Bár jelenleg is zéró tolerancia érvényes az ittas vezetőkkel szemben, enyhébb szabálysértés esetén a vétkesek megtarthatták jogosítványukat. A jövőben azonban szigorúbb büntetésre számíthatnak a szabálysértők. Alább közöljük a módosításokról készült ügyvédi összefoglalót.

A 2013. július elsején életbe lépő új büntető törvénykönyv (2012. évi C. törvény) jelentősen módosítja az ittas vezetésre vonatkozó szabályokat.

0,8 helyett 0,5 ezrelék


A véralkoholszintre vonatkozó eddigi 0,8 ezrelékes szabálysértési határértéket 0,5-re módosítja az új törvény. Ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket – amit nagyon könnyű elérni, elég hozzá 2 pohár bor elfogyasztása -, a rendőrök minden esetben a helyszínen elveszik a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak.

Az alkoholtűrő-képesség egyénenként különböző, ezért – a még hatályos törvény szerint (1978. évi IV. tv.) – a bíróságnak az alkohol fogyasztásából származó egyéni befolyásoltság mértékét kell vizsgálnia ahhoz, hogy ittas vezetésért büntetést szabjanak ki. 2 dl bor elfogyasztása különbözőképpen hat egy 55 kilós nőre és egy 100 kilós férfira. Nem mindegy, kinek milyen az alkohol-tűrőképessége, sokat számít, hogy az alkoholfogyasztás előtt evett-e, vagy éhgyomorra fogyasztott alkoholt.

A jövőben a bíróságnak nem kell vizsgálnia a befolyásoltságot, az új Btk. egy új értelmező rendelkezésen keresztül egyértelműen meghatározza, hogy kit tekint ittas állapotban lévőnek: “a 236. és a 238. § alkalmazásában ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező, szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.” (Az emberi szervezetben természetes erjedési-emésztési folyamatok következtében is lehet némi alkohol, így enyhe ittasság esetén a vezető akkor vétkes egyértelműen, ha bevallja, hogy tényleg fogyasztott alkoholt vezetés előtt. A szerk.)


Az ügyvédek eddig jó védekezési stratégia kialakításával eredményesen tudták bizonygatni, hogy ügyfelük vezetési képességét nem befolyásolta hátrányosan az alkohol. Az új szabály értelmében azonban a jövőben nem kell a bíróságnak az egyéni befolyásoltságot vizsgálnia, mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szintje a 0,5 ezreléket meghaladja.

Az új törvény a közforgalom előtt el nem zárt magánúton (benzinkút, bevásárlóközpont parkolója, stb.) elkövetett ittas vezetést az eddigi szabálysértés helyett alapesetben bűncselekménynek, vétségnek minősíti. Korábban ez bármilyen magas érték esetén szabálysértés volt.

Az új Btk. külön tényállásként kezeli azokat az eseteket, amikor valaki nem ivott, de “vezetési képességre hátrányosan ható szer” hatása, azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt áll. A “járművezetés bódult állapotban” büntetési tételei megegyeznek az ittas járművezetéssel. Aki tehát a jövőben bedrogozva és részegen vezet, azt külön-külön büntetik meg a két tényállásért, azaz halmazati büntetést kap.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha az ittas vezetésen kapott sofőr véralkoholszintje 0,8 ezrelék alatt volt, akkor legfeljebb 150 ezer forintos bírságot szabhatnak ki, valamint nyolc büntetőpontot is elkönyvelnek. A jogosítványt maximum 6 hónapra bevonhatják, de erre a helyszínen nem kerül sor, csak a szabálysértési hatóság eljárása után.

Pénzbüntetés: 150-800 ezer Ft

0,8 ezreléknél magasabb véralkoholszint esetében már nem szabálysértést, hanem vétséget – ha karambolt is okozott, akkor viszont már bűntettet – követ el a vezető, ebben az esetben a helyszínen elveszik a jogosítványt, amit a bíróságok akár végleg is bevonhatnak. A pénzbüntetés átlagosan 200-800 ezer forint között mozog. A fenti sorok továbbra is érvényben vannak, 0,5 ezrelékes határértékkel.

A jogosítványt továbbra is csak a kötelező utánképzés sikeres elvégzése után adják vissza, ami szinte megegyezik a B-kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételeivel. (Csoportos KRESZ-tanfolyam, vezetés oktatóval, vizsga.) Az utánképzést a közlekedési felügyelet szervezi, díja 100-300 ezer forint között mozog.

Az új törvényi szabályozás ugyanakkor csökkenti a járművezetéstől eltiltás minimumát bűncselekményi kategória esetén. Korábban a jogosítvány-bevonás időtartama minimum 1 év volt, 2013. júliustól akár 1 hónapra is elvehetik a vezetői engedélyt.

Az ittas vezetéssel kapcsolatos, rövidesen életbe lépő változásokat Dr. Janklovics Ádám, a Vezess.hu jogi szakértője, a Székely Ügyvédi Iroda munkatársa foglalta össze.