Az olvasók használt autókra vágynak és kérdeznek, Varga Tibor szakértőnk pedig válaszol. Tibor dolgozott autószerelőként, majd később saját szerelőműhelyt és autókereskedést nyitott. Ezzel párhuzamosan kezdett autóvizsgálattal foglalkozni, a gyorssegély leveleit 20 év tapasztalattal a háta mögött írja.

Szív vagy ész?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Korábban már kikértem véleményét.Akkor egy Alfa Romeo Brera kapcsolatban. Azóta elengedtem ezt a álmot mivel nem találtam megfelelőt és inkább családiasabb vonal felé indultam. Az ismert Olasznál akartam maradni és a Giulietta 1.75 tbi QV 235 lóerős motorral teljesen kompakt és mégis sportos, szép, férfias gép. Ahogy az ilyen autónál szokásos vagy törött volt az adott gépjármű vagy ezer sebből vérzett, 140 ezres motorral turbócserés, stb. Vonzó a 200 feletti lóerő és nyomatékos motor de a turbó csere, amit normálisnak írnak le a szakszervizben, a kettős tömegű és a többi modern benzinmotoros finomságok ami rizikó.

Szív vagy ész – Alfa Romeo vagy Honda használtan? 1

http://www.autogaleria.hu

Egy ilyen autó mellett állt a kereskedésben egy Honda Civic ami fiatalabb volt kevesebbet futott és egygazdás szervízkönyves. Halványan volt fényezve az autó ismerve a japán réteg vastagságot. Az értelem legyőzte az érzelmet és vettem életemben először egy japán autót. Remélem nem bánom meg! Jó olaj kell neki is az biztos. 0w20 ha igaz. Mit tanácsol? Köszönöm!

Szakértőnk válaszol

Kedves Gyuff!

A Honda Civickel mindenképpen kevesebb baja lesz, mint az Alfával. Ilyen értelemben biztosan nem fogja megbánni a váltást. Alfát tartani nem csupán autóbirtoklás, hanem szerelem, minden hátrányával együtt. Sajnos, vagy szerencsére a szerelmet gyakran felülírja a racionalitás.

Mivel nem írta, hogy a Hondát milyen motorral szerelték, ezért általánosságban azt tanácsolom, hogy  a motorba csak a gyárilag előírt olajminőség kerüljön. Ebben segítséget nyújtanak az autósboltban az eladók.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
autovizsgalat.hu

Ford Mondeót, de milyen motorral?

Olvasónk kérdez

Üdvözlöm,

Használt autó vásárlását tervezem. A Ford Mondeo harmadik generációja nyerte el a tetszésemet. Napi használatra, munkába járós autónak venném (napi 60 kilométer). Évente néhány alkalommal hosszabb utazásokat is megejtenék vele, de azt is csak országon belül. A kérdésem az lenne, hogy milyen motorral érdemes vásárolnom, illetve mire figyeljek oda a vásárlás során?

A válaszát előre is köszönöm.
-Marcell

Szakértőnk válaszol

Kedves Marcell!

Ár/érték arányban a 2001-2007 közötti Ford Mondeo nagyon jó használt autó. Elsősorban a rozsdásodásra ügyeljen, mert az autó mechanikailag tartós. A futóművében leginkább rugótörés fordulhat elő, amitől az autó többnyire járóképes marad, a menet egy darabja törik le. Erről a Mondeóról és problémáiról itt olvashat bővebben. 

Minden autónak vannak bajai, pláne ebben az árkategóriában, így inkább invesztálnék többet a megfelelő Mondeo kiválasztásába, mint Avensisek és C Vectrák nézegetésébe. A kinézett autó átvizsgálásához nagyon őszintén ajánlhatom Varga Tibort és csapatát!

Szív vagy ész – Alfa Romeo vagy Honda használtan? 3

Az említett használati módra a négyhengeres benzineseket ajánlom, kivéve a közvetlen befecskendezéses 1,8 SCi-t, amelynek nincs gyári jóváhagyása E10-es benzinre. Ez azonban igen ritka motorváltozat, sokkal több a sima 1,8-as 110 vagy 125 illetve a láncos vezérlésű kétliteres 145 lóerővel.

Ha az első 1500-2000 km alapján az autó beválik és megtetszik, akkor átállítanám benzin-autógáz üzemre, például itt. Ekkor a motor benzinnel is működik, de LPG-t, azaz autógázt használva sokkal olcsóbban autózhat. Az LPG a dízelek üzemanyagköltségét biztosítja a szívó benzinesek megbízhatóságával.

Népautóból melyiket?

Olvasónk kérdez

Üdvözlettel, Szörényi András

Tisztelt Tibor,
A kiszemelt típus a sokak által kedvelt Opel Astra G. Ha lehet láncos vezérlésűt választanám, vagy az 1,4 literes benzinest,vagy esetleg a dízelből, a híresen megbízható 1,7 literes Isuzu motorost. Ön melyiket ajánlaná? Škoda Fabia 1.4 benzinesről mi a véleménye??

Válaszát köszönöm.

Szakértőnk válaszol

Kedves Tamás!

Az 1,4 benzin Astra Ecotec Z14 XEP motorkóddal szerelték vezérműlánccal és sokkal több gond van vele, mint a szíjas megoldással. Gyakran 60 000 kilométer után csörögnek és cserélni kell az egész készletet. Én inkább kerülném a láncos Ecotec motorokat, semmint keresném.

Szív vagy ész – Alfa Romeo vagy Honda használtan? 4

Az 1,7 ISUZU dízel motor alapvetően megbízható lenne, de már mindegyik elment a holdig és vissza kétszer. Gyakoriak ezért a hengerfej repedések, az adagoló és porlasztó meghibásodások és még sorolhatnám.

A Škoda Fabia 1,4 MPI benzines motor egy őskövület. A motorblokk az ős-120-as farmotoros Škoda hüvelyes, 3 helyen főtengely-nyugvócsapágyazott megoldása, még a 70-es évekből. A vezérműláncot nem győzik cserélni a tulajdonosok, mivel nincs feszítése és 20-30 ezer kilométer alatt megnyúlhat. Emellett iszákos is.

Nem az a fontos, hogy én mit mondok általában egy 15-20 éves motorról, hanem hogy a konkrét kiválasztott autó motorja jó-e. Ennyi idősen úgysem fog kimenni a galaxisból javítás és/vagy felújítás nélkül. Költeni biztos kell rá.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu