András bácsi a falu legsportosabb nyugdíjasa, egykor a település megyei első osztályú focicsapatát irányította, de 70 fölött is aktív: a decemberi fagyban is kerékpárral hajtott a tornaterem felé. Hetente egyszer ingyen edzette a helyi általános iskola fiúcsapatát, aznap is a gyerekekhez tekert – így indul a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk e heti története.

Befagyott pocsolya

Nemrég összeállítást közölt a Vezess azokról a remek ötletekről, amelyek tőlünk nyugatra – vagy éppen a tengerentúlon – biztonságosabbá és gördülékenyebbé teszik a közlekedést. A gyalogátkelők kialakításától a profi járművezető-képzésig bőven lenne mit átvenni Magyarországnak. Sokak szerint az egyik ilyen bevált módszer, hogy a jogosítvány sikeres megszerzése után a kezdő autósok mellett kell, hogy üljön egy esztendeig egy rutinos, régóta autót vezető családtag vagy barát. Akinek a személye pusztán a jelenlétével megnyugtatja a közlekedés millió ismeretlenes világába újonnan bekapcsolódókat, a tapasztalatuk pedig – ha szükséghelyzet van – sokat érhet.

Valószínűleg Liza sem került volna bíróság elé, ha egy megfontolt „régi motoros” is ott ül a Daciájában azon a jeges reggelen. A 18 esztendős kozmetikus mindössze a harmadik alkalommal vezetett a jogsi zsebre vágása után, amikor az otthonától a megyeszékhelyen lévő munkahelyére autózott. Éppen ezért szerezte meg a papírt, a katasztrofális buszközlekedést hátrahagyva kocsival immár mindig beért időben a szépségszalon nyitására. Pontosabban aznap harmadszor, igaz, nem sokkal utána a rendőrök is megjöttek.

De ne rohanjunk annyira előre, Liza és András bácsi szomorú találkozása félúton történt a lány otthona és munkahelye között. Az idős edző a faluja főútján tekert, amennyire lehetett, az erősen töredezett szélű aszfalt jobb oldalán. A kátyúkkal teli országúton 40 km/órás maximális sebességet engedett a tábla, részben a bolt és a kocsma közelében sűrű gyalogosforgalom miatt, részben a gyatra út volt a korlátozás oka.

A rutinos bringásnak számító nyugdíjas sérülését is közvetve egy úthiba okozta, ugyanis az egyik méretes útszéli gödröt, pontosabban az abban befagyott pocsolyát kerülte ki balra, amikor Liza éppen elsuhant volna mellette az autójával. A kerékpár nekiütközött a Daciának, András bácsi elvágódott. Erre a kozmetikus lány úgy megijedt, hogy gázt adott, és elhajtott a faluból, egyenesen a szépségszalonba. Kolleginái szerint rendkívül izgatottan érkezett, zihált, és miután elmesélte a történteket, egyszerűen elsírta magát.

Meglepőt húzott az ifjú autós, akinek nekihajtott egy bringás 1

Illusztráció (iStockphoto)

Teljesen vétlen volt az autós

Öt-hat szemtanúja volt a csattanásnak, akik gyorsan felültették az útszélen kiterült nyugdíjast. Szerencsére csak a könyöke törött el, de azért bevitték a gyorsan kiérkező mentők, hiába tiltakozott András bácsi, mondván, várják a fiúk a tornateremben.

Gyakorlatilag a falu központjában történt a baleset, ráadásul többen éppen azt a buszt várták, amellyel korábban Liza is dolgozni járt, így néhányan tisztán látták a történteket. Például a bácsi egyik szomszédja, aki neki is szegezte a kérdést a férfinak, hogy hát „mi a fenét csináltál?” Meg, hogy „hát te nekimentél a kocsinak, öregem”. „Csak a jeget akartam kikerülni, nehogy elessek, a fene egye meg” – jött rá a válasz nagy sóhajtozás kíséretében.

Közben megérkeztek a rendőrök is, akiknek nem volt komoly feladat nyakon csípni a baleset helyszínét elhagyó autóst. A szemtanúk egyike konkrétan felismerte, mivel nemrég még együtt utaztak a buszon. Fél óra sem kellett hozzá, és már be is léptek az egyenruhások a kozmetikába, ahol Lizát kabátban találták, a bejáratnál. Miután megnyugtatták a kolléganői, egyikükkel éppen indult volna vissza a faluba, hogy megnézzék, mi történt a kerékpárossal.

Miután ismét elsírta magát a rendőröknek, nyugtatgatni próbálták, hogy hát jól van az elesett bringás, csak a keze fáj. Meg egyből el is ismerte, hogy „ő volt hülye”, „ő hajtott neki váratlanul az autónak”.

A későbbi hatósági vizsgálat a szemtanúk vallomásaival egybehangzóan száz százalékig igazolta, hogy Liza hiba nélkül, a szabályoknak megfelelően vezette a Daciáját. A megengedett 40 km/óra alatt ment, és a szembe jövő autó ellenére is amennyire csak lehetett, az út középvonalához teljesen behúzódva próbálta kikerülni a kerékpárost.

No de miért hajtott tovább az ütközés után? – szegezte neki a kérdést az egyik rendőr. „Én annyira megijedtem, azt sem tudtam, mit csinálok!” – jött a válasz.

Mennyi kerékpáros baleset történt eddig 2019-ben?

Az elmúlt évtized harmadik legrosszabb féléves baleseti statisztikáját produkálta 2019 első hat hónapja, összesen 7476 személysérüléses balesethez kellett mentőt hívni az ORFK friss adatai szerint. Az okozók között (mint mindig) messze a személyautósok végeztek az első helyen, a másodikon azonban a kerékpárosok. Fél év alatt 739 esetben okozták ők a bajt, ez közel 10 százalék.

Meglepőt húzott az ifjú autós, akinek nekihajtott egy bringás 2

Vádlott lett Liza, és bíróság elé kellett állnia

Még az ügy kezdetén felkereste az autós Janklovics Ádám, közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédet. A Vezess hozzá forduló olvasóinak is jogi tanácsokat adó szakember képviselte Lizát, akit a rendőrségi nyomozás lezárulta után segítségnyújtás elmulasztásával vádolt meg az ügyészség.

Az ifjú kozmetikus az ügy kezdetétől együttműködött a hatósággal, minden kérdésre válaszolt, tettét elismerte. Magyarázatot azonban a rendőrség, majd a bíróság előtt sem tudott adni arra a kérdésre, hogy miért nem állt meg a baleset után. Mint kiderült, a nem sokkal korábban általa elsőre sikeresen teljesített KRESZ-vizsgán volt egy cserbenhagyásos kérdése, amire ott és akkor hiba nélkül válaszolt.

Meglepőt húzott az ifjú autós, akinek nekihajtott egy bringás 3

Illusztráció (iStockphoto)

Végül a bíróság bűnösnek mondta ki a mindössze 18 éves lányt, aki az ítélet indoklása szerint megszegte a KRESZ 58. § (1) és (3) bekezdését. A paragrafus a közlekedési baleset utáni teendőket részletezi, a két konkrét szabály így szól, elvileg minden autós pontosan ismeri mindkettőt:

  • (1) A balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.
  • (3) Ha a rendőrhatóság értesítése a (2) bekezdésben foglalt rendelkezés értelmében nem kötelező, de valamelyik érdekelt a baleset miatt rendőri intézkedést kíván, és a rendőrhatóságot (a legközelebbi rendőrt) haladéktalanul értesíti, a balesettel érintett járművek vezetőinek a rendőri intézkedést meg kell várniuk.
    A rendőrhatóság értesítése, illetve rendőri intézkedés hiányában az érdekeltek kötelesek személyazonosságukat és a kötelező felelősségbiztosításuk fennállását hitelt érdemlően igazolni. Ha a baleset folytán megrongálódott jármű vezetője nincs jelen, a károkozó köteles személyi adatait és biztosítója nevét erre alkalmas módon a helyszínen hátrahagyni, és az esetet a felelősségbiztosítási jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően a biztosítónak bejelenteni.

Viszonylag egyszerű volt az ügy, a bíróság gyorsított eljárásban tudott dönteni. Ahogy említettük, Lizát bűnösnek mondták ki, a jogosítványát 10 hónapra bevonták, és 80 ezer forint megfizetésére kötelezték őt.

Elmondása szerint újra vezetni akar a büntetés letelte után, de megbeszélte az édesapjával és a bátyjával, hogy amikor csak tehetik, beülnek mellé az autóba. Legalább egy évig kísérik őt.