Helyenként elgondolkodtató listát közlünk most: összegyűjtöttük, hogy a focivébén szereplő 32 országban milyen személyautók vezetik a piacot, melyikből adtak el a legtöbbet 2017-ben. Négy csoportba soroltuk a listavezetőket, majd a cikk alján arra kérjük önöket, szavazzanak!

A felsoroltak közül vajon melyik ország lakói választják a legkirályabb autót?

Alig ismertek

Ha véletlenül l-betűvel írják i-helyett Irán legnépszerűbb személyautójának a nevét, ami a Saipa Pride, akkor máris egy dúskeblű modell fotói borítják be a képernyőt. Ezt nyilván nem akarjuk, maradjunk az 1965-ös alapítású, teheráni gyártónál, amelynek Kia-alapokra épített modelljével indítjuk cikkünket.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 1

Európai mércével elavult a Saipa Pride

A Grandeur felirat sem túl gyakori a hazai utakon, Dél-Koreában tavaly a Hyundai elegáns felső-középkategóriása nyerte a versenyt. A márkákat nézve nagy harc nem volt a világpolitika színpadán mostanság sokat szereplő országban: a Hyundai Porter lett a második, a Hyundai Avante a harmadik.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 2

A Genesis luxusbrand bevezetése után is kínál Hyundai márkanév alatt elegáns szedánt a gyártó, egyes piacokon Azerának hívják a Grandeurt

Dél-Amerika piacgyilkosa egyértelműen a Chevrolet Onix, amely az ötszörös világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994, 2002), és állandó közönségkedvenc Brazíliában, valamint a kétszeres világbajnok (1930, 1950), a foci élvonalából sajnos régen kikopott Uruguay-ban is a legnagyobb darabszámban fogyott tavaly.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 3

Víz fölött tartja a GM-et az Onix sikere

A világ legolcsóbb autóiról szóló összeállításunk szerint a Nissan Versa az Egyesült Államok leginkább pénztárcabarát személyautója 12 110 dolláros alapárával. Az USA-ban ugyan nem piacvezető a 109 lóerősre beállított 1,6-os szívó benzines motorral hajtott szubkompakt, de a déli szomszéd Mexikóban már igen.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 4

Mexikó kedvence után nyilván véletlenül jön Németországé

Népautók

A világbajnoki címet védő, ám a gyepen hónapok óta látványosan küszködő németeknél tavaly három VW tarolt: Golf, Passat, Tiguan volt a sorrend. A vébén focizó országok közül Belgiumban és Argentínában végzett még első helyen a Golf.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 5

Régóta világautó

Vajon miben hasonlít az orosz, a spanyol, és a francia autóvásárló a némethez? Habár a vébé meglepően gólgazdag játékot mutató házigazdáinál a Kia Rio volt a legnagyobb darabszámban fogyó modell, a Lada Granta végzett a második, míg a Vesta a harmadik helyen. Hozzájuk hasonlóan a spanyolok és a franciák is nagyon magas arányban vásárolják a hazait. A SEAT Leon és az Ibiza lett az első két helyezett a spanyoloknál, míg a Renault Clio és a Peugeot 208 a franciáknál.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 6

A Rio az oroszok mellett a vébé meglepetés-résztvevőjénél, Panamában is piacvezető

Costa Ricában a Hyundai Accent, Kolumbiában a Chevrolet Spark, Peruban a Toyota Yaris nyert tavaly, utóbbi Lengyelországban is, a Dacia egyik újkori hazájában, Marokkóban pedig a Logan. Csupa-csupa népautó, ám olcsó tömegmodell nem csak a nemzetközi szinten alacsony GDP-vel rendelkező államokban nyert, hanem Nagy-Britanniában is, ott a Ford Fiesta.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 7

Peru és Lengyelország közös nevezője a Yaris

Számos hírecske íródott már az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo puccos járműparkjáról, nos, honfitársai Renault Cliót vettek 2017-ben a legnagyobb számban.

Munkagépek

Közel féltucat vb-résztvevő országban pick-upok húzzák az autópiacot. Ausztráliában a Toyota Hilux fogy leginkább, ahogy Szenegálban is. Három másik afrikai szereplőnél szintén munkagépek voltak nyerők, Nigériában a Ford Ranger, Egyiptomban a Chevrolet TFR, míg Tunéziában az Isuzu D-Max.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 8

A Vezess is Afrikában próbálta ki a legújabb Hiluxot

Meglepetések

Összeállításunk leginkább szubjektív része következik. Persze, ha Jeremy Clarkson meglepődött egykor azon, hogy a saját hazájában több 3-as BMW fogy, mint az olcsóbb Ford Mondeo, akkor nekünk is jogunk van elmélázni az alábbiakon.

Például azon, hogy az átlagos helyi polgároknak alapból magas életszínvonalat garantáló Szaúd-Arábiában a Toyota Camry a bajnok, miközben az Európa legdrágább (második legdrágább?) országában, Izlandon a harmadannyiba kerülő Yaris. A szintén kiemelkedően sokat kereső dánok járműparkjáról nemrég itt írtunk, így a náluk piacvezető Peugeot 208-on már meg sem lepődünk, az viszont tényleg érdekes, hogy Svájcban Škoda Octaviából fogy a legtöbb.

Különösen úgy érdekes a győzelme, hogy a szomszédunk, Horvátország a másik olyan európai állam, ahol piacelső az Octavia. Az ilyen összehasonlítások értelme persze akkor ér véget, ha leírjuk, hogy másik déli szomszédunknál, Szerbiában meg a Fiat 500L nyert.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 9

Svájc és Horvátország, csodaszépek, Skoda-vásárlók

Akiket nem tudtunk besorolni

Legalábbis a fenti négy kategóriába. Svédországban ugye mit lát a magyar utazó? Tengernyi kombit, és nem csak az elmúlt 15 év ilyen-olyan Volvóit, hanem sok Passatot, de Audikat és Merciket is. Meglepő módon Dániától és Izlandtól eltérően drága, nagy autók, és éppen egy ilyen nyert, ha nem is kombi, a 32 fős mezőny egyetlen szabadidő-autója: az XC60.

Ki a világbajnok az autós focinemzetek közül? 10

Nagy divat sokfelé a világban, de csak a hazájában első egy SUV

Ugyanígy feltehetnénk a kérdést: Tokióban mit lát a tátott szájú magyar ember? Kei carokat, de vagy milliót. Japán nyilvánvalóan nem egyenlő a fővárossal, ezért ott a Toyota Prius nyert – amiből Tokióban nem is találkoztunk sokkal. A japán főváros közlekedéséről ezernyi fotóval írtunk tényleg érdekes cikket, érdemes belebújni.

Végül szavazzon!

Ön szerint melyik a legjobb választás?
Chevrolet Onix (Brazília, Uruguay)
1% (16)
Chevrolet TFR (Egyiptom)
1% (10)
Chevrolet Spark (Kolumbia)
0% (2)
Dacia Logan (Marokkó)
1% (12)
Fiat 500L (Szerbia)
2% (33)
Ford Fiesta (Nagy-Britannia)
1% (23)
Ford Ranger (Nigéria)
2% (37)
Hyundai Accent (Costa Rica)
1% (12)
Hyundai Grandeur (Dél-Korea)
13% (187)
Isuzu D-Max (Tunézia)
1% (16)
Kia Rio (Oroszország, Panama)
3% (41)
Nissan Versa (Mexikó)
1% (10)
Peugeot 208 (Dánia)
1% (10)
Renault Clio (Franciország, Portugália)
2% (25)
Saipa Pride (Irán)
1% (23)
Seat Leon (Spanyolország)
2% (24)
Skoda Octavia (Horvátország, Svájc)
16% (239)
Toyota Camry (Szaúd-Arábia)
6% (89)
Toyota Hilux (Ausztrália, Szenegál)
3% (45)
Toyota Prius (Japán)
5% (80)
Toyota Yaris (Izland, Lengyelország, Peru)
1% (23)
Volkswagen Golf (Argentína, Belgium, Németország)
7% (104)
Volvo XC60 (Svédország)
29% (424)