Tavaly 4683 darab személyautót loptak el Magyarországon – közölte kérdésünkre az ORFK. A tolvajok által leginkább keresett márkák sorrendjét az alábbi táblázat tartalmazza.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája! 2 Azt sajnos nem tudjuk, hogy ez több vagy kevesebb, mint az elmúlt években. Ezek a számok ugyanis a személygépjárművekre vonatkoznak, míg az elmúlt években a gépjárművek lopási statisztikáit kaptuk meg a rendőrségtől.

A kettő közötti különbség jelentős is lehet, ugyanis az ORFK most küldött statisztikájából hiányoznak az ellopott kisteherautók, buszok, kamionok és társaik. Hogy most miért ezt a kisebb számot tudták csak elküldeni? “A 2013. évi gépjárműlopás bűncselekmények számát – technikai okok miatt – jelenleg nem tudjuk kimutatni” – írta a Vezess.hu-nak a rendőrség.

Természetesen várjuk a “technikai okok” kijavítását, majd ezt követően a teljes adatbázist, de addig is elkértük az elmúlt évek lopási statisztikáit a személygépjárművekre vonatkozóan. Ha megérkeznek, akkor tudjuk megmondani, hogy tovább tart-e a lopások számának emelkedése, avagy a 2000-es évek második feléhez hasonlóan csökken.

Tavaly ugyanis megtört egy örömteli folyamat. Hosszú éveken át fokozatosan csökkentek az autólopások, ám a 2010-ben pozitív rekordot jelentő 5864 darab után ismét egyre több járművet kezdtek lopni Magyarországon.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája! 3 Ennek a számsornak a végéről hiányoznak egyelőre a 2013-as adatok, pedig már lassan februárt írunk.

Amint megérkeznek a személygépjárműves adatok, vagy a rendőrség kijavítja a “technikai” hibát, és elküldi a tavaly ellopott gépjárművek számát, frissítjük a cikket.

Addig is itt van a márkák szerinti teljes sorrend 2012-ből.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája! 4
Az alábbi táblázat pedig a 2011-es, szintén teljes listát mutatja. Akkor még elsősorban a Suzukikra vadásztak a bűnözők.

Itt a lopott autók legfrissebb toplistája! 5
OSZD MEG!

Mit mond erről az autótolvaj? Interjú börtönben ülő tolvajokkal!