A szabadságom első napján történt. Kora délután készülődtünk a Duna-partra sétálni, a barátságtalan hideg ellenére kell a friss levegő a hat hónapos kisfiamnak. Éppen az időjárást kémleltem az ablakból, amikor megláttam egy parkolóőrt a kocsim orra előtt szöszmötölni. Háttal állt nekem, arccal az autó felé, és szemmel láthatóan babrált valamit a két kezével.

Ez vagy a telóját markolássza, vagy a terminálját. Utóbbival a kocsikat szokták ellenőrizni, bepötyögik a rendszámot, aztán ha kell, nyomtatják a bírságot. Csakhogy az én autóm rendben van. Ott sárgállik a szélvédő csücskében az éves matrica, tessék csak tovább menni, nincsen ott semmi ellenőrizni való.

Ám a hatóság embere nem tágított, én sem, figyeltem. Megdöbbenésemre egyszer csak a kocsimhoz lépett, és a más autóknál oly’ sokszor látott mozdulattal befűzött egy Mikulás-csomagot az ablaktörlő lapátjába. Nem a gumi és a szélvédő közé, hiszen a kocsit nem érinthette meg, de ez most mindegy is, hiszen a szemem láttára megbírságolt, aztán mint aki jól végezte dolgát, tovább baktatott.
 
Ez vak? Vagy mi a túrót csinál? Pólóra kabát, mezítlábra cipő, rohantam le a harmadikról, hogy elkapjam.

Nem tudott elslisszolni a betyár, lihegve már tíz méterről kiabáltam utána, hogy jó napot, jó napot, álljon már meg!

Megbüntetett? Meg! Leszedi? Nem!

Fáradt tekintetű idős ember volt. Kifújtam magam, nyugodtan kezdtem bele.

-Hát jó napot! Most bírságolta meg az autómat, azt ott ni, pedig van rajta matrica – mutattam a hátam mögé.
-Magának is. Nincs benne a rendszerben – mondta olyan természetesen, mintha közölte volna: uram, ködös hideg van ma délután Budapest Belvárosában, a hőmérséklet 6,5 Celsius fok, a páratartalom…
-Na ne tessék viccelni – próbálkoztam, pedig humornak szikrája nem volt az egész VI. kerületben.
-Nincs benne a rendszerben.
-Már pedig én kifizettem az éves díjat, amiért cserébe megkaptam a jogos parkolást igazoló matricát, amit ki is ragasztottam a megfelelő helyre. Éppen itt van nálam a befizetést igazoló csekk, tessék
– ezzel az orra alá dugtam a sárga papírlapocskát. Ma délelőtt fizettem be, kérem!
-Jaaa, az egy-két hét, mire bekerül a rendszerbe. Ki kellett volna raknia a papírokat a szélvédő alá, hogy maga befizette.
-Ne hülyéskedjen már
– jött a számra másodszor, pedig elsőre sem jött be. Mennyi autónak hevernek A4-es dokumentumok a szélvédője alatt, igazolandó a parkolás jogosságát? Erre lett a kitalálva a matrica! Az pedig fel van ragasztva.

Ezekkel a papírokkal kellett volna kitapétáznom a műszerfal tetejét. Rajtuk név, lakcím, miegyebek

Ezekkel a papírokkal kellett volna kitapétáznom a műszerfal tetejét. Rajtuk név, lakcím, miegyebek

Vegyünk levegőt, álljunk meg itt cseppet azon szerencsés milliók kedvéért, akik nem fizetnek külön pénzt azért, hogy a saját házuk előtt parkolhassanak. Ők vannak többségben, nem mi, a fővárosban élők, akik az önkormányzatnak kiperkált járműadón felül minden egyes évkezdetkor plusz pénzért még meg kell, hogy váltsuk az otthonunk előtti parkolás lehetőségét.
 
Akkor már megemlítem, csak röviden, hiszen ez a cikk egy másik rendszerhibáról szól, hogy januárban kifizettem az akkori autóm után egész évre a díjat. Majd eladtam azt a kocsit, de a helyette vásárolt új járműre november 20-án szintén elkérte a hivatal az egész éves összeget. Az évből hátralévő 6 hétre 52 hét árát.

Korrekt?
Nem az!
Van választása az autósnak?
Nincs.
Befizettem?
Be.

November 20-án 10 óra 53 perckor fizettem be a postán a csekket, aztán 3 perccel később az Eötvös utcai ügyfélszolgálaton kézbe kaptam a már kinyomtatott papírjaimat és a matricát (előtte pár perccel kaptam meg ugyanitt a csekket). November 20-án 13 óra 29 perckor pár utcával arrébb pedig megbírságolták a matricás autómat.

Ha jól értem, márpedig gyorsan kiderült, hogy nagyon is jól értem, azért bírságoltak meg, mert az önkormányzat számítógépéből az ellenőr szerint “akár egy-két hét” alatt kerül be online az önkormányzat ellenőrének termináljába a szerencsétlen autós jogosultsága.

Azt most tényleg hagyjuk, hogy ha telefonnal intézem a parkolást, a mobilszolgáltatómtól valahogy azonnal átkerül az ellenőr termináljába a rendszámom. Tehát egy privát cég és az önkormányzat között azonnal átmegy az információ, a kerületi önkormányzat és a kerületi önkormányzat vagyonkezelője között nem.

Ellenőr munka közben

Ellenőr munka közben

Térjünk vissza az utcára, hiszen nem hagytam ennyiben.

-Tetszik látni: itt a csekk, rajta a dátum, befizettem, ott a matrica, jogosan parkolok. Legyen szíves érvényteleníteni a bírságot, és leszedni a csomagot.
-Nem tudom leszedni.
-Már miért ne tudná?
-MERT MÁR BENNE VAN A RENDSZERBEN!

Őrület, nem? A bírság benne van a rendszerben, a jogosultságom nincs benne a rendszerben. Ez az a rendszer, ami 6 hét parkolásért 52 hét árát szedte be tőlem azután, hogy januárban egyszer már kifizettem a teljes évet. Plusz most megbírságolt.

Telefonáljak, írjak emailt, kézen állva ugassam a Holdat

Láttam, ebbe az irányba nem jutunk előrébb, ezért megkértem az ellenőrt, hogy hívja fel a főnökét, beszélni akarok vele, mire közölte, hogy ő bizony nem adhatja át másnak a telefonját. Oké, hívjuk az enyémről. Persze a számát sem mondja meg, ő aztán nem adja ki nekem. Erősködtem, végül felhívta Robit, Robi viszont nem volt hajlandó beszélni az embere által jogtalanul megbírságolt autóssal. Utólag kis nyomozással kiderítettem, Robi a parkolóellenőrök csoportvezetőjének helyettese.

Közben a nő elmondta még vagy háromszor, hogy ki kellett volna raknom a papírokat a szélvédő alá, én meg elmondtam vagy háromszor, hogy erre adják a matricát, és a pocsék rendszerük miatt nem büntethet meg.

Így bírságolják a szabályosan parkoló kocsikat 4 Mivel váltig állította, hogy képtelenség kiszednie abból a fantasztikus rendszerből a bírságomat, más irányba kanyarodtunk. Jobb ötlet hiányában az ügyfélszolgálatot javasolta. Fasza, még én telefonálgassak.
 
Tárcsáztam. Egyes vonal, parkolási ügyek, kettes, kerékbilincs. Egyes vonal. Kedves hangú fiatalember fogadta a hívást, akit vagy előző nap ültették be abba a székbe, és ezért lelkes még, vagy egy áldott jó lélek, aki perfekt beszéli a panaszkodók keserű nyelvét, annyira segítőkésznek bizonyult. Komolyan mondom, klónozni kéne, és a világ összes call centerébe telepíteni.

Udvariasan megkérdezte, hogy tudok-e emailt küldeni, tudok, akkor egyetlen mondatban írjam meg legyek kedves a történteket, majd ők megvizsgálják az ügyet, és törlik a bírságot. Ja, és erről küldenek levelet. Bosszantott, hogy még én telefonáljak, még én írogassak, de más út hiányában elküldtem. November 20-án 14 óra 23-kor, csatoltam a csekket és a számlát is.

Annyit még hozzátett a fiatal ügyfészolgálatos, hogy mivel szerinte egy-két nap alatt kerül be a rendszerbe a jogosultságom, más ellenőr is megbírságolhat ma vagy holnap. Amennyiben ez megtörténik, erről is írjak majd emailt. Hát ez remek, megkértem, hogy ugyan szóljon már nekik, ezt a kocsit ne bírságolják már meg többször.
 
Azt sajnos már ő sem tudja megtenni. Klónozási javaslatom azon nyomban visszavontam.

…az eset összes körülményének figyelembevételével…

Mindez csütörtök kora délután történt, hétfőn, azaz négy nappal később kezdtem kicsit izgulni. Válasz ugyanis nem jött, márpedig a 40 centis bírságpapíron olvasható figyelmeztetés szerint “5 munkanapos jogvesztő határidőn belül” kell lépni, ha problémája van valakinek. Nekem volt. Az 5-ik munkanap még arrább volt picit, de nem akartam az utolsóra hagyni.

Újra telefonáltam, újra ugyanaz a hang, segítőkészség stb., megnézte: “aláíráson van” a múlt heti panaszom, mondta, majd megígérte, ezen a héten biztosan kapok választ.

Az ötödik naptári napra meg is jött a válasz email – persze egy kinyomtatott papírlap volt beszkennelve. Kedden érkezett, pénteki dátummal.

Elnézést kértek, ez a minimum

Elnézést kértek, ez a minimum

Immár újságíróként folytattam az ügyet, láttam már egy s mást, kizárt, hogy széles e galaxisban én legyek az egyetlen áldozata az adónkból, parkolási befizetéseinkből gyalázatosan működő rendszernek.

Emailt küldtem a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt.-nél a parkolási rendszer vezetőjének az alábbi kérdésekkel:
1, Miért nem realtime adatokat tartalmaz a parkolóellenőrök adatbázisa?
2, Mennyi idő alatt kerül be az önkormányzatnál számítógépben rögzített parkolási jogosultság az ellenőrök termináljába?
3, Évente hányszor bírságolnak meg élő jogosultsággal rendelkező autóst?
4, Mikor változik meg a rossz rendszer? Mit tesznek a kijavításáért?
5, Miért nem lehet időben tájékoztatni az autóst a bírság törléséről?

Egyelőre nincs válasz. Se levélben, se postagalambbal.

Szerintetek hány nap után jön meg a kinyomtatott papír beszkennelve egy e-mailben?

Nem ez az egyetlen indokolatlan büntetéssel induló parkolási ügyünk a közelmúltból. Másik kollégánkat Óbudán, a Gázgyár utcában bírságolták meg. Hogyan zárult ott a történet? Kattints a képre, és kiderül!

Így bírságolják a szabályosan parkoló kocsikat 6