Ilyen gyorsan még egyetlen sorozatgyártású elektromos autó sem ért körbe a Nürburgring Nordschleife 20,8 kilométeres vonalvezetésén, mint a Rimac Nevera. Augusztus 18-án, pénteken döntötte meg a pályarekordot a németországi versenypályán a horvát márka hiper-sportkocsija.

Horvát riválisa páholta el a Teslát 1

Fotó: Rimac

A Nevera volánja mögött egy horvát versenyző ült a rekorddöntés idején, aki 7:00,928-as időt produkált. Martin Kodrić így a korábbi pályacsúcsot több mint 20 másodperccel javította meg, ami a Tesla Model S Plaidhez köthető. A mostanában a Twitter/X ügyei révén reflektorfényben lévő Elon Musk vezette márka idén júniusban szerezte vissza vezető pozícióját, a hárommotoros villany-Tesla első, még 2021-ben futott ideje ugyanis fél perccel lassabba a Rimac mostani eredményénél.

Videó is készült a nürburgringi csúcsdöntésről:

Jóformán a rekordok hajszolásáról szól az idei év a Rimacnál, amit jól mutat, hogy áprilisban egy nap alatt 23 teljesítményrekordot döntött meg az 1900 lóerős Nevera:

Ennek alkalmából Mate Rimac vállalata piacra dobta a Nevera legújabb limitált szériáját, azonban már az összes, vagyis mind a tizenkettő Nevera Time Attack gazdára talált. Magát a Neverát alig több mint két éve mutatták be, és annak ellenére hatalmas népszerűségnek örvend a 800-900 millió forint értékű típus, hogy csak 150 darab készült belőle. Cserébe viszont minden példányt egyesével tesztel és dedikál Mate Rimac, és a Zágráb külvárosában készülő villanyautó első példányát Nico Rosberg kapta.

Horvát riválisa páholta el a Teslát 3

Fotó: Rimac

Négy, az egyes kerekeket hajtó villanymotorjának köszönheti a bődületes teljesítményét, míg a 900 Nm-es forgatónyomatékban az 1 MW-os kettős inverternek van lényegi szerepe. A végsebessége eléri a 412 km/órát, míg a gyorsulása már tényleg csak papíron állja meg a helyét, hiszen a tavaszi rekorddöntés során a 0-100-as sprint időeredményét 1,85-ről 1,74 másodpercre javította.