Ittasan nem jó dolog vezetni, ezt már kiderítettük , de mi a megoldás, ha jól sikerült az este, de a BKV utasait nem terrorizálnánk a ronda sörszagunkkal, és valami csellel a másnapi autókeresgélő túráról is nagylelkűen lemondanánk?

Taxit vagy sofőrt?

Csatahajó

Csatahajó

Csatahajó


Ha autóval érkezünk a tetthelyre és aljas barátaink minden ellenállásunk dacára mégis letuszkolnak valami alkoholtartalmú levet a torkunkon, akkor a taxi nem az üdvözítő megoldás a hazajutásra, ha a kocsit másnap a ház előtt szeretnénk látni. Előre bejelentett lerészegedéshez érkezhetünk taxival, de akkor rögtön két út ellenértékével marad kevesebb italra, nőre, kinek-kinek vérmérséklete szerint.

Szétnéztünk pár sofőrszolgálat háza táján, hátha egyszer szükségünk lesz rá. Egyik kedvencünk lett az Alkony fantázianévre hallgató csapat, akiknek honlapján még az autóvezetők fotói is megtalálhatóak. Ha találunk első blikkre igazán szimpatikus sofőrt, kérhetjük a diszpécsert, hogy a kiválasztott érkezzen értünk. Hasonlót más cégeknél nem találtunk, igaz is, mi inkább egy másik sofőrszolgálat dolgozóit hívnánk.

Nő a kormány mögött

Nő a kormány mögött

Nő a kormány mögött


Ők a sokat sejtető Vénusz Női Sofőrszolgálat nevet vésték fel a cégtáblájukra. Ez ugyan kezdetben nem hangzik túl jól, – női vezetőre bízni a szeretett négykerekűt – de ittasan az ember több könnyelműségre hajlandó, még akár ennyire súlyosra is. Az oldal tanúsága szerint “bár minden munkatársuk kedves, csinos, ápolt, mosolygós hölgy, a hangsúly mégis a vezetési gyakorlaton van”.

A harmincas éveiket taposó hölgyek elméletben akár 10-15 éves tapasztalattal is rendelkezhetnek, így bátran rájuk bízhatjuk magunkat minden tekintetben. Állítólag a női testőrök is sok szempontból felülmúlják férfi kollégáikat, miért ne lehetne ez hasonlóképpen a sofőr pályán is?

Érdemes végigböngészni a sofőrszolgálatok weblapjait, hiszen majd’ mindegyik cég árai kiderülnek belőle, így könnyebb előre kiszámolni a várható költségeket, mint ha taxiba ülnénk.

Akár ő is hazavihet

Akár ő is hazavihet

Akár ő is hazavihet


Hölgyekkel kerületen belül 2500 forintból megúszható a fuvar, míg ugyanennek a társaságnak a legdrágább fővárosi tarifája 5700 Ft, de akár vidékre is elvitethetjük magunkat kellemes hangon csacsogó sofőrrel: a hosszabb időre szóló vezetőnek 2500 forintos órabére van.

Hasonló árakkal dolgoznak a többiek is, a budapesti tarifa kerülettől függően 1900 és 6000 forint között mozog.

Vele azért nem szívesen futnánk össze:

A második oldalon jönnek az árak, kedvezmények és végül az acetonszagú alkeszek


Találtunk olyan céget is, amelyik Budapesten belül egységesen 3500 forintért visz haza a saját kocsinkkal, illetve olyat is, ahol 2500 Ft-os alapdíj után 160 forintot számítanak fel minden megtett kilométer után. Ez már nagyon hasonlít a taxira, de mégsem kell nélkülözni a saját autó megszokottságát.

Mire is jó?

A szolgáltatás elsősorban az ittas sofőrök hazatranszportálására született, de hogy a bulik szempontjából holtszezonnak számító időben is legyen mivel pénzt keresni, vidéki, külföldi utakra is bérelhetünk autóvezetőt. Még inni sem kell, elég ha csak frissen érkeznénk, esetleg néhány kötelező olvasmányt kéne kivégezni a hosszú vezetés helyett. Telefonhívás után húsz-harminc perc után érkezik a felmentő sereg, van ahol papírokat kell kitölteni, majd miután átadtuk a kulcsot, már mehetünk is.

Idősebbek is elkezdhetik

Idősebbek is elkezdhetik

Idősebbek is elkezdhetik


Érkezés után még kitöltetnek egy papírt, hogy a tulaj épségben visszakapta a vasat, majd mindenki mehet a dolgára. Az utas az ágyába, az alkalmi sofőr pedig vagy tömegközlekedéssel, vagy a cég saját autójával jut vissza a központba.

A nagyobb társaságoknak különbiztosításuk is van, de emellett minden cég büszkén hirdeti, hogy alkalmazottaik kulturáltak, jól öltözöttek és roppant rutinos vezetők. Citromdíjasunk az a cég lett, ahol a honlap arról informálja a leendő ügyfelet, hogy a sofőrjei “legalább egy nyelven alapszinten beszélnek”. Szerencsések lehetünk, ha ez az egyetlen nyelv éppen a magyar, nem pedig cseremisz.

Kedvezmény?

Kutyául vezet

Kutyául vezet

Kutyául vezet


Szinte nincs is olyan cég, amely nem kínál rögtön az első fuvar után valamiféle kedvezményt. Leggyakrabban 10 százaléknyit engednek a későbbi árakból, de egyéb kedvezményeket is nyújtanak, ha elkötelezzük mellettük magunkat holmi törzskártyával.

Az egyik sofőrszolgálatnál elsősorban a formaruhára koncentrálnak, weboldaluk szerint sofőrjelmezbe bújt pilóta érkezik az italozás helyszínére, hogy megmentse a megrendelőt az ittas vezetéstől. Vicces lehet, amikor egy jelmezbálból szökött tag fut be értünk a kocsmába. Tuti az égés. Akkor inkább az éjszakai buszokon utazgassunk savanyúszagú hajléktalanokkal.