Nem is olyan régen, a horvátországi autós út költségeit vettük sorra, és derítettük ki, hogy az autópályadíjak mennyire durván dobják meg a tengerpartos nyaralás költségeit. De mi van, ha nagyobb levegőt vesz valaki, és a másik irányba indul el tengert keresni? Dél-nyugati helyett dél-keleti irányba, Bulgária felé?

Irány a bolgár tengerpart! 1
Irány a bolgár tengerpart! 2

Irány a bolgár tengerpart!

Irány a bolgár tengerpart!

Irány a bolgár tengerpart! 10
Irány a bolgár tengerpart! 11
Irány a bolgár tengerpart! 12
Irány a bolgár tengerpart! 13
Irány a bolgár tengerpart! 14
Irány a bolgár tengerpart! 15
Irány a bolgár tengerpart! 16
Fotó megosztása:

Ugyan a bolgár tengerpartig érezhetően többet kell autózni, mint a legközelebbi horvát strandig, de ha már Dubrovnik a cél a maga 9 órás távolságával, akkor a 12 órányi autózás után elérhető bolgár Napos part már nem is annyira elkeserítően távoli célpont. Ha már ott vagyunk, és különösebb nehézség nélkül viseljük a balkáni lét lelkesítő olcsósága mellett a kellemetlenebb részleteket is, akkor tartalmasabb nyaralást is lezavarhatunk, mint amilyen egy steril, többé-kevésbé váratlan kalandmentes horvátországi hétből kijön.

 

Merre érdemes elindulni?

Magyarországról kétfelé is lehet indulni a bolgár tengerpart felé, az egyik út Szerbián, a másik Románián vezet keresztül, attól függően, hogy a part melyik része szimpatikusabb, illetve, hogy útba akar-e ejteni a család egyéb látnivalókat is, vagy csak a fürdőzés a lényeg. Szerbia felé fizetőkapukkal nehezített autópályán lehet eljutni a bolgár határig. (Az aktuális díjak itt találhatók)

Irány a bolgár tengerpart! 17

Bő ezer kilométeres útra kell számítani a tengerpartig

Szerbia autópályáról szemlélve elképesztően nyomasztó környék, ahol úgy fest, minden vezető tojik a legalapvetőbb közlekedési szabályokra és egyikük sem fél a hirtelen, értelmetlen haláltól. Magyarul baromira figyelni kell, de nemcsak a bolond sofőrök, hanem a rendőrök miatt is. Románián keresztülautózva valamivel vidámabb utazásra lehet készülni, az autópályák egyre jobbak és a hazaihoz hasonló „matricás” rendszer is sokkal barátságosabb a fizetőkapus, megállós, fizetős bohóckodásnál.

Irány a bolgár tengerpart! 18

Bulgáriában nem kell kapuknál fizetni a sztrádahasználatért, elég egy filléres matrica is

Autópályadíj

Bulgáriában nincsenek fizetős kapuk, cserébe az úthasználatért nemcsak a sztrádán, hanem a nagyobb utakon is fizetni kell. Érdemes már a határnál megvenni a matricát, nem egy komoly összeg, viszont nagyon meg lehet szívni, ha nincs. Az aktuális matricadíjak itt találhatóak, legutóbb 2016-ban emelték az árát, de amúgy nem vészes, 8 személyesig, illetve 3,5 tonna alatt a heti matrica 8, a havi 15, a negyedéves 28, az éves pedig 50 euróba kerül. (Ez jelenlegi, 2018. júliusi árfolyamon számolva 2600, 4900, 9000, 16 200 forint)

Irány a bolgár tengerpart! 19

Szerbiában vigyázzunk a bőrünkre, az itt lakók nem hisznek a KRESZ-ben

A hiányzó matrica miatt személyautónál 300 leva (durván 50 ezer forint) a büntetés és ne legyenek illúzióink, a külföldi rendszámos autónál egészen biztosan megnézi majd a rendőr. Ugyanúgy, mint az izzókészletet, elsősegély dobozt és a tűzoltó készüléket, amik mind jó, ha az autóban vannak. Egyes források a határátlépésnél kötelezően megejtendő fertőtlenítő autómosásra is figyelmeztetnek – ennek költsége nagyjából 500 forint körüli összegre rúg – de mi eddig még nem futottunk bele a kényszer autókozmetikába.

Szabályok

A sebességhatárok megegyeznek a hazaiakkal, 50/90/130 km/óra, attól függően, hogy lakott területen, városon kívül, vagy autópályán halad-e az autós. A tompított fénynek viszont éjjel nappal, városban és városon kívül is világítania kell. Ezen felül még azt is jó tudni, hogy egyirányú utcákban csak az úttest baloldalán szabad parkolni és a fényvisszaverő mellény használata is kötelező, ha műszaki hiba, vagy egyéb váratlan helyzet miatt kell elhagyni az autót.

Irány a bolgár tengerpart! 20

Bulgáriában folyton bekapcsolt tompított fénnyel kell autózni

Üzemanyagár

Szokatlan, hogy a jellemzően máshol olcsóbb dízel üzemanyag Bulgáriában pont drágább, mint a benzin. Míg egy liter 95-ösért júniusban 2,3 levát – 382 forintot – kértek, addig a gázolaj literje 2,9 levába – 480 forintba – került. A benzinkutak ötletszerűen vannak elszórva az utak mellett, néhol egy kupacban több is található akár látótávolságon belül is, máshol pedig egész nagy távok vannak töltőállomások között.

Irány a bolgár tengerpart! 21

A benzin olcsóbb a gázolajnál

Szóval, ha unod, hogy egy halom pénzt versz el autópályadíjra, akkor verd el ugyanezt a pénzt üzemanyagra és autózz egy kicsit többet a tengerpartig. Aztán meséld el, mi tetszett jobban.