A Ford Sierra utódjaként, 29 évvel ezelőtt mutatkozott be a Ford Mondeo. Az amerikai gyártó jó lóra tett a szedán és kombi kivitelben is gyártott típussal, igaz, idővel lényegesen elkezdett csökkenni a népszerűsége a piacon. Tavaly be is jelentették, hogy befejezik a Mondeo gyártását, sőt, hónapok óta csak dízel- és hibridhajtással volt elérhető. 

Néhány napja, április 4-én az utolsó példány is elkészült a Mondeóból a Ford egyik, valenciai üzemében: a búcsúról, a márka egyik termékmérnöke által megosztott fénykép alapján egy szürke lépcsőshátúval ért véget a típus európai karrierje.

Négy generációt élt meg a Mondeo, leáldozása pedig főként annak tudható be, hogy sokkal nagyobb piaci igény mutatkozik a szabadidő-autók és SUV-k iránt, egyértelműen háttérbe szorítva a szedánokat és a kombikat. Jól látszik a tendencia az éves értékesítési adatokon is: az Egyesült Királyságban 2001-ben még 86 500-at adtak el a Mondeóból, míg 2020-ban már csak 2400-at.

A Mondeo búcsúját követően a klasszikus típusokból már csak a Focus és a Fiesta maradt meg a Ford kínálatában. Kérdéses azonban a két – főként – ferdehátú típus sorsa is, mivel 2023-ban, illetve 2024-ben kifutnak a jelenlegi generációk, a gyártó pedig a legtöbb konkurens példáját követve egyre inkább az elektromos autókra helyezi a hangsúlyt. A tervek szerint 2026 közepétől minden típus elérhető lesz plug-in hibridként, míg a teljes elektromos átállás 2030-ra valósulhat meg a Fordnál.

Nem a Mondeo az első és eddigi egyetlen áldozata a kézzelfogható SUV-inváziónak – hasonló okokból kaszálták el az Opel Insigniát és gyárt csak kombikat a Passatból a Volkswagen. Vannak azonban gyártók, melyek még kitartanak valamennyire a hagyományok mellett: ennek jegyében a Škoda nemrégiben megerősítette az új Superb érkezését, de marad Európában többek között a Peugeot 508 és a Toyota Camry is.

Mindennek ellenére szűk három hónappal ezelőtt leleplezték az ötödik generációs Mondeót, de ezt eleve Kínában fejlesztették, és kizárólag ott is fogják gyártani. Az új Mondeóról itt írtunk részletesen: