„Hát hogy néz ki ez a hajó? Én nem így adtam át ’88-ban!” dörög a hatalmas termetű, kockás inges szaki hangja, amikor a Széchényi kikötött az Újpesti öbölben, hogy a hosszú, valóban embert és gépet próbáló munkával töltött évek után végre egy kicsit gatyába rázzák. Van mit rendbe szedni rajta, a festés már pereg és műszakilag sincs minden tekintetben toppon a hajó. Pedig fontos munkát végez, jeget tör.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 1

Jól látható a kanál alakú orr és a gerincen végigfutó erősítés

De ugorjunk vissza reggel 5:40-ig, amikor felszálltam a Győr felé tartó vonatra, ahonnan az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa vitt a gönyűi kikötőbe, ahol békeidőben állomásozik a Széchenyi. Vonattal, két megállással nagyjából egy óra az út. Visszafelé, hajóval kicsit tovább tart majd, kényelmes menetben úgy 8-9 óra alatt érünk majd vissza Budapestre.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 2

Az 1988-as ünnepélyes átadási szemle meghívója / http:mnl.gov.hu/

Az indulást nem kapkodják el, ezernyi adminisztratív és műszaki tennivaló van a hajó körül, amit még feltétlenül el kell végezni, mielőtt elstartolhatnánk Újpest felé. Míg ezek zajlanak, bejárom a hajót. Miután a protokollcélokra is megfelelő méretű szalonban lepakolom a cuccom, nyilván a kellemes olaj és vasszagú gépteremben kezdek, ahol a több méter magas, sárgára festett motorok várják, hogy felmelegedjenek és megforgassa őket a sűrített levegő. Most még csak a segédüzemi aggregátor hangja üvölt itt, közben rutinos kezek nyitnak, zárnak csapokat, néznek műszereket, húzogatnak karokat, nyomkodnak titokzatos gombokat.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 3

Sűrített levegő indítja a mindkét irányba beindítható motorokat

Míg beindul az élet, beugrom a konyhába – ami teljesen üres, hiszen felújításra megy a hajó – ahol a legfeltűnőbb, hogy a villanytűzhelyeken arasznyi kis korlát található. Nehogy leessen a bableves, ha döngöl a hajó. A kabinokban is gyakoriak a korlátos polcok, pohártartók, sőt, még a felső ágyakhoz is tartozik felhajtható korlát.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 4

Tágas, világos konyha

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 5

Fény és pompa a kapitány kabinjában

A kabinok a hajó gyomrában vannak, általában kétszemélyesek, némelyikben mosdó is van. Egyedül a kapitány kiváltsága a dupla, széles ágy és a valamivel tágasabb, élhetőbb méretű kabin. Igaz, emeletes ágy ebben is van. A folyosókról még két wc és két zuhanyzó is nyílik, illetve van egy használaton kívüli lakótér is, amelyben átható gázolajszag terjeng a hátsó üzemanyagtartály hibája miatt. Még szétnézek a fedélzeten, ahol az óriási csörlők, reflektorok néznek még ki izgalmasan. De lassan indulás, irány vissza a gépek mellé.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 6

A kilátást eltakarja a Széchenyihez kötött Neptun, ami szintén felújításra jön Budapestre

Miért kell jeget törni?

A tengerrel ellentétben a folyókon nem azért kell összezúzni a feltorlódott jeget, hogy a hajóforgalom télen is zavartalan legyen, hiszen jégzajlásnál általában meg is tiltják a hajózást. Inkább azért, mert a zajló jég megrongálhatja a különféle vízben álló műtárgyakat, kikötött hajókat, hidak pillérjeit, kikötői eszközöket, zsilipeket.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 7

Nemcsak a jégtörés, hanem a bóják karbantartása, cseréje, kihelyezése is a vízügyesek feladata

Meg persze a feltorlódó jég miatt kialakuló jégdugók a jeges ár veszélyét is magukban hordozzák. Jégtörésnél nem az a cél, hogy minden jégfelületet apróra zúzzanak, hanem az, hogy a folyó folyása zavartalan maradjon, a jégtáblák ne álljanak össze óriási darabokba, amik aztán elállják a víz útját. Ezért általában csak egy aránylag keskeny csatornát törnek a biztonsági okokból mindig párban dolgozó jégtörők.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 8

Hajót vezetni nem is olyan laza dolog, folyton figyelni kell és jó előre gondolkodni

Hogy működik egy jégtörő?

A gyerekkoromban kialakított sajátos elmélet szerint a jégtörő két darab, hosszú karra szerelt óriási téglával töri jeget. Persze a valóságban teljesen másként történik minden, a Széchenyi leginkább borzalmas, 418 tonnás tömegével és a szokásos 6 mm helyett 20 mm vastag acéllemezből készült, kanál alakú hajóorrával, illetve az orron végigfutó, hosszanti megerősített acélgerinccel zúzza össze a jeget.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 9

Jól látható a kanál alakú orr és a gerincen végigfutó erősítés

De nemcsak az orrpáncélja erősebb a szokásosnál, a hajó vázát alkotó bordákból is több került a Széchényibe, mint amennyi a mezei hajókban található. Persze ez mit sem érne, ha nem társulna mellé elképesztő tolóerő is, amit a két darab, egyenként 1000 lóerős főgép szolgáltat.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 10

Gigantikus turbó lóg a motor végén

A motorok két darab, emberméretű, csőházas (Kort-gyűrűs) hajócsavart hajtanak, amelyek az általánosan használt, könnyebben megmunkálható bronzötvözet helyett itt erősebb, strapabíróbb acélból készültek. A lapátok körüli gyűrűtől a hajócsavarok jobb hatásfokkal dolgoznak és a jégtől, egyéb mechanikai veszélyektől is védettebbek, habár a gyűrű és a lapát közötti keskeny résbe kerülő tárgy képes úgy megszorítani az egész tengelyt, hogy ilyenkor akár a motor is leállhat.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 11

Így fest egy Kort-gyűrűs hajócsavar. Ilyenje van a Széchenyinek is, csak sokkal nagyobb, és kettő

Ezek mellett a haladás közben keltett méretes hullámok is besegítenek a munkába, illetve a hajó feneke is extra kiképzésű, amivel hátramenetben is képes jeget törni. Papíron a 30 centiméter vastag jégpáncél nem akadály a hajónak, de az emlékezetes 2017-es szerbiai küldetésen 2, 2,5 méter magas jégtorlaszokat is bontottak a Széchenyivel. Ilyenkor észnél kell lenni, és szükség van a személyzet rutinjára, mert a főgépek hűtését a Duna vizével oldják meg, a jégkása viszont erre nem igazán alkalmas. Magyarul a hűtésre nagyon oda kell figyelni.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 12

Minden hengerhez tartozik egy hőmérő

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 13

Olajszagú, férfiak által belakott munkahelyen elengedhetetlen a cicis naptár

De ez még nem minden, a hajó jég elleni csodafegyvere az ikerdöngölő névre keresztelt 25 tonnás szerkezet, ami egy hatalmas dízelmotorból, egy masszív tengelyből, illetve a jégtörő elejében és végében elrejtett soktonnás, excentrikus lendkerekekből áll. Ezek munka közben ellentétes fázisban rántják meg a hajó két végét, amitől az riszálva, keszegelve halad előre. Vagy hátra. Így még eredményesebben törheti a jeget. Valahogy úgy, mint ahogy ezen a videón is látszik:


forrás: www.b92.net

A hajó mozgatásáról a két darab, soros hathengeres, egyenként 19 tonnát nyomó, a néhai NDK nehézgépiparát dicsérő SKL turbódízel motor gondoskodik, amit a magdeburgi üzemben készítettek 1988-ban. Ketten együtt 462 ezer köbcentisek – nagyjából felmosóvödörnyi dugattyúkkal – és 2000 lóerős teljesítményt adnak le, 428-as percenkénti fordulaton. Mezei gázolajjal működnek, és normál üzemben egyenként 100 litert fogyasztanak. Igaz, nem 100-on, hanem óránként.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 14

Minden lényeges adat oda van írva

Mivel a hajón nincs irányváltó, a két motor a vezérlés átállítása után bármikor elindítható fordítva is, ilyenkor a hajócsavar fordítva forog, és a hajó is hátrafelé halad. Gondoljunk bele, mekkora rutin kell ahhoz, hogy így, a motor ki és bekapcsolásával, illetve fordítva indításával manőverezzenek egy ekkora monstrummal.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 15

A tárcsa 10-es állása jelzi a teljes gázt. Érdekes, hogy van túlerő is, magyarul túl lehet pörgetni a rendszert, ha nagyon muszáj. A skálázás 12-ig tart

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 16

10-es fokozatban ennyit pörögnek a hatalmas dízelmotorok

De egy egyszerű indítás sem úgy, annyi idő alatt zajlik, mint az autóknál. Először a fedélzeti kazánnal nagyjából 50 fokosra felfűtik a motort, közben a teljes rendszert le kell légteleníteni, felpumpálni az olajat, megkenni az adagolórendszer elemeit. Ha minden rendben, akkor jöhet a segédgépek által termelt 35 bar-os sűrített levegő rávezetése a hengerekre, illetve az indítás, 80-100-as fordulatszámon. Bizsergető érzés, ahogy elkezd kluttyogni a teherautónyi dízelmotor és közben gond nélkül meg lehet számolni az ütemeket.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 17

A tekerős telefon sajnos nem működik, csak gyönyörködtet

Mit csinál még egy jégtörő?

Mivel a jégtörésnek elég rövid a szezonja, általában már tervezőasztalon gondolnak arra, hogy másra is lehessen használni majd az elkészült hajót. A Széchenyi például a vontatáshoz is ért, nemcsak a jégtáblák aprításához. Az alkata, ereje megvan hozzá. Mégis a jégtörés a fő profilja az itthon a gönyűi kikötőben állomásozó, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozó Széchenyinek. Ha itthon nincs rá égető szükség, akkor külföldön dolgozik, például Szerbiában. 2017 telén is ott törte a jégtorlaszokat, az alábbi videót is ott készült.

forrás: kisalfold.hu

Miért Szerbiában törünk jeget?

Először is azért, mert közös érdek a jégtörés és a szerbeknek nincs meg ehhez a megfelelő eszközparkjuk. Ha nem folyik le a Duna vize, akkor abból előbb utóbb nálunk is nagy baj lehet. Másodszor is azért, mert fizetnek érte, és ha itthon éppen nincs szükség ekkora hajóra, akkor butaság volna nem élni a lehetőséggel.

2000 lóerős, óránként 100 litert fogyaszt és magyar, mi az? 18

Pár hónapig Újpesten szépül majd a Széchenyi, hogy a téli szezonra minden rendben legyen rajta

Felújítás

A téli időszak végén, közel 100 millió forintos felújításra Újpestre érkező hajón őszig megújul a teljes hajótest, ami friss fényezést, új nyílászárókat kap, rendbe teszik a főgépeket, segédgépet, mindent, amit kell. Megújul a lakótéri helyiségek egy része is, valamint a navigációs eszközöket, villamos berendezéseket is modernizálják a hajón. A terv szerint a téli szezon kezdetére elkészülnek a munkákkal és a Széchenyi esztétikailag, műszakilag is rendben vághat neki az újabb munkáknak akár itthon, akár külföldön.