Úgy látszik, a magyarországi használtautó-vásárlók nemcsak a valós és reális óraállás felét-harmadát szeretnék látni a kilométer-számlálón, de prózában is kedvelik az ismétlődős fordulatokat, mint a népmesékben. A használtautó-hirdetések leírásaiból szemezgetve megkíséreltük felállítani a hívószavak rangsorát. Jöjjön a koppanásmentes futómű meccse a jéghideg klímával és az idős orvos házaspár küzdelme a szerkezetileg jó állapottal! A toplista alapját a Google-találatok adják a Használtautó.hu hirdetései alapján.

Idős orvos házaspár: 7 találat

Többre számítottunk, ám Cartman és Kyle is tudja, hogy a számok nem hazudnak. Ebben a kombinációban tehát ritkán bevetett fordulat, de akinek ez jelent bármit is, vehet például egy takaros Audi A4-et 1,8 literes turbós benzinessel, mert egy idős orvos házaspár is szerethet odalépni a köztudottan könnyen tuningolható ötszelepesnek.

Motor teker, de…: 100 találat

Visszatérő fordulat a működésképtelen autók megszépítésére. „A motor teker, de nem indul” felvezetéssel tagadhatatlanul kap egy optimista ívet a hirdetés. Jobban hangzik az üzemképtelennél és az önindító működésében ott van a beindulás ígérete is. Ami ebből a lényeg: tréler kell hozzá, de legalább az akkumulátor jó.

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 1
Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 2

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 7
Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 8
Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 9
Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 10
Fotó megosztása:

Orvos tulajdonostól: 235 találat

Valamiért a fehér köpeny mágikus hatása az orvosoknak tulajdonított használt autókra is lesugárzik. Pláne, ha ez egy eleve ritka autó, egy kerek lámpás Subaru Impreza, amelynek hibáiról és szervizeléséről ebben a cikkben olvashattok. Hogy, hogy nem, erre a kitételre nem orvos magánszemélyek használtautó-hirdetéseiben bukkanunk rá, inkább a nepperzsargon része, lásd ezt az esetet.

Lábon elvihető: 911 találat

Ami lábon elvihető, az üzemképes és gurul. A legalacsonyabb árkategóriában, hibás és/vagy törött autók hirdetéseiben találkozhatunk vele. Itt egy ránézésre egészen épkézláb F Astra a 90 lóerős 1,4 16V motorral 99 000 forintért, amely lábon elvihető. Apró szépséghiba, hogy okmányok nélkül, mert papírjai nincsenek.

Gondos gazdától: 1210 találat

Ahogy a gazda szeme hizlalja a jószágot, a gondos gazda ígérete kapósabbá teheti a használt autókat. Mert mi másnak örülne a használtautó-vásárlás aknamezejére tévedő vevő, mint a gondos előző tulajdonosnak, aki reményei szerint azt is megcsináltatta az autón, amit ő vevőként elvár, de saját maga véletlenül sem költene rá, főleg a kocsi eladása előtt. Itt egy Volvo S40, gondos gazdától és „vételártól függően ajándék téli gumival”. Nahát.

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 11

Ha épp nem a legjavát sikerült behozni nyugatról, akkor még mindig ott a szerkezetileg jó állapot és az egységes karosszéria

Koppanásmentes: 2060 találat

Magyarországon a délceg futballstadionokhoz elég sokfelé gyatra utak vezetnek, ráadásul amíg az autó megy, addig minek is költene rá valaki? Ebben a környezetben válik értékessé a koppanásmentes futómű, például ebben a dízel VW Borában, amit a csalafinta autókereskedő Golfként is meghirdetett. Nem Golf, de nem számít, ha arra többen keresnek. A koppanásmentes suhanásélmény kedvező esetben párezer forintos stabilizátorszilentek vagy a függőleges stabilizátorkarok cseréjével megteremthető.

Jéghideg klímával: 2370 találat

Minél olcsóbb egy autó, annál többet ér benne a működőképes légkondicionáló, a jéghideg klíma végképp komoly csáberő egy 20 év feletti, 249 000 forintra kiírt Mitsubishi Coltban, aminek „fényezése látott szebb napokat, de jön-megy, ahová kell, elvisz”. Egy autóban végül is ez a lényeg.

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 12

A nepperzsargon gyöngyszemeit hiába is keressük márkakereskedések használtautó-hirdetéseiben, maszek autókereskedők hirdetéseit érdemes bújni

Napi használatból: 3860 találat

Olcsó autók hirdetéseiben visszatérő fordulat. Egyik jelentése, hogy a hirdető szerint reggelente beindul. Távolabbi értelme, hogy nem a rekettyés tövéből kell kirángatni a tengelyig besüppedt autót, amiben a tyúkok laknak.

Szakadásmentes: 4590 találat

Ezzel fokozható a megkímélt belső tér. Megtámogatható a kopás- és szakadásmentes kitétellel. Jól kiegészíti az egységes karosszériát egy költségmentes autón.

Szerkezetileg jó állapotban: 4680 találat

Amikor egy lépcsős hátú Daewoo Lanos 1,3 S-re a bejegyzett vonóhorgon kívül tényleg nincs mit mondani, akkor jöhet ez a bevált fordulat, de a leírás dúsítására is beválik. Kombinált formája a „mind motorikusan, mind szerkezetileg jó állapot” illetve az „esztétikailag és szerkezetileg jó állapotban”. Ez a mindenvivő, hiszen melyik használtautó-vásárlót lehetne megtéveszteni egy kiglancolt, de lezuttyant technikájú autóval? Ennél a kereskedésnél például egytől-egyig „jó műszaki-szerkezeti állapotban” keresnek új gazdát az autók.

Ezzel akaszt hasba a magyar autónepper 13

Tréfás szándékkal készített toplistánkat a rozsdamentes kifejezés vezeti, az egyik legvonzóbb kitétel, amit egy használt autóra rá lehet mondani

Rozsdamentes: 9190 találat

Maszek toplistánkat a rozsdamentes kifejezés vezeti, ez valóban a legvonzóbb kitétel, amit egy használt autóra rá lehet mondani, már amennyiben igaz. Aki próbált jól dolgozó alváz- és üregvédelmi céghez időpontot kapni, tudja, mekkora érték a rozsdamentes karosszéria. Szerencsére a nepperhad ezerszám kínál rozsdamentes használt autókat, még akkor is, ha rozsdamentes futóművű, barnuló kőfelverődéstől mentes használt autót találni szinte lehetetlen.

Nektek mik a kedvenc nepperdumáitok? Mi maradt ki, ami jól hangzik, de nem jelent (szinte) semmit? Várjuk a hozzászólásokat!