Elkeseredve hívott olvasónk, hogy elmesélje, miként szúrt ki vele valaki parkolás közben. Kérésére megváltoztattuk a nevét és a dátumokat.

2013. december 13-án 18.30-kor parkolt le János a Nagykörúton, s mivel ez a belváros határa, így itt még 20 óráig fizetni kell. Nem volt elegendő aprója, átszaladt a túloldali éjjel-nappaliba váltani, majd a kocsi közelében lévő automatába bedobált 600 forintot a hátralévő szűk másfél órára. A körúton nem olcsó megállni, de János rutinos parkoló errefelé, hiszen itt dolgozik. Gyorsan berakta a szélvédő alá a jegyet, ahogy kell, majd ment a dolgára.

Egy átlagos parkolás volt a sok közül, el is felejtette.

Csekk érkezik 22 ezer forintról

Legnagyobb meglepetésére 2014. január 20-án levelet kapott a BKK-tól, ami a következőkről értesítette:
   1, múlt év december 13-án szabálytalanul parkolt a Nagykörúton
   2, ezért megbírságolta a parkolóőr
   2, a szabálytalan parkolása után nem fizette be 30 napon belül a kirótt 6600 forintos bírságot
   3, mivel nem fizette be a bírságot a határidőig, ezért pótdíjat köteles fizetni, a borítékban ott is volt a 22 ezer forintos csekk

“Mi van? Nem büntettek meg aznap. Nem is büntethettek, hiszen mindig veszek parkolójegyet, és ebből következően nem is volt Mikulás-csomag a kocsin azon a napon” – a levél sokkolta Jánost, nem értette az egészet.

Elkezdett telefonálgatni, majd elment személyesen a Rumbach Sebestyén utcai BKK-ügyfélszolgálatra kideríteni, hogy mi ez az őrület. Gyorsan ki is derült: múlt év december 13-án este valóban megbírságolták a körúton érvényes parkolójegy nélküli várakozásért.

Kedves, de gyanakvó volt az ügyfélszolgálat munkatársa

Kedves, de gyanakvó volt az ügyfélszolgálat munkatársa

-A parkolóőrnek fotót kell készítenie az autóról az általa ráhelyezett csomaggal. Bemutatták önnek? – kérdeztük Jánostól.
-Igen, van képük, láttam. A fotón a kocsim látható Mikulás-csomaggal az ablaktörlő alatt.
-Megnézte, hogy pontosan hány óra hány perckor készült a kép, és összevetette ezt a parkolójegyén szereplő időponttal?
-Mivel ez december 13-án történt, én pedig január 20-án értesültem erről az egészről, már sajnos nincs meg az a jegy.

János szerint valószínűleg a megállása, és a parkolójegy szélvédő alá helyezése közötti pár percben bírságolhatták meg. Ugyanebben a pár percben felkerült a csomag a kocsira, elkészült a fotó, majd gyorsan el is tűnt a csomag a kocsiról. Utána már nem büntethették meg, hiszen a jegy ott figyelt a szélvédő alatt.

Hogy ki vette le ebben a pár percben a csekket és a levelet a kocsiról, az örök rejtély marad.

Voltak térfigyelő kamerák

János persze nem hagyta annyiban, a kerületben kamerák sokasága rögzíti a történéseket, gondolta, megnézi az aznapi felvételeket. Abból majd kiderül, hogy miként tűnt el a csomag. Sajnos ez a lehetőség gyorsan elillant, mint kiderült, a felvételek megtekintésére csak a december 13. utáni 5 napban lett volna lehetősége.

A második Mikulás-csomagot rakja ki a parkolóőr a Király utcában

A második Mikulás-csomagot rakja ki a parkolóőr a Király utcában

“Nem fogok parkolóőröket vádolni, hiszen olyan kiszolgáltatott helyzetben vagyok, hogy nem tudom bizonyítani az igazamat. De egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az utca embere, egy egyszerű járókelő vette le egy ismeretlen kocsijáról a csomagot, csak azért, hogy kiszúrjon vele” – így János.

Zsiványkodnak a parkolóőrök?

Megkérdeztem Sipos Lászlót, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelőbizottsági elnökét, hogy lebukott-e már a csomagot lefotózó, majd leszedő parkolóőr, aki így akart nagyobb bevételt generálni a parkolós cégének.

“Ebben nem érdekelt az ellenőr. Ahol a leütések számát premizálják, ott inkább az fordul elő, hogy olyan gépkocsira is kiállít pótdíj felszólítást, amelyik ott sem volt. Debrecenben emlékszem egy esetre, amikor az ellenőr beült egy kávézóba, és az ablak előtt elhaladó autók rendszámaira állított ki pótdíjfizetési felszólításokat. Nagyon rövid idő alatt lebukott” – mondja Sipos.

Az elnök szerint sem életszerű, hogy egy járókelő szúrt ki Jánossal, habár hallott már extrém esetekről. Volt rá példa, hogy valaki leszedte a megbüntetett sofőr autójáról a csomagot, amit átrakott a saját kocsijára. Jegyet nem vett, így azt próbálta jelezni az arra járó őrnek, hogy őt már megbüntették. Sipos állítja, ez trükk manapság már nem működik, ugyanis előírás a kocsikon lévő csomagok ellenőrzése is.

Mi a jó megoldás?

“A tehetetlenség a legrosszabb a történetben. Azért kapok 22 ezres csekket, mert nem fizettem be egy 6600-asat, amit soha nem láttam, nem is tudtam róla…? Az ügyfélszolgálaton a hölgy segítőkész volt, de igazából azt éreztem a viselkedéséből, hogy szerinte én tüntettem el a csomagot, hogy így megússzam a bírságot” – kesereg János.

Teréz körút, a parkolás 440 Ft/óra 8-tól 20 óráig

Teréz körút, a parkolás 440 Ft/óra 8-tól 20 óráig

Sipos szerint lenne korrekt megoldás erre a helyzetre, mégpedig az parkolási társaságok gyakorlatának az összehangolása, az egységes parkolási rendszer. “Ha ez működne Budapesten, akkor az ilyen ügyek is kezelhetővé válnának, például akinek nincs parkolási priusza, azzal szemben méltányosságot lehetne gyakorolni.”

Mit csinál most János?

“Nincs választásom. Mivel nem őriztem meg 5 hétig a jegyet (ahogyan az elmúlt hetekben sem raktam el csomó, közben kiváltott jegyet), egyszerűen nem tudom bizonyítani, hogy márpedig kifizettem azon az estén 600 forintot.

Be fogom fizetni a 22 ezres csekket, csak ezt tehetem. És persze tanácsot adok a többi autósnak: figyeljetek, őrizzétek meg a jegyeket, hogy ne tudjanak lehúzni benneteket. Úgy, mint engem.”

A holland vagy az afrikai módszer jobb?

Nem lehetne már az első bírságról is levelet küldeni? Hol működik a leginkább civilizált és hatékony parkolási rendszer? – kérdeztük Sipostól.
“A Mikulás-csomag az elterjedt megoldás mindenütt.  Hollandiában például csak egy szóló fehér papír fecnit tettek az ablaktörlő alá, lefényképeztem. Ugyanakkor vannak országok – elsősorban a fejlődő államok között, ahol nehezen eltávolítható öntapadó ragacsos pótdíjfelszólítások tömkelegével tapétázzák ki a szélvédőt. Szerintem ilyen esetben már ki se kell szabni a pótdíjat, elég büntetés a ragacsok eltávolítása.
   Úgy hallottam, Algériában pedig egy ideig a szabálytalanul várakozó és lebilincselt autót csak úgy lehetett megszabadítani, hogy az elkövető
-begyalogolt a rendőrségre,
-kifizette a bírságot,
-leadta a jogosítványát,
-kapott cserébe egy kulcsot,
-visszament a kocsijához,
-leszerelte a bilincset,
-azt elvitte a rendőrségre, leadta,
-és megkapta jogosítványát.
Milyen élmény lehetett látni a bilincset cipelő öltönyös urakat, tűsarkon billegő hölgyeket. Szerintem ez volt az igazi büntetés.”