Az ember nagy biztonsággal arról döbben rá, hogy alaposan megtrottyosodott, mikor a monitor mögött gubbasztva régi mókás tetteiről ábrándozik, miközben legfeljebb a kávégépig csoszog ki az irodából, azt is meleg mamuszban. Mi is gyakran elmerengünk a szerkesztőségben olyan hőstettekről, mint amikor szétlőttünk egy Škodát, le-hengerbucskáztam egy száguldó klozetről, vagy amikor nyáron medencét barkácsoltunk egy pickup platóra. Utóbbi tényleg jó buli volt, érett is bennünk a gondolat, hogy leáztatva magunkról a lassan már szilikátosodó vénember mázat, újból megcsináljuk. De most nem a nagy melegben, augusztusban, hanem az októberi 3-4 fokban, metsző északi szélben. Mert ugye jó időben minden hülye tud strandolni. De 4 fokban csak az igazi menő csávók vizezik össze acélos testüket.

Hozzávalók:

  • 1 db nagy teherbírású pickup
  • 12 nm fólia
  • 1 tekercs széles ragasztószalag, tetszőleges színben
  • 2-300 liter víz
  • Ízlés szerint bogrács, Karancs 3T típusú gáztűzhely, PB-palack, gyufa, tűzifa, sör, pálinka, miazmás

A szükséges hozzávalók beszerzését a közeli Praktikerben hamar megoldottuk, újságírókhoz méltatlanul nem könyörögtünk ingyen cuccokért, hanem kifizettünk mindent, rendes áron. Aztán Rácz kolléga Felcsút közelében elterülő birtokán – nem, még nem jár ki hozzá a kisvasút – installáltuk a készséget. Az hamar kiderült, hogyha a kútból húzott vízbe merülünk alá, akkor majd’ tucatnyi félárvát hagyunk magunk után, miután belefagyunk a 2,24 négyzetméteres medencébe.

Vödörrel sokáig tart feltölteni a Fullback platóját vízzel

Vödörrel sokáig tart feltölteni a Fullback platóját vízzel

Az egy tonnás terhelhetőséghez rajtunk kívül még bő 600 liter víz fért volna a raktérbe, de győzött a türelmetlenség, de erről majd később. Hogy elkerüljük a fagyhalált előrángattunk egy legutóbb a múlt évezredben használt gáztűzhelyt, amin a pókok elűzése után, és a kellően szakszerűtlen, szerszámmentes palackcsere után elkezdtük a vizet melegíteni. Hogy a már felforralt víz ne hűljön ki azonnal, fóliával letakartuk a medencét. A kilátástalan küzdelmet elnézve párhuzamosan bográcsban is folyt a vízmelegítés, de így is kezdett vészesen elhúzódni a rendezvény.

Közben egy szerencsétlen vödörelejtéstől kilyukadt a platófólia és nagyjából olyan tempóban folyt el a meleg víz, mint ahogy a medencébe került. Ez kb. akkor szúrt szemet, mikor az autó mellett kialakuló mocsárban kezdtünk elsüllyedni. Igazán nagy szerencse, hogy a széles fekete ragasztószalag az égvilágon mindenre jó. Apropó, tudták például, hogy egy kisebbfajta gyereket simán fel lehet vele ragasztani az ajtóra?

Nem, nem kell értesíteni a gyermekvédelmiseket, ő akarta és élvezte is a ragasztást

Nem, nem kell értesíteni a gyermekvédelmiseket, ő akarta és élvezte is a ragasztást

De most nem erre kellett, hanem betapasztani a fólián tátongó lyukat. Rövid tanácskozás után – nem akartuk elölről kezdeni a feltöltést – egyszerűen a felszínre rángattuk a szakadt részt és szárítás után kapott egy sebtapaszt, ami azonnal megszüntette a szivárgást. A medencében még így is lassan emelkedik a vízszint, így elfoglaltság után kutatva szétnézünk a birtokon. A kerti traktor a világ második legjobb dolga és Tamásnak van ilyen járgánya. Kicsit kicsi, kicsit nyomi, de baromi szórakoztató dolog, ah nem rendeltetésszerűen, kötelezően kell használni, hanem csak céltalanul száguldozhat vele az ember. Más kertjében, más benzinével. Próbálják ki, ha tehetik.

Akár pálinkát is főzhetnénk a réten, de nem, mi fürdővizet melegítünk

Akár pálinkát is főzhetnénk a réten, de nem, mi fürdővizet melegítünk

A Karancs gázrózsái közben izzottak, a fedők zörömböltek a fazekakon, a Fullback platójáról meg kedves párapamacsok emelkedtek a csákvári dombok fölé. Nem halogathattuk tovább, muszáj bemászni, végülis azért vagyunk itt, hogy bebizonyítsuk magunknak, mégsem trottyultunk meg túlzottan az utóbbi bő 7 évben, a temérdek gyerek nevelése közben.

Szép kilátás, jó társaság, csak az idő lehetne barátságosabb

Szép kilátás, jó társaság, csak az idő lehetne barátságosabb

Az első pillanatok igazán élvezetesek voltak, határozottan kellemes volt belemerülni a langyos vízbe. Még a kipufogóba bökött csőből jövő buborékok is dobtak a hangulaton, sőt, a szokásos mozgómedencés hullámfürdős kunsztot is emberveszteség nélkül megúsztuk. De a víz már elkezdett a komfortzónánk alá hűlni, kivánszorogtunk az ideiglenes fürdőből és megszárítkoztunk. Szétlocsoltuk a birtok pázsitján a fürdőlevet, nagyjából elpakoltuk a kellékeket, aztán boldogan hazaindultunk. Azt viszont nem ígérjük, hogy 7 év múlva újra megpróbáljuk.