Néhány napja a Magyar Közút tett közzé újabb horrorvideót, amin ezúttal nem az autópályán dolgozó közutasokat és persze az autósokat védő energiaelnyelő utánfutóba hajtó kamikaze sofőrök szerepeltek, hanem a Békéscsaba határában lévő, többek között az M44-es gyorsforgalmi útra vezető, többsávos, művésznevén turbó körforgalomban szerencsétlenkedő autósok. Akik,  miután a körforgalom nem feltétlenül ott vetette ki magából őket, ahol azt szerették volna, a nagy ijedtségben megpróbáltak megfordulni, vagy éppen visszatolatni, átugratni a sávokat elválasztó beton félgömbökön. Ha még nem láttad a Benny Hill Show hangulatú felvételeket, katt az alábbi képre, linkre és kacagj, vagy borzadj, vérmérsékleted szerint:

Ezt nekünk élőben is látni kellett, így a tél közepi tavaszban – éppen 15 fok volt február elején – elautóztunk Békéscsabára, hogy kiderítsük, mi lehet a baj. Hiszen többsávos körforgalom akad pár az országban, amelyek közt vannak remekül használható darabok is. Szóval, irány Békéscsaba!

Mégsem halálos ez a körforgalom? 2

A fenti képen a rettegett körforgalom látható, miután szinte az összes ki- és behajtási variációt végigpróbáltuk. Balra az M44-es gyorsforgalmi útra jutunk, miután elhagyjuk a körforgalmat, jobbra Békéscsaba található, a felső – északi – kihajtóról a 47-esre jut az autós, míg a körforgalom alsó szára a 44/47-es útra vezet. 

Mindenhol tengernyi tábla, felfestés jelzi, hogy melyik sávból hova jut az autós, az indokolatlan és veszélyes sávváltásokat pedig beton félgömbök teszik kellemetlenné. Igaz, ezek nyerges szerelvénnyel közlekedve akkor is kellemetlenek, ha valaki halál szabályosan próbál lavírozni köztük, mert ránézésre irgalmatlanul szűknek tűnnek a bogyókkal elválasztott sávok.

Kipróbáltuk mi is a rémkörforgalmat:

A Magyar Közút videóján rendre azon a kihajtón véreztek el az autósok, ami az M44-re vezet, ahol valószínűleg a díjfizetés réme mellett az is bizonytalanságot okozhat, hogy aki először jár erre, nem tudja, mikor tud visszafordulni. Hogy ez a későbbiekben ne legyen gond, megnéztük, hol, és mennyi plusz autózás után tudsz megfordulni, ha valamiért elbaltáztad a kihajtást.

Mégsem halálos ez a körforgalom? 3

 

Az 1-essel jelölt fordulót a 44/47-es út felé elhagyva a körforgalmat alig kétszáz méter autózás után éred el. Gond nélkül tudsz itt megfordulni, de ha kényelmesebb vagy, akkor az újabb 2-300 méterre lévő körforgalomban – 1b – még egyszerűbben visszafordulhatsz. Ha Békéscsaba felé tévedsz el, akkor a pár száz méterre lévő első lámpánál jobbra, és balra is elkanyarodhatsz, majd megfordulhatsz – 2 -, csak győzd kivárni a lámpákat. Ha észak felé sikerült kijönnöd, akkor még talán 100 métert se kell autóznod, hogy visszafordulót találj – 3 -, és ha akaratod ellenére felkeveredsz az M44-re, akkor se kapjál ideg-összeroppanást, mert 4 kilométeres autókázás után meglesz itt is a visszafordító – 4. Szóval nem éri meg tolatni, visszafordulni, mert minden irányban van menekülőút. 

Persze a későbbi kavarodások, visszatolatások, megfordulások ellen talán az lenne a leghatékonyabb, ha később is ingyenes maradna a kérdéses néhány kilométeres útszakasz. Akkor talán senki nem akarna azonnal visszafordulni, ha rákeveredik.