék meg a Bajáig sodródástól.

Dunából mentettek a vízi rendőrök – ott voltunk a helyszínen 1

Gyula nem igazán izgul, sportos, testhez álló ruhát visel, és a teste is habból van, remekül fog úszni a víz felszínén. Számításai szerint nem lesz 10 percet sem a Dunában – a vízi rendőrök ennyi idő alatt tuti megérkeznek a helyszínre, és kihalásszák – de a statisztika még ennél biztatóbb, a budapesti szakaszon 3-7 perc alatt már a partra, illetve a kihűlés ellen izolációs fóliába csavarva mentőbe is teszik az így, vagy úgy a Dunába pottyant embereket. 

Dunából mentettek a vízi rendőrök – ott voltunk a helyszínen 31

Gyula nem egy izgulós típus

A Margit hídon állunk, a vízi rendőrök hamarosan bemutatják, milyen egy éles mentés. A vízből mentés bemutatására kinézett helyszín nem biztos, hogy a legszerencsésebb, hiszen 2019-ben pont a Margit-híd alatt, igaz, a másik Duna ágban történt a Hableány katasztrófája amire még mindenki emlékszik. És nem gazán jó emlékek ezek. Mindegy, itt vagyunk, forognak a kamerák, Gyulát átemelik a korláton, aki habozik még egy kicsit, mielőtt leszédül a mélybe. A való életben ilyenkor általában egy arra járó szemtanú hívja a 112-t, és máris indulhat is a mentés. Az ezúttal a Parlament környékéről startoló rendőrjárőr másodpercek alatt Gyula mellé ér – a budapesti Duna szakasz vízirendészeti rendőrörse amúgy a Kopaszi gátnál található – és a biztonságos oldaltávolság megtartásával megközelíti a vízbe esettet, majd ügyelve arra, hogy a folyó ne sodorhassa a hajó alá, kiemelik a vízből. 

Dunából mentettek a vízi rendőrök – ott voltunk a helyszínen 32

Ez egy ordenáré nagy, fájdalmas hátas lesz

Készült videó is az esetről, amiben valódi csoda történt. Ha jól emlékszem, Pinokkióból is végül valódi kisfiú lett, és ma Gyulának is sikerült a bravúr: a hídról még bábuként zuhant a habokba, de a vízi rendőrök hajójába már valódi emberként húzták be. (Érthető, élő embert mégsem dobunk a Dunába még akkor sem, ha ilyen piszok meleg szerda délelőtt van, mint ma.)

Alább a videón is végigizgulható átváltozás:

De nem csak a hídról a folyóba szédelgés jelent veszélyt, hanem a Dunán üzemelő 23 szabad strand is, – július elsejétől már a budapesti szakaszon, a Kopaszi gátnál is lesz olyan kijelölt strand, ahol lehet a Dunában fürödni és várhatóan a Római parton is engedélyeznek egy másikat – ezeknél nem szabad elfelejteni, hogy a Duna folyó víz, néha a kijelölt fürdőhelyeken is erős sodrással, ami veszélyes. Emellett a víz sem átlátszó, ha valaki alámerül, sokkal nehezebb megtalálni és segíteni neki. Kevesen tudják, hogy a Dunában a kijelölt területeken kívül tilos fürdeni.

Dunából mentettek a vízi rendőrök – ott voltunk a helyszínen 33

Gyakorlott mozdulattal kapják ki a vízből a szerencsétlenül járt embert

Ha valaki fürdeni szeretne a folyóban, akkor azt a következő helyeken teheti meg: Dunakeszi, Göd, Szentendre, Verőce, Dunabogdány, Nagymaros, Kisoroszi, Ráckeve, Szigetcsép és Szigetszentmárton települések által üzemeltetett szabadstrandokon.

Megkérdeztük Prohászka Richárdot, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetőjét, hogy a budapesti Duna szakaszon mivel, és hogyan lehet közlekedhetünk SUP-pal, kajakkal, illetve jetski-vel. Jó hír, hogy semmi nem tiltja a kajakozást, SUP-on lapátolást, a vízi rendőrség csak azt kéri a sportolóktól, hogy lehetőleg a parthoz közel evezzenek, még akkor is, ha ez kényelmetlenebb a kikötött hajók kerülgetése miatt. Figyelem, a kikötött hajó és a part között tilos elevezni!

Dunából mentettek a vízi rendőrök – ott voltunk a helyszínen 34

Prohászka Richárd a BRFK Dunai Vízirendészeti rendőrkapitányságának vezetője lát el minket jó tanácsokkal

Mentőmellényt a SUP-on mindig viselni kell, kajakban 14 éves kor felett, és biztos úszótudással elég, ha kéznél van annyi mentőmellény, ahány személyes a kajak, kenu. A jetski – motoros vízi-sporteszköz – használata viszont tilos a budapesti folyó szakaszon, azonban vannak olyan jetskik, amelyek elérik a 4 méteres hosszúságot, így azok már kisgéphajónak is vizsgáztathatók, amivel pedig már lehet közlekedni Budapesten is. Mármint a Dunán. 

Te fürdenél a Duna budapesti szakaszán?
Igen, simán
26% (96)
Már többször fürödtem is
13% (49)
Itt? Inkább a halál!
61% (227)