Ha van autód, erről tudnod kell 1
Ha van autód, erről tudnod kell 2

Ha van autód, erről tudnod kell

Ha van autód, erről tudnod kell

Ha van autód, erről tudnod kell 11
Ha van autód, erről tudnod kell 12
Ha van autód, erről tudnod kell 13
Ha van autód, erről tudnod kell 14
Ha van autód, erről tudnod kell 15
Ha van autód, erről tudnod kell 16
Ha van autód, erről tudnod kell 17
Ha van autód, erről tudnod kell 18
Fotó megosztása:
Húsvétkor az átlagosnál nagyobb valószínűséggel futhattak bele közúti ellenőrzésbe olvasóink. Tapasztalataink szerint nemcsak mi vagyunk bizonytalanok abban, mit kérhet és mit kényszeríthet ki az autóst megállító rendőr. Sajnos a rendőrség sajtóosztálya és lapunk szerzői között igen nehézkes az együttműködés, ezért a közúti ellenőrzéssel kapcsolatos kérdéseinkre egy közlekedési esetekre szakosodott ügyvédi iroda munkatársától és egy büntetőbírótól kértünk választ. Közlekedésrendészeti ellenőrzéskor a rendőrségi szolgálati szabályzat alapján napszaknak megfelelő köszönés, név, rendfokozat, szolgálati hely, valamint az intézkedés okának közlése az előírás. Tapasztalataink szerint a köszönésen kívül a többi el-elmarad, az intézkedés oka helyett többször hallani azt a kérdést, hogy tudja-e az illető, miért állították meg? Ezzel együtt a szerkesztőség tagjainak kedvező emlékei vannak az intézkedő rendőrök szakszerűségéről és kulturált fellépéséről.

Jó, ha van, de nem lenne muszáj

A rendőrök a vezetőtől elkérik az autó forgalmi engedélyét, az illető jogosítványát valamint rutinból a személyi igazolványt és a lakcímkártyát is. Tulajdonképpen a lakcímkártyára nem volna szükség és a személyi helyett a jogosítvány önmagában is elég a személyazonosításhoz. Ne essünk kétségbe, ha otthon maradtak.

Legyen nálunk igazolás a kötelező felelősségbiztosítás meglétéről

Legyen nálunk igazolás a kötelező felelősségbiztosítás meglétéről

Ne maradjon otthon a kötelező felelősségbiztosítás érvényességét igazoló dokumentum, legyen az levél a biztosítótól, átutalási bizonylat vagy befizetett csekkszelvény. (A KGFB meglétét az időszakos műszaki vizsgán is igazolni kell, kivéve, ha a vizsgaállomást külföldről behozott használt autó első forgalomba helyezése miatt kerestük fel. Akkor elég rendszámügyintézéskor az okmányirodában.)

Nincs házkutatási parancs

Találkoztam olyan vélekedéssel, hogy egy rendőr csak házkutatási parancs birtokában nézhet körül autónkban vagy a csomagtartóban. Magánterületként az autó ebben az értelemben lakásunk kiterjesztése, ám ez a házkutatási parancsos dolog több sebből vérzik. A házkutatási parancs kifejezés eleve a filmekből terjedhetett el a köznyelvben, az angol search warrant félrefordításából eredhet. Valójában nem létezik házkutatási parancs, sőt, a házkutatási engedély sem igazán helyes. A jogilag szabatos magyar megnevezés „határozat házkutatás elrendeléséről”. Bárhogy is nevezzük, a rendőrnek nem kell effajta határozatot felmutatnia.

A rendőr a táskákba is benézhet és a zsebek kiürítését is kérheti. A testüregi motozás más helyzet

A rendőr a táskákba is benézhet és a zsebek kiürítését is kérheti. A testüregi motozás más helyzet

Ha körül akar nézni az autóban, ezt lehetővé kell tenni. Az intézkedés mélységét a rendőri vezetők szabják meg a feladattól függően. Az intézkedő rendőr a táskákba is benézhet és a zsebek kiürítését is kérheti. A testüregi motozás más helyzet lenne, utólag jó eséllyel panasszal élhetne az autós.

Idézetek az 1994. évi XXXIV. (rendőrségi) törvényből

Rendőri intézkedések – Igazoltatás 29. § A rendőr a feladata ellátása során a) igazoltathatja azt, akinek a személyazonosságát (…) közlekedésrendészeti ellenőrzés során (…) kell megállapítani, (…) (2) Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni. A személyazonosságot – a személyazonosító igazolványon túl – minden olyan hatósági igazolvány igazolja, amely tartalmazza a személyazonosításhoz szükséges adatokat. Az igazoltatott kizárólag ezen okmányok egyikének bemutatására kötelezhető.

A bornout nem bűn, más okból a rendőr jogosult  elvenni a jármű kulcsait

A bornout nem bűn, más okból a rendőr jogosult elvenni a jármű kulcsait

Közlekedésrendészeti intézkedés 44. § (1) A rendőr (…) közlekedésrendészeti feladatának ellátása során a) a közúti forgalmat irányíthatja, korlátozhatja, illetve szüneteltetheti; b) a közlekedési rendszabályok megtartását, a járműhasználat szabályszerűségét, az okmányokra és a felszerelésekre vonatkozó előírások megtartását, a jármű birtoklásának jogszerűségét, az üzemben tartó, illetőleg a használó személyazonosító adatait, a jármű közlekedésbiztonsági állapotát és adatait a forgalomban és a telephelyen – a jogszabályban meghatározottak alapján – ellenőrizheti; c) a jármű vezetőjét a rendszeresített eszközzel légzésminta, ha nála a vezetési képességére hátrányosan ható szer befolyása vagy alkoholfogyasztás miatt bűncselekmény vagy szabálysértés, illetve a közúti közlekedéssel kapcsolatban kiszabható, közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés elkövetésének gyanúja merül fel, az egészségügyi szolgálat igénybevételével vér-, vizelet- és műtétnek nem minősülő módon egyéb minta adására kötelezheti; d) a járművezetésre jogosító engedélyt (okmányt), a jármű üzemben tartására vonatkozó hatósági engedélyt (okmányt), a rakományhoz tartozó okmányokat, valamint a jármű hatósági jelzését – a külön jogszabályban meghatározottak szerint – a helyszínen elveheti; e) a forgalomban való részvételt megtilthatja, ha a jármű vagy vezetőjének állapota a közúti forgalom biztonságát veszélyezteti, és a további jogellenes járműhasználat megakadályozása céljából a jármű kulcsait elveheti, illetőleg a járművet más módon mozgásában korlátozhatja vagy elszállíttathatja.

Ittas vezetés álló autóban

Érdemes, tudni, hogy közúti ellenőrzéskor az autó utasai is igazoltathatók és ellenőrizni nemcsak mozgó járművek vezetőit lehet. Aki túltolta a mulatságot és a kocsiban szeretné kipihenni magát, pláne a fűtés-hűtés miatt járó motorral, sose a vezetőülésben józanodjék ki!

Aki túltolta a mulatságot, ne a kormány mögött alva józanodjék ki, főleg ne járó motorral!

Aki túltolta a mulatságot, ne a kormány mögött alva józanodjék ki, főleg ne járó motorral!

Akármit és akármennyit is fogyasztott, legyen annyi életösztön a megfáradt emberben, hogy nem a kormány mögé száll be. Így megúszhatja az ittas járművezetést, ami a bal egyben horkolva nem menne, hiába áll egy helyben az autó.

A működő világítás kötelező, nem az izzókészlet

Közúti ellenőrzéskor a műszaki vizsga érvényességén és a vezetésre való alkalmasságon kívül sok más is vizsgálható. Köztük a kötelező tartozékok. A tartozékok közül az izzókészlet valóban nem kötelező és nem is kell képesnek lenni a fényforrás cseréjére, legyen autónk akár LED-mátrix fényszórós Astra vagy A8, akár halogénizzós Zsiguli. Az viszont kötelező, hogy járművünkön az előírások szerint működjék a világítás. Sokszor az egyik oldalon kiégett tompítottal továbbengedik a rendőrök az autóst azzal a kitétellel, hogy haladéktalanul oldja meg a gondot, saját kezűleg vagy szervizben.

Sok országban az autósnak okot kell adnia arra, hogy megállítsák, nem ismert a közúti ellenőrzés hazai formája. A rutinellenőrzés növeli a körözött emberek lebukásának esélyét

Sok országban az autósnak okot kell adnia arra, hogy megállítsák, nem ismert a közúti ellenőrzés hazai formája. A rutinellenőrzés növeli a körözött emberek lebukásának esélyét

Szájmaszk van nálad?

Cikkeink hozzászólói között mindig akad egy markáns vonal, akik szerint a sebességmérés gyakorlatát kár is kritizálni, mert szabályosan kell autózni és minden meg van oldva. Ők indulás előtt nyilván körbejárják a gépjárművet, bizonyára 30-ra lassítanak a margitszigeti bejárónál az Árpád híd közepén és odafigyelnek arra is, hogy elsősegélydobozukban meglegyen a négy darab 40 mm-es biztosítótű, amit a 6/1990-es Közlekedési Hírközlési és Építésügy-miniszteri rendelet előír. A rendőrök józan belátását dicséri, hogy mi nem hallottunk bírságról, de még figyelmeztetésről sem azért, mert nem volt biztosítótű vagy gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk az elsősegély ládában.