Simsonból többet lopnak a tolvajok, mint Mercedesből vagy Audiból. Ladából többet lopnak, mint Peugeot-ból vagy Seatból. Csepelből pedig többet lopnak, mint Nissanból vagy Citroënből.

Mindtől veszélyeztetettebb márka azonban a Trabant! Magyarországon járunk, napjainkban.

Bármennyire is meglepő, nem 1990-ből származó egykori statisztikákról beszélünk, a fenti három kijelentés alapjául szolgáló számokat a Vezess által kikért legfrissebb, 2018-as rendőrségi toplisták mutatják.

Melyik márkából mennyit lopnak?

Tavaly 1023 gépjárművet loptak el, ebből 771 volt személyautó, a rendszerváltás óta nem láttunk ennyire alacsony számokat. Mintha Budapestről kezdenének vidékre szokni a tolvajok, az ország összes járműlopásának sokszor közel a 80 százaléka a fővárosban történt az elmúlt évtizedben, 2018-ban ez is változott. A 771-ből “csak” 492 személyautó tűnt el Budapestről.

A bűnözők kedvelt személyautóinak listáján hosszú évek óta három márka dominál. A Volkswagen, a Ford és az Opel pozíciója időnként változik a dobogón, de a tolvajok örök kedvencei. A „mi autónk” 5-ik, habár Suzukiból sokkal több (423 ezer) fut az országban, mint például Fordból (300 ezer), mégis jóval kevesebbnek veszik nyoma.

Nem képes kikopni a top 20-as listáról a Lada, amely értékesebb márka a tolvajok körében, mint számos, tőle jóval nagyobb számban forgalomban lévő márkák személyautói. De elmondható ugyanez a Trabantról is, bár a lopások visszaszorulásával kis számokról beszélünk, mégis tény: az NDK-s kisautóból többet loptak 2018 Magyarországán, mint mondjuk Mazdából, pedig a japánból hatszor annyi van forgalomban (70,1 ezer vs. 11,7 ezer darab).

Nincs nagy titok mögötte: a rendszerváltás előtti KGST-márkák személyautói ma már egyre kisebb számban üzemelnek, ezért egyre nagyobb érték hozzájuk az alkatrész,. de egy-egy szép példány saját értékben is vonzó. A Trabantok és Simsonok igen magas áron kelnek el napjainkban a volt NDK területén.

Íme az autólopási top 20!

MárkaEllopott személyautók (darab)
1.Volkswagen104
2.Ford100
3.Opel88
4.Škoda61
5.Suzuki55
6.BMW49
7.Toyota43
8.Renault36
9.Fiat31
10.Mercedes28
11.Audi25
12.Peugeot22
13.Lada17
14.Seat16
15.Citroën12
16.Nissan12
17.Daewoo8
18.Honda8
19.Mitsubishi8
20.Trabant7

Két megjegyzés a táblázathoz. A járműipari statisztikákat és elemzéseket készítő Datahouse szerint 2018-ban 60 különböző márka új járműveit állították forgalomba Magyarországon, azaz legalább ennyiféle logóval futnak személyautók az útjainkon, innen nézve a Trabant 20-ik helye is az első harmadban van a lopott márkák között. Pláne, hogy a már nem üzemelő gyártók nevei a 60-on felül sorakoznak.

A másik, hogy a fenti táblázat darabra mutatja az eltulajdonított személyautókat. Akkor látunk ennél is érdekesebb listát, ha az egyes márkák forgalomban lévő példányainak számát elosztjuk a lopással.

Meglepő nevek a lopott autók és motorok toplistáin 1

Komolyan visszaszorult a lopás az elmúlt néhány évben, ennek ellenére mindenki szereltessen az autójába a gyárin felül valamilyen védelmi rendszert! A kedvező számok egyik oka, hogy egyre többen védik a tulajdonukat. Ebben a cikkben a legolcsóbb megoldásoktól kezdve bemutatjuk a védelmi rendszereket

Melyik márka mennyire veszélyeztetett?

A KSH nyilvántartja, hogy a különféle személyautókból mennyi fut érvényes forgalmival a hazai utakon, ezeket a darabszámokat a táblázatban szereplő mind a 20 márkánál elosztottuk a lopással.

Az egyszerű manőver elvégzése után alaposan átalakult a lista, kiderült, hogy a Trabantok, a BMW-k, és a Ladák a legveszélyeztetettebb személyautók ma, Magyarországon!

A táblázat jobboldali hasábjában azt látjuk, hogy az adott márka mennyi darab Magyarországon futó személyautójára jut egyetlen lopás. Azaz Trabantból 1683 autóra, míg a listát záró Hondák közül minden 9283-ik példányra.

MárkaEnnyi autóra jutott egy lopás
1.Trabant1683
2.BMW2367
3.Lada2387
4.Ford3006
5.Skoda3190
6.Volkswagen3490
7.Mercedes3940
8.Fiat4103
9.Toyota4264
10.Mitsubishi4267
11.Audi4355
12.Seat4470
13.Opel5542
14.Nissan5997
15.Renault6112
16.Peugeot6403
17.Daewoo7404
18.Suzuki7689
19.Citroën8103
20.Honda9283

Jelentős különbségek mutatkoznak a népautók és német prémiumok között is. A Suzukisok sokkal nyugodtabban aludhatnak a Fordok és Volkswagenek tulajdonosainál, míg a BMW-k és az Audik veszélyeztetettsége között is érdemi különbséget látunk.

Meglepő nevek a lopott autók és motorok toplistáin 2

Vigyázzanak rá

Mi az, amit szinte egyáltalán nem lopnak?

Több népszerű márka hiányzik a 20-as toplistából, amelyet ugye 7 eltűnt autóval a Trabant zárt tavaly. Vagyis a listán nem szereplő márkák személyautóiból ennél biztosan kevesebb tűnt el 2018-ban.

Szinte egyáltalán nem loptak tavaly Mazdát (pedig 70 ezer fut belőlük itthon), Kiát (bő 47 ezren van rendszám), Volvót (46 ezer fut az országban) Hyundait (43 ezer), Daciát (közel 41 ezer fut idehaza) és Chevrolet-t sem (szintén 41 ezer). Jóval kevesebbet használunk Alfából (20 ezer), Lanciából (6200) és Subaruból (5600), de ezekből sem loptak látható mennyiséget a bűnözők.

Miért titkolózik a rendőrség?

Nyilván feltűnt, hogy a cikkben kizárólag autó-, és (lejjebb) motormárkákról beszélünk, sehol nem szerepelnek konkrét típusok. Ez sajnos így nem sokat ér. Ennél sokkal pontosabb információt kellene adni az államnak az általa agyonadóztatott autósoknak és motorosoknak arról, hogy konkrétan mit keresnek, és mit lopnak a bűnözők.

Az ORFK azonban csak a márkákat, közli, a személyautók és motorkerékpárok típusát nem. Márpedig ég és föld a különbség aközött, hogy mondjuk Mercedesből A-osztályt lopnak, luxuslimuzinokat, vagy éppen kisbuszokat. A márka megnevezése önmagában korlátos információ, szerintünk az ellopott járművek típusai nyilvános, egyértelműen közérdekű adatok, amelyek hasznos, fontos információval szolgál(ná)nak több millió autótulajdonos számára. Hiszen lehetnek olyan használt, vagy új autót vásárló magánszemélyek vagy cégvezetők, akiket a vásárlás előtt akár az is befolyásolhat, hogy a kinézett típus az első helyen áll, vagy a huszonhetedik a tolvajok által megcélzott járművek listáján. Lopják-e, avagy nem. De információ ez minden egyes autótulajdonosnak, akinek a kocsija elöl, vagy hátul, de ott van a toplistán.

Meglepő nevek a lopott autók és motorok toplistáin 3

Sok kulcs nélküli indítású Focust loptak tavaly

Sajnos régóta tartó titkolózásról beszélünk, ami ellen a Vezess ezer éve tiltakozik. Már  2013-ban hivatalos állásfoglalást kértünk az ügyben az akkori Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH), kérve, hogy mondja ki: a rendőrségnek ki kell adni a típusokat is.

Válaszában Péterfalvi Attila NAIH-elnök akkor hosszasan magyarázta, hogy mi számít közérdekű adatnak, majd azt, hogy ami közérdekű adat, még nem biztos, hogy nyilvános is, végül ezzel zárta részünkre küldött levelét:  “Véleményem szerint az a statisztikai adat, hogy a 2011-es valamint a 2012-es esztendőben (akkor ezeket kértük – L. Cs.) milyen márkájú és milyen típusú autóból mennyit loptak a tolvajok, nem eshet megismerését tekintve az említett korlátozások alá, azaz nyilvános közérdekű adatnak minősül, amelyre vonatkozóan Önt az ORFK az Infotv. 28-30. §-aiban meghatározott rend szerint köteles tájékoztatni.”

Azóta sok év eltelt, a rendőrség változatlanul nem adja ki az ellopott járművek típusneveit. Mi folyamatosan kérdezzük őket a témáról, most is így tettünk, ám az ORFK minapi válaszleveléből – amiben a fenti adatok szerepeltek – már a kérdésünket is kihagyták.

Kíváncsiak vagyunk erről az önök véleményére. Kérjük, szavazzanak!

Ön szerint kötelessége a rendőrségnek közölni az ellopott autók, motorok típusait is?
Igen! Joga van tudni ezt minden tulajdonosnak.
96% (3259)
Nem! Lényegtelen információ.
4% (134)

Szerencsére van még pár civil szervezet, amelynek nem törték el a nyakát

És amely dolgozik, segít a bajba jutottakon, akiknek ellopták az autóját, és hasznos információkat ad az állampolgároknak. Az „autóvadászok” néven elhíresült NAKE többek között évről évre közzéteszi az ellopott, és hozzá bejelentett járművek márkája mellett azok típusát is. Igaz, ezek nem hivatalos adatok.

Eszerint Ford Focusból loptak a legtöbbet 2018-ban. Ha ehhez hozzávesszük a tolvajok elleni harcot irányító Némedi Gábor rendőrezredes minapi szavait, miszerint a kulcs nélküli indítású típusokra mennek a bűnözők, máris van válaszunk a legfontosabb kérdésre.

A lopott motorkerékpárok listája

A végére hagytuk a motorkerékpáros feketelistát, amely szintén tartalmaz érdekességet. A tolvajok ugyanis manapság a Simsonokat (és a Yamahákat) viszik leginkább. Csepelből meg annyit loptak tavaly, mint Suzukiból. Sajnos arra vonatkozóan nem ismerünk adatokat, hogy melyikből mennyi fut a hazai utakon, így csak az eltűnt példányok számát tudjuk közölni.

MárkaEllopott motorkerékpárok (darab)
1-2.Simson34
1-2.Yamaha34
3.Honda21
4.Kymco20
5-7.Csepel19
5-7.Suzuki19
5-7.Aprilia19
8.Piaggio18

Megfenyegették a szupersikeres rendőrcsapat tagját

Ők azok, akik sorra csukták le az elmúlt években az autótolvajokat.