“A legrosszabb az volt a történetben, hogy mindenki tanácsolta, fizessem be a bírságot, nyugodjak bele. Ezt ajánlotta az ügyvéd, még a szüleim is, lassan már hülyének éreztem magam azért, mert nem hagytam annyiban, és mentem az igazam után” – emlékszik a közel fél éves kálváriájára Czakó Balázs a Vezess.hu-nak. Mivel azonban jogtalannak érezte büntetését a tolnai fotós, nem adta fel.

Azt hittem, kandi kamera

2013. június 13-án délután kanyarodott be Balázs az érdi Tesco parkolójába, és már a megállás előtt látta utasával együtt, hogy tőle olyan 5 méterre egy rendőr és egy közterületes figyel. Mivel úgy tűnt, szabályos helyre parkol, nyugodtan bezárta a kocsit, majd vásárolni indult. Ezt megelőzően a hipermarket melletti lángosostól hátranézett a kocsijára, és azt látta, hogy a két egyenruhás az autó körül sürgölődik, erre gyorsan visszaszaladt.
 
“A parkolást végignézték, egy szót sem szóltak, csendben megvárták, amíg elhagyjuk a helyszínt, mindezt kb. 5 méteres távolságból. Mi láttuk őket, ők láttak minket, nem hiszem, hogy nehezükre esett volna szólni, hogy ‘hé, majom, rossz helyen álltál meg’. Talán még súrolták volna a jófejség határát is” – idézi fel Balázs a casus bellit.
 
Gyorsan kiderült, hogy jófejségnek nyoma sincs. Annak ellenére, hogy semmiféle felfestés nem volt a parkoló aszfaltján, az a mozgássérültek számára fenntartott hely volt, amiről az alábbi kép bal szélén látható tábla tájékoztatott. A fiatalember viszont a másik irányból érkezett (a képen jobbról), és a táblának háttal tolatott be a helyre, ráadásul a parkolás pillanatában egy kisbusz állt közte, és a tábla között, így nem láthatta a jelzést. Ennek ellenére, amikor megmutatták neki a táblát, azonnal arrébb akart állni, de azt mondták, a kocsi fotóját már nem tudják kitörölni a kompakt gépből. Ezen fotós létére először még mosolygott.

Balra a tábla, Balázs jobbról érkezett, és a parkolás pillanatában még egy kisbusz is közöttük volt

“Mikor közölték, hogy ez 50 ezer forintomba fog kerülni, elkezdtem keresni a kandi kamerákat, mindig is szerettem volna személyesen találkozni Jáksó Lászlóval. Gyorsan kiderült, hogy ez nem vicc, erre megkérdeztem a közterület-felügyelő hölgyet, hogy ő soha, semmikor nem hibázott még ehhez hasonlót, mire kapásból rávágta, hogy nem, és nekiállt kitölteni a bírságos papíromat.”
 
Annak ellenére megkapta a bírságot, hogy elismerte a hibáját, és a parkolás után gyorsan arrébb akart állni, ráadásul a bírságpapírján “a gépjárművezető távollétében kiszabott helyszíni bírságról” felirat található, ami önmagában nem igaz.

Az 50 ezres bírságból 100 ezres lett

Balázs rögtön elvitte egy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédi irodába a papírt, ahol méltányossági kérelem megírására biztatták, de a családtagok és barátok mellett itt is elhangzott, hogy inkább fizesse be a csekket. Úgy kapta ezt a tanácsot, hogy nem volt felfestve a mozgáskorlátozott jel a parkolóhelyre.
 
Megírta a kérelmet, de válasz helyett újabb pofont kapott, ezúttal az érdi önkormányzattól.
 
A Városrendészeti Csoport egyik ügyintézője feljelentette a rendőrségnél, mégpedig a 30 napos fizetési határidő letelte előtt 6 nappal. “Szóban a helyszínen, majd később írásban is természetesen elismertem, hogy ott álltam a helyen, ennek ellenére az ügyintéző a méltányossági kérelmemet úgy értelmezte, hogy nem ismerem el a hibámat. Ezért lettem feljelentve.”

Jól látható, hogy nincs semmiféle felfestés azon a helyen. A mellette lévő talán valami foszlány még látszik

A feljelentésből következően ezúttal már a rendőrség küldött neki az eredeti büntetésének a duplájáról szóló, azaz 100 ezer forintos csekket.

Széttárta a kezét a rendőr

Balázs azonnal meghallgatást kért, amely Szekszárdon, annak a rendőrzászlósnak a jelenlétében történt, aki az ügyével foglalkozott. “Bemutattam a 2012. évi II., azaz a szabálysértési tv. esetemre vonatkozó paragrafusait, melyekből nyilvánvaló volt, hogy a jelenlétemben távolléti bírság nem lett volna kiszabható, és a 30 napos fizetési határidő lejárta előtt nem állt jogukban engem feljelenteni. Azt el nem tudom mondani, hogy mennyire nem érdekelte a zászlóst az egész sztori. Széttárta a kezét, és azzal zárta le a beszélgetésünket, hogy vissza fogják vonni a határozatot a meghallgatásom miatt, majd újra ki fogják azt szabni.”
 
Ez meg is történt, arra hivatkoztak a határozatban, hogy nem mutatta be az elkövetett szabálytalanságot a meghallgatáson.
 
Azonnal kifogással élt, mire továbbküldték az ügyet a bíróságra, mint végül kiderült, ez lett a szerencséje. A bírónő tárgyalást kért, amint a rendőrség viszont nem kívánt megjelenni.
 
Végül kimondta a bíróság, hogy nem felel meg a valóságnak az a rendőrségi érvelés, miszerint ők nem bírálhatják felül az önkormányzat Városrendészeti Csoportjának döntését (márpedig Balázs szerint végig erre hivatkoztak). A bírónő szerint bármikor megváltoztathatták volna az 50, majd 100 ezres bírságot figyelmeztetésre, amit a bíróság meg is tett. A történtek és a körülmények alapján végül eltörölték a pénzbírságot.

Ez csak a hivatalos levelezés. A bosszúság és az időveszteség nincs dokumentálva

“Az egész folyamat, a levelezések, telefonálgatások, személyes találkozók 5,5 hónapig tartott. Egészen a bíróság ítéletéig nem lehetett tudni, hogy mi lesz a végkimenetele az ügynek, csak abban voltam biztos, hogy egy felfestetlen jelzés miatt nem fogok sem 50 ezer, sem 100 ezer forintot fizetni. Inkább ledolgozom, és szedegetem a csikkeket a főutcán közmunkásként. A bíróság ellentétes irányú döntése értelmében sem adtam volna fel egyébként, mentem volna az ombudsmanhoz. 
 
Az ügymenet során többször is felhívtam az érdi polgármesteri hivatal és a rendőrség figyelmét a dolog emberi oldalára, de erre nem reagáltak. Ha bárki hasonló helyzetbe kerül, és elakad, ne adja fel, keressen meg nyugodtan, szívesen segítek bárkinek!” – mondja zárásként Balázs, majd hozzáteszi: “Az egész ügy annak a hibájával indult, aki azt mondta a szemembe, hogy ő aztán nem hibázik soha. Hát, hibázott.”