Egy autó motorjában az elvégzett munka java része hőveszteség formájában pazarolódik el. Miért ne fognánk munkára a fűtésen felül? Ahol a hő, ott az esély a főzésre, a kitűnő eredményhez pedig vörösen izzó kipufogóleömlőre sincs szükség.

Párolás, hideg-meleg füstölés, szuvidolás: mind relatíve alacsony hőfokon történik, manapság az ínyenc fogásoknak elég 60-100 Celsius fok hőmérséklet, no meg rengeteg idő.  Ilyen értékeket pedig bőven mérhetünk egy autó motorterében, csakhogy a modern típusok javarészt zsúfolt orra nem ad lehetőséget arra, hogy “sütőként” is hasznosítsuk.

Az inspirációt Amerika adta

Ezért ezt a régóta dédelgetett autós-gasztronómiai ötletet mindig a fiók aljára süllyesztettük, pedig rengeteg sikeres példa biztatott a kísérletre.

Legfőbb inspirációt a Mítoszrombolók adtak, akik egy teljes hálaadás napi menüt készítettek el, klasszikus amerikai tepsiben V8-as motorral.

Egy ilyen óriási Cadillac garzonlakással felérő orra helyett mi a Suzuki SX4 S-Cross motorterét választottuk. Egyrészt ez volt kéznél, másrészt a kompakt háromhengeres Boosterjet motor mellett rengeteg tér marad, a turbó feletti hővédő pajzs szinte tálcán kínálta a lehetőséget egy könnyed halétel elkészítésére.

Szakácskönyv motorteres főzéshez? Igen, létezik!

Hol máshol írnának ilyen speciális szakácskönyvet, mint a végtelen utak és hatalmas autók Mekkájában, az Egyesült Államokban. Az 1989-ben megjelent, 2008-ban átdolgozott Manifold Destiny című kötet egyedi, humoros stílusának köszönhetően mára kultikus státuszt ért el. Az eredeti ár akár tízszeresét is hajlandóak kifizetni érte a témára rákattant gasztro- vagy épp autórajongók.

Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 1

Halak egy Suzuki orrában

Mivel szakácskönyvvel nem rendelkeztünk, így maradt az improvizáció. Előzetes méréseink alapján a terület huzamosabb használat után elérte a 90-100 fok körüli hőmérsékletet, menet közben, a terhelés alatt álló turbófeltöltőtől pedig még  többet is reméltünk.

Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 2
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 3

Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük!

Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 17
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 18
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 19
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 20
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 21
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 22
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 23
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 24
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 25
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 26
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 27
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 28
Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 29
Fotó megosztása:

A pisztrángokat frissen szereztük be Visegrádról, a tálcán pedig borsóval, hagymával, bébirépával zöldfűszerekkel megterített ágyra kerültek, sonkával, aszalt paradicsommal, olívaolajjal, kevés fehér borral felöntve. Az elkészítés körülbelül 2,5 órányi autózást jelentett, a turbót munkára fogva, Kékestető irányába. A forradalmi kísérletről videót is készítettünk, családdal, kutyával (nyugalom, a végén ő is jól lakott).

A Suzuki derekasan helytállt, még ez a forszírozott hegyi menet sem hozott magas fogyasztást, sőt a halakat sem darálta be az esti megérkezésig.  Ennek roppant örültünk, hisz meglehetősen éhesen értünk haza, a vacsora pedig valódi meglepetést hozott. Finom volt!

Motortérben főztünk halat, sőt meg is ettük! 30