Átverés
Jó lövésnek számít
Jó lövésnek számít

Lőttek a Škodának!

Lőttek a Škodának!

Jó lövésnek számít
UZI pihenősen...
...és munkában
Fogy a lőszer
Nincs kérdésünk
Kárfelmérés
Az oszlopon is vidáman futott át a lövedék
Csendélet
Nincs ellenfél
Készül a tésztaszűrő
Bevetésre várva
Kinek ismerős?
Hason fekszik, de nem pipál
Ezeket már a blokk kapta
Az ott a benzintank csöve
Szellős csomagtartó
A masszívabb vason is átszaladt
Hamarosan nagy zajt keltenek
Egyre nehezebb a Skoda
Kétlábú állvány
Zajos munka
Van, amelyik valahol elől jött ki
Gyári és extra lyukak
A söréteket jól állta a kasztni
Bónusztrack
Szép szó: Utászszelence
A tükör sem úszta meg
Nem a cica vitte el a hiányzó darabot, hanem a légnyomás
Szemétledobó a Skoda alján
Nagyot szól majd
Benzint sem lehet begyújtani így
Megy a sörét
Kézigránát
Van ahol így fest a göngyöleg, egy átmulatott éjszaka után
Többé-kevésbé repeszbiztos kameraállás készül
Szomorú látvány
Valami innen hiányzik
Messziről robbantják majd fel
Nem libák csúfolták meg, különleges bevonat
Érzi a vesztét
Melós és szerszáma
Csendben várnak
Beosztás
Kakukktojás
Ilyet sosem csinálnak az akcióhősök. Csak lőnek
Ládafia
Arra a cél
Szertár
Lesz itt pusztítás
Jöttek, láttak, távoztak
A tettes és műve
Fotó megosztása:
Nem a cica vitte el a hiányzó darabot, hanem a légnyomás

Nem a cica vitte el a hiányzó darabot, hanem a légnyomás

Nem a cica vitte el a hiányzó darabot


Az előre sejthető, hogy az autó annak ellenére sem nyújt sok védelmet, hogy Hollywoodban ennek az ellenkezőjéről próbálják meggyőzni a gyanútlan mozibajárót. A Nagyon Fontos Emberek pontosan tudják – emlékeznek még amikor az amerikai elnök tiszteletére villamosokkal parkolták körbe a Parlamentet? -, hogy az egyik legjobb golyófogó a nagy tömegű vasdarab.

A filmekben mégis gyakran menekül a főhős, vagy éppen az ellenség kitárt autóajtó mögé a golyózápor elől. Utánajártunk, mikor ér többet a kocsiajtó, mint a két rétegben felvitt szenteltvíz.

Tudományos pusztítás:
Van ahol így fest a göngyöleg, egy átmulatott éjszaka után

Van ahol így fest a göngyöleg, egy átmulatott éjszaka után

Egy átmulatott éjszaka után


A Magyar Honvédség táborfalvai kísérleti lőterére bejutni nem egyszerű dolog. Lőszereket, fegyvereket tesztelgetnek errefelé a katonák, nagyjából azt csinálják, mint amit mi az autókkal.

Még teszteket is írnak, csak azt itt másként nevezik. Cél nélküli, önfeledt lövöldözés ezen a tájon nincs, így ez alkalommal is komoly vizsgálat húzódik a két autó szitává lövése mögött. Ott jártunkkor éppen egy repeszek ellen védő különleges bevonatot teszteltek, de erről majd később.

Hangos móka

Nincs ellenfél

Nincs ellenfél

Nincs ellenfél


Láttunk már aránylag közelről igazi hadgyakorlatot és némi történelmi hitelességgel meghintett villámháborút is és vannak köztünk olyanok is- igaz, elenyésző számban -, akik nem úszták meg a katonai szolgálatot. 

Szóval voltak sejtéseink, hogy zajos dolog a katonásdi, de ami Táborfalván várt ránk az minden várakozásunkat felülmúlta. A kézi fegyverek hangja még csak-csak elviselhető, de a kézigránátok robaja biztos jobban károsítja a hallást, mint akármelyik fiúzenekar kappanhangú nyavalygása. De a lőtéren legalább adnak “fültokot”.

Szerszámok

Van, amelyik valahol elől jött ki

Van, amelyik valahol elől jött ki

Van, amelyik valahol elől jött ki


A Skodák elpusztítására bevetett arzenál elég széles: Zsolt otthonról hozott sűrített levegős tictac-szórójától az UZI-n keresztül egészen a csak kíváncsiságból elpukkantott majd’ fél kilónyi TNT-ig, kipróbáltunk mindent. Elég meggyőzően működtek mind.

Játékszertől a TNT-ig

Kezdetnek, csupán bohóckodásból a sűrített levegős játékszerrel szórtuk meg a fémlemezeket. Nagy kárt ez nem okozott, itt-ott leszedte a Jap-ker autóbontóból kölcsönzött Škodákról a rájuk rakódott koszt, de az indexburát, műanyagelemeket ezzel is el lehet pusztítani, és biztos nagyon fájna az is, ha ilyennel lőnének ránk. De inkább nézzünk valami keményebbet, ha már a nagyfiúk játszóterén randalírozhatunk.

a videó a hirdetés után indul
Szellős csomagtartó

Szellős csomagtartó

Szellős csomagtartó


Markoljunk meg gyorsan egy valóban fegyvernek látszó tárgyat! Már az első, 9mm-es lőszerrel működő, izraeli gyártmányú Jericho pisztollyal is probléma nélkül átlőttük az autót. Nemcsak az egyik ajtót, hanem mindkettőt. Tanulságos eset. A könnyen kezelhető, pontos fegyvernek nem volt ellenfele az acéllemez.

MH vs. Škoda 1:0

A találatok megjelölése után előkerült egy UZI, amely az előzővel megegyező lőszert köpköd ki magából. Az eredmény is hasonló, csak a szórás nagyobb, pontatlanabbak a lövések, de ez nem ad okot bizakodásra. A pontatlanabb célzást a rengeteg találat ellensúlyozza. Ezt sem lehet túlélni.

MH vs. Škoda 2:0

Kattintás után jönnek a nagyobb tűzerejű játékszerek, majd három, igazán nagy pukkantás


Level 2

Távolabb húzódtunk, mert előkerültek a meggyőzőbb tűzerejű fegyverek. Az M4-es, az AK-63-as, az M249-es és a PKM is elképesztő pusztítást végzett, ha ilyennel kezdenek utánunk durrogtatni, ne fárasszuk magunkat azzal, hogy behúzzuk a nyakunkat és lebukunk, inkább haljunk meg férfiként.

Ezek ellen a Škoda farmotoros kiképzése sem jelent védelmet, hiszen a motor alkatrészei nem jelentenek akadályt a süvítő golyóknak.

MH vs. Škoda Sok : 0

Ez elment vadászni…

Megy a sörét

Megy a sörét

Megy a sörét


A szerszámos ponyván már csak egy sörétes puska árválkodott. Hamar ezt is megetettük mindenféle lőszerrel és folytatódott a rontás. Végre beírhatunk az autónak két pontot, mert az apró és közepes sörétet is felfogták a lemezek. Sajnos a második félidőben fordult a kocka és a kilenc- valamint az egymagos lőszerrel leadott lövés már bejutott az utastérbe.

Robbantáááás?

Szoktak csendben mosolyogni azon, amikor egyetlen lövéstől égig érő lángnyelv csap ki az autóból, mielőtt az atomjaira robbant darabok beterítenék az egész Naprendszert? Sajnos az életben kevésbé látványos egy robbanás. Még akkor is, ha kézigránátot, vagy éppen negyvendekányi TNT-t robbantanak fel a kocsi alatt, mellett.

Igaz, a végeredmény – a számtalan repesz által tépett apró lyuk – nagyságrendekkel nyomasztóbb érzést hagy az emberben, mint a látványosan gomolygó, narancsszínű lángtenger. Két kézigránát robbanása után jön az elemzés és az eredményhirdetés: nagy valószínűséggel az autóban senki nem élte volna túl a gránátos támadást.

Ráadás

Kézigránát

Kézigránát

Kézigránát


Kegyelemdöfésként apró, négyszáz-grammos TNT-csomagot rejtettek a vezető ülés alá. A szakszerűen utászszelencének becézett pakk lazán elbontotta az autó padlólemezét és átszakította az ülést is.

Bónuszként feltépte a motorháztetőt, leszakította a kocsi bal elejét és kirepültek helyükről a fényszórók is. Szép munkát végzett, itt sem kétséges az eredmény.

Gyújtsuk fel!

Közben az idő múlásával párhuzamosan egyre több luk díszítette az Škodák oldalát. A szitává lyuggatott autók környékén a benzinszag is kezdett elviselhetetlenné válni, így újabb remek ötletünk támadt: próbáljunk meg benzint gyújtani fegyverekkel.

Benzint sem lehet begyújtani így

Benzint sem lehet begyújtani így

Benzint sem lehet begyújtani így


Gyors esélylatolgatás után a profik nem fűztek sok reményt a sikerhez, de mi bíztunk benne, hogy fel tudjuk gyújtani a lőteret. A benzinben tocsogó rongyok egy fémlemezre kerültek, de több tárnyi lőszer sem tudott egyetlen olyan szikrát sem csiholni, amitől végre begyulladt volna a kupac.

Jó tanács: aki mégis eképpen akar tűzijátékot, gondoskodjon nyomjelző lövedékről. A sima acélmagos nem való tábortűzhöz.

Tanulság

Jöttek, láttak, távoztak

Jöttek, láttak, távoztak

Jöttek, láttak, távoztak


Az egynapos durrogtatás tanulsága, hogy az autó – egy átlagos – legfeljebb a légpuskától, gumilövedékektől, vagy a vízágyútól védi meg a benne ülőket. Ha szerencsénk van, talán egy ittas vadász közelről eleresztett durrantását is megúszhatjuk a kocsiban ülve, de a sörétes lőszerek között is akad olyan, amely minden gond nélkül szalad át a kasztnin.

Háborús övezetbe meg végképp ne menjünk saját autóval, ha mindenféleképpen kocsikázni kell, stoppoljunk az alkalomhoz illő,  páncélozott járgányt.

Végeredmény: MH vs. Škoda: Rengeteg : 2

Hamarosan a visszavágó is olvasható, ahol kiderül, mennyire volt hatékony a repeszvédő bevonat.

A két sanyarú sorsú Škodát a Jap-Ker autóbontótól kaptuk, a helyszínre a Mentőmanó szállította őket. a pusztításban pedig a Magyar Honvédség táborfalvai szakemberei voltak segítségünkre. Köszönjük, reméljük nemsokára újból találkozunk!