Elkészítettük 2018 első listáját, amiben azokat a kereskedésekben kapható új autókat szedtük össze, amelyek a legkisebb megterhelést jelentik a pénztárcának. Az árak listaárak, ezekből különféle praktikákkal, szánalomkeltéssel, alkudozással, különféle pénzügyi konstrukciókkal, vagy használtautó-beszámítással még le lehet faragni valamit. Legalábbis az esetek többségében.

Az talán nem meglepő, hogy kétmillió forint alatt csak a Dacia és a Lada modelljei elérhetők, mint ahogy az sem, hogy ezekkel azért még nem feltétlenül lesz öröm az autózás. A listában az is megtalálható, mennyi pénzért lehet ugyanazt a modellt klímával megvenni. Persze lehet mondani, hogy klíma nélkül is lehet élni és hogy az csak úri huncutság, de mi mégis számoltunk vele.

Dacia

A Dacia Logan nagy, kényelmes autó, igen baráti áron. A fapados, Acces kivitel 1 999 000 forintba kerül, ennél olcsóbb új autót listaáron, Magyarországon nem igazán lehet kapni. A kétmillió forint alatti ár azért kíván némi kompromisszumot, az autó felszereltsége elég szerény. Nagyjából ezek vannak benne: menetstabilizáló kipörgésgátlóval, szervokormány, vezető- és utasoldali légzsák, oldallégzsákok elöl, zárt kesztyűtartó és 15 colos acél keréktárcsák. Motorja háromhengeres, 999 köbcentis, 73 lóerős csúcsteljesítménnyel. Viszont a Daciánál nem jellemző, hogy alapfelszereltségű modelleket vinnének, inkább nézzük meg, mi az a minimum, amit még hozzá kell csapni ehhez a kétmillióhoz, hogy ne gyűlöljük meg az első pillanatban az autót.

Ezek most a legolcsóbb új autók 1

Kis pluszért – 2 299 000 – a Ambiance felszereltséggel már központi zárat, ködlámpát, elektromos első ablakokat is adnak, de ha klímát is szeretnénk az autóba, akkor már az Arctic felszereltségen kell elgondolkodni, 2 499 000 forintért. Ha valaki rászán ennyit, akkor már a fűthető, elektromosan állítható külső tükröknek, fedélzeti számítógépnek és állítható magasságú vezetőülésnek is örülhet.

Lada

Az “Elegáns Urat” – Lada Granta – forintra ugyanannyiért lehet elvinni, mint a Logant, azaz 1 990 000 forint. Jó alkalom ez arra, hogy megpróbáljuk eldönteni, hogy a Daciát vagy a Ladát választva költjük-e el okosabban a pénzünket. Az alapfelszereltséget jelentő Standard változattal 1,6-os, 86 lóerős motor jár, de ez már nem három, hanem négyhengeres. Az alapváltozat itt is klíma nélküli, ellenben első elektromos ablakemelő, fedélzeti számítógép és a karosszéria színére fújt lökhárító már jár az autóhoz. A legolcsóbb, már klímát is (manuális) tartalmazó szint a Norma, amely 2 549 000 forintba kerül, viszont a klíma mellé már az erősebb, 96 lóerős, 8 helyett 16 szelepes benzinmotort kapja a vevő.

Ezek most a legolcsóbb új autók 2

Suzuki

A Celerio a Suzuki legolcsóbb modellje, amely listaáron 3 299 000 forintért vihető el. Kicsit bonyolítja a dolgot, hogy a Suzukinál akciós ár is van a listán, ez érezhetően kedvezőbb: 2 649 000 forint. Ennyi pénzért már jár a manuális klíma is, így az alapváltozatba is nyugodtan bele lehet ülni. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a legolcsóbb GL változatban is jutott előre elektromos ablakemelő, manuális klíma, fedélzeti számítógép. 68 lóerős, háromhengeres benzinmotorral él ez az ár.

Ezek most a legolcsóbb új autók 3

Fiat

A legolcsóbban egy Puntót vihet haza az, aki a Fiat márkára gerjed. A 3 100 000 forintos ajánlat egy Punto Easy-ért, nem is olyan rossz. Az 1,4-es, 77 lóerős benzinmotoros kisautóba a manuális légkondi, az elektromosan állítható, fűthető külső tükrök, a központi zár, az állítható magasságú vezetőülés illetve a tempomat is belefért. Kicsit árnyalja a képet, hogy ha a listaár alapján keressük a legolcsóbb Puntót, akkor a gyengébb, 1,2-es, 69 lóerős motoros Easy változatot találjuk a lista legelején, 3 720 000 forintért, szerényebb felszereltséggel.

Ezek most a legolcsóbb új autók 4

Így néz ki igaziból egy akciós Punto

Kia

A Picanto a legolcsóbb a Kia árlistáján, abból is a szűken egyliteres benzinmotoros változat, 67 lóerős teljesítménnyel, LX névre hallgató felszereltséggel. Ezért az autóért 2 769 000 forintot kell a kasszánál hagyni. Az alapáras Picantóban van fedélzeti számítógép, központi zár, de ha valaki klímát is szeretne az autóba, akkor még a 450 ezer forintos Exclusive csomagot is be kell ikszelnie a listán. A kettő együtt már 3 219 000 forint, de ezért már egy teljesen élhető kisautót birtokolhat, aki a koreai márka mellett dönt.

Ezek most a legolcsóbb új autók 5

Opel

Új Corsát legolcsóbban 3 500 000 forintért kapni, a Selection felszereltségi szintű, ötajtós Corsa 1,2-es, 70 lóerős motorral vihető el ennyiért. Elektromos külső tükrök, színezett üvegek, elöl elektromos ablakemelők vannak benne az árban, de a légkondi nincs. Akinek mégis kell, annak nem kell mindenféle extrákkal összekapcsolt csomagot vennie, elég, ha a légkondit csapja hozzá az alapárhoz, hogy kijöjjön a klímás Corsa 3 790 000 forintos ára.

De hiába a fenti modellek alacsony ára, tavaly Magyarországon nem ezekből fogyott a legtöbb. 2017 Decemberében a legtöbbet, 1498 darabot Suzukiból adtak el, második helyen végzett a Volkswagen 1056 autó értékesítésével, míg a harmadik Renault-ból 1002-t helyeztek forgalomba. Egy évvel korábban a Suzukit a Ford követte, és a Renault volt a harmadik a forgalomba helyezett márkák rangsorában.

2017-ben a márkák éves versenyét a Suzuki nyerte, ők 15,161 darab autót adtak el, őket a Ford követte 11,372 darabbal, bronzérmes a Škoda 10,523 darabbal.