Az ajánlatot egy olcsó fogyasztáscsökkentőről e-mailben kaptuk. Szívesen belinkelném a mailben kapott url-t is, de sajnos most, két héttel a vásárlás után az oldal már valamiért nem működik. De sebaj, biztos, hogy fel fog bukkanni máshol is, vagy továbbra is Fusion Fuel Saver – vagy valami egész más néven az a, nem is tudom, minek nevezzem, termék, ami 20% fogyasztáscsökkentést és valami rejtélyes módon 5 km-rel növekvő termelékenységet (???) okoz az autó üzemeltetése során:

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 1

Az Örök Marketingeszköz: AKCIÓS! Magasabb ár lehúzva, alacsonyabb kiemelve: vedd meg azonnal, mert jól jársz!

Vagy öt éve, kábé ugyanezzel a felvezetéssel egy másik, szintén neten hirdetett fogyasztáscsökkentő készüléket is megvettünk és kipróbáltunk. Az egy szivargyújtóba dugható izé volt, 10 600 forintért, amelyben legalább volt egy működő alkatrész: világított rajta egy LED! Az új csoda, a Fusion Fuel Saver  egy kicsit drágább, 12 500 forint, viszont legnagyobb csalódásunkra ez már nem is világít. Hogyan is világíthatna két mágnes, két hajlított fémlap meg két műanyag gyorskötöző? Mert ez van a dobozban:

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 2
Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 3

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon?

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon?

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 9
Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 10
Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 11
Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 12
Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 13
Fotó megosztása:

És ez még csak az alaptípus! Van ugyanis nem egészen kétszer ennyiért egy kétszer ennyire hatásos változata is a berendezésnek, és ezzel a forgalmazó nem is hazudik, mert kétszer nulla is pontosan nulla. Persze jól járunk, ha csak nullára jön ki a matek a végén. Gajdán kolléga mesélt ugyanis egy ismerőséről, aki még jó régen – hiszen ezek a csudadoktorok által kínált kamu spórolóvackok gyaníthatóan egyidősek a motorizációval – szintén megvett egy hasonlóan semmirevaló vacakot. Az is mágneses elven működött, pontosabban nem működött, viszont nemcsak hogy nem csinált semmit, de súlyával pár száz kilométer után lerázta-letépte a benzincsövet, amire ráerősítették, a kocsi pedig kiégett.

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 14

Ez már a második, belső dobozka

Hogy mi ne járjunk így, egy kevésbé lobbanékony természetű dízel autóra, a Vezessnél tartósteszten szolgáló Renault Talismanra szereltük fel a szerkezetet. A két mágnest előírásszerűen rárögzítettük a gyorskötözőkkel az üzemanyagcsőre (“a motorhoz minél közelebb”, ahogy a használati utasítás írja), letörölgettük a röhögéstől kicsordult könnyeinket, és útnak indítottuk Földes Attila kollégát, aki Ausztriába indult síelni. A tankolások közti fogyasztást egy ideig a felszerelt vacakkal, később azt levágva mérte meg.

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 15

Durván 50 forintnyi érték az asztalon

Az alábbiakat tapasztalta:

Nyilván ordas nagy ostobaság azt gondolni, hogy két darab mágnes bármiféle mérhető fogyasztáscsökkenést eredményez majd az úton, de mi azért amennyire lehetett, komolyan vettük a küldetést. Hogy az osztrák úton ne zavarjon be a jobb minőségűnek tartott nyugati üzemanyag, vagy a hazafelé lejtő pálya, így csak a magyar szakaszon mért eredményekkel számoltunk és itthon tankolt üzemanyaggal autóztunk ide-oda.

Mindkét esetben száraz, különösebben erős széltől mentes napon vezettünk, dugó, terelés, minden egyéb fogyasztást érezhetően befolyásoló mellékhatás nélkül, 125 km/órára beállított tempomattal. Nagyjából azonos súly is volt a kocsiban, a kifelé bepakolt, majd a síelések után bezabált hazai húsgombócok, nagy mennyiségű szendvicsalapnak való sült húsos zsír helyére pedig akciós csoki került.

A két tankolás, átlagfogyasztás-számítás után azonban mégis volt kimutatható különbség a mágnessel megbolondított és a mágnestelen fogyasztás között. A 100 kilométeren 0,338 liternyi különbség a Renault Talisman átlagban mért 6,55 literes fogyasztásához képest mindössze 5,1 százalékos különbség, a beígért 20 százalékhoz képest. Ez még csak a kisebb baj lenne, a nagyobb az, hogy az autó többet fogyasztott, amikor rajta volt  a mágnes az üzemanyagcsövön, mint amikor nem. Nem, nem hiszem el, hogy a mágnes az oka, simán lehet a trehányabbul telecsepegtetett üzemanyagtartálytól kezdve a sürgető pisiszünetig bármi. Csak a fogyasztáscsökkentő nem.

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 16

Csak kicist fogyasztott többet az eszközzel, mint nélküle

Végezetül pedig egy-két dolog a Fusion Fuel Saver marketingkampányával kapcsolatban. A semmire se jó cuccot időnként fájóan Google fordítóval készült, de összességében elég profi, ráadásul többféle URL-en, többféle dizájnnal elkészített weboldalakon kínálják. A pénzt pedig nem kell előre utalni, a gyanakvóbb spórolni vágyók utánvéttel is kifizethetik a vacakot, amit igencsak bizalomgerjesztően nem egy nevesincs futárcég hoz ki, hanem esetünkben a Magyar Posta.

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 17

Gyorsan rendelj, ne gondolkozz: a hirdetésre kattintva még ingyenes tesztre is kaptam lehetőséget. Itt nem mertem megadni a telefonszámomat

Szeretnél Te is kidobni 12 500 forintot az ablakon? 18

Drága Ügyfél lettem, pedig nem én vagyok a drága, hanem ez a két mágnes

Reklamálni, a vackot visszaküldeni, a pénzt visszakérni persze már reménytelen. A kézbesített csomagon egy olyan cég szerepel feladóként, amely csak egy tagja a szállítási láncnak, semmi közük semmihez, nem ők gyártják, nem ők forgalmazzák a terméket. Na de sebaj: kinek ne jönne jól két erős kis mágnes a háztartásban – még ha kicsit sok is volt érte az a 12 500 forint.