Az okostelefonok az élet minden területére betörtek az utóbbi években, még az autózásba is. A modern igényeknek az autógyártók is igyekeznek megfelelni, egyre több modellben találhatóak meg a különböző operációs rendszerekhez szabott fedélzeti rendszerek.

Habár vezetés közben tilos a kézben tartott mobilok használata, néhány alkalmazás igen hasznos tud lenni utazás közben. Elég csak a navigációt említeni: szinte senki sem használ már papír alapú térképet, de a használatban lévő GPS-eszközök száma is folyamatosan csökken. Nem csak ezen a területen nyújtanak segítséget a különböző alkalmazások, azonban a megfelelő programok kiválasztásán is sok múlik. Ebben szeretnénk most segíteni az alábbi öt applikációval.

Waze

A népszerű navigációs alkalmazást valószínűleg sokan ismerik. A felhasználók adatai alapján az app megmutatja a forgalmas útszakaszokat, és igyekszik ezek elkerülésével időben rövidebb utat tervezni. A programban jelezni lehet szinte mindent a virtuális térképen, a nagyobb kátyúktól kezdve a traffipaxok helyzetén át a lerobbant autókig. Szöveges üzenetet is lehet küldeni a többi úton lévőnek, ebből akár mókás dolgok is kisülhetnek. Emellett az aktuális sebességünket is méri, megtalálja a közeli benzinkutak közül a legolcsóbbakat, de még éttermet is ajánl, ha megéhezünk – magyarul rengeteg hasznos funkciót rejt ez a program.

5 autós alkalmazás, amit érdemes letölteni 1

Androidos telefonra itt, iPhone-re itt lehet letölteni.

Parkl

Ha odaértünk az úti célhoz, valahol le is kell tenni az autót. Ebben tud segíteni ez az alkalmazás, melyről nemrégiben bővebben is írtunk. A Parkl az egész országban megmondja az aktuális díjszabást az adott zónában, és hogy meddig kell fizetni. Ha nem találnánk utcai parkolót, az app használatával akár olyan helyekre is letehetjük a kocsit, melyek egyébként nem feltétlenül állnak mindenki rendelkezésére: ilyenek például az irodaházak vagy a szállodák parkolói. A fizetéshez pedig nem kell kotorászni apró után a pénztárcánkban, az alkalmazás ezt is el tudja intézni.

5 autós alkalmazás, amit érdemes letölteni 2

Androidos telefonra itt, iPhone-re itt lehet letölteni.

Shell ClubSmart

A kagylós töltőállomás-hálózat alkalmazását érdemes letölteni, hiszen a megújult app letöltésével 1000 ClubSmart-pontot is kap a felhasználó – egy kis plusz költőpénz sosem jön rosszul. Már plasztikkártyára sincs szükség, ha tovább szeretnénk gyűjtögetni a pontokat a tankolás után, hiszen elegendő bemutatni a digitális kártyát a kasszánál, és frissül az egyenleg, melyet bármikor ellenőrizni tudunk. Ha pedig kiürül a tank, a program azt is megmondja, hogy hol a legközelebbi Shell-kút, ahol tovább gyűjtögethetjük a pontokat.

5 autós alkalmazás, amit érdemes letölteni 3

Androidos telefonra itt, iPhone-re itt lehet letölteni.

E-kárbejelentő

Kívánjuk, hogy soha ne kelljen használni a MABISZ alkalmazását, de ha mégis balesetet szenvedünk, akkor nem árt, ha a közelben van némi segítség. Szemben a papír alapú megoldással, az elektronikus verzió esetében jóval pontosabb információk oszthatók meg a biztosítókkal, ráadásul az alkalmazás nem hagyja, hogy hiányosan töltsük ki az adatokat. Ha mindennel megvolnánk, a kész PDF azonnal továbbításra kerül az érintett biztosítókhoz, így az ügyintézés is jelentősen meggyorsul.

5 autós alkalmazás, amit érdemes letölteni 4

Androidos telefonra itt, iPhone-re itt lehet letölteni.

Drivvo

Az alkalmazás segítségével egy helyen összegyűjthetjük autónk, vagy autóink különféle kiadásait a tankolástól kezdve az autópálya-matricán át az alkatrész- és szervizköltségekig. A tankolási adatok és a megtett kilométerek alapján a program jelzi, hogy áll az üzemanyagszint az autóban, de figyelmeztetni is tud, ha egy fontos karbantartás, például olajcsere esedékes a közeljövőben. Az app grafikonok és kimutatásokkal teszi átláthatóvá költéseinket.

5 autós alkalmazás, amit érdemes letölteni 5

Androidos telefonra itt, iPhone-re itt lehet letölteni.