Pár hete mutattunk be néhány, korábban szebb időket látott, érdekesnek tűnő járművet, munkagépet, harci eszközt, amik ma már valami út menti tanyán, körforgalom közepén, vagy esetleg díszes talapzaton próbálnak minket arra emlékeztetni, hogy amikor még működtek, akkor minden jobb volt. Az előző körben eleinte csak a saját tippjeink voltak, ezeket egészítettük ki az általatok küldött járgányokkal és azok jelenlegi tartózkodási helyével. Azonban annyi érdekes helyszín érkezett, óvodától az építőanyagboltig, hogy megérte újból összeszedni őket. Tessék, ezeket ti találtátok, ti mentek el mellettük nap mint nap:

A volt bányászvárosokban, falvakban gyakoriak a nyugdíjazott bányagépek. Putnokon az Ózd felé tartó távolsági buszok megállójából is lehet látni egy csinos, sárga vágathajtót:

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 1

Perecesen a fantáziadús elnevezésű Szén utcában is meg lehet tekinteni közelről egy bányagépet. Hiába, ez egy ilyen környék. A jól idomított vágathajtó a várakozással ellentétben nem fog átugrani a vaskarikán. Viszont a lehetőségekhez képest egész csinos, jó állapotban van, már ha lehet hinni a Google térképének:

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 2

Tiszadada viszont egy másik termelőeszközzel, egy körmös traktorral dicsekedhet – ami az önkormányzat bejegyzése szerint május óta elköltözött, épp megszépül, így egyelőre az eredeti helyén ne keressétek. Reméljük, előbb-utóbb azért visszakerül a település egyik központi terére.

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 3

Forrás: Tion.hu

Aki mégis valami hasonló traktort nézegetne, az Tiszavasvárin is megteheti, a Vasvári Pál Szakiskola Szakközépiskola és Kollégium udvarát kell csak megtalálnia, és máris ott lesz az orra előtt egy Hoffer traktor. Segítünk, így könnyebb.

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 4

Dunavarsányban járva az 51-es útról érdemes jobbra-balra tekintgetni, egész szép gyűjteménybe futhat bele, aki elég szemfüles. Van itt kiszuperált repülő, helikopter, de IFA létrás kocsi, Kraz és Tatra teherautó is. Ez a legjobb hely, ha az egy út/ingyen megtekinthető járgányok arányát nézzük.

Farkas Bertalan, az első és idáig egyetlen magyar űrhajós gyulaházai szülőháza mellett található ez a virágmezőből merészen meredeken az ég felé néző MiG 21-es. Ha már itt jársz, érdemes beugrani és megtekinteni a kiállítást is.

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 6

Ez a MiG-21 az 56-os útról látható. Szekszárd határában, egy építőanyag-kereskedésben áll, mindenféle díszkövek között. A repülő mögött valami hatalmas szobor is látható, ami szerintem egy bronzból készült Kockásfülű Nyúl lehet.

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 7

UV a Vakok Állami Intézeténél a Hungária körúton. Ez a villamos akár abban is segíthetne, hogy a vakok megtanulhassák, hogyan lehet önállóan villamosra szállni, de ma már pár ritka alkalomtól eltekintve nem lehet találkozni ezzel a típussal. Sajnos. Bár lehet, hogy tanulni még az UV is megteszi.

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 8

De nemcsak UV villamosok kerülnek a hátsó kertbe, ez a fiatal éveit Bécsben töltő villamos nyugdíjas korára Miskolcra került, aztán a kipakolt holttestét megkapták a tiszalúci óvodások. Furcsa módon pont egy temető szomszédságában áll a SGP E1-es típusú villamos, meg persze vele együtt az óvoda is.

Ez az pedig egy másik, hasonló példány utolsó útja, 2015-ben:

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 9

Villamos Pécsett is van, ő a Ferencesek utcájában áll. A 2013-ban készült streetview fotóról éppen lemaradt szegény, de mostanában már ott kell lennie, ahol a képen épp nincs semmi.

Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 10

Tapolcán egy fél Nohab kandikál ki a vasútállomás egyik épületéből. A balesetet szenvedett, menthetetlen, félbe vágott mozdony volt egy ideig Budapesten is, a 2015-ben bezárt közlekedési Múzeum épületénél, egy 424-essel együtt. Most ez a Nohab-torzó Tapolcán tekinthető meg. Érdemes a linkre kattintás után elfordulni 180 fokot, mert a kép készültekor Tapolcán különösen nagy volt az egy pályaudvarra jutó Nohab-ok száma.
Villamosok, vadászgépek, vonatok az útszélén 11

Köszönjük az újabb helyszíneket, járműveket!