További három hónappal meghosszabbodik a benzinárstop – jelentette be Orbán Viktor szombati évértékelő beszéde során. Elmondása szerint az üzemanyag ára Magyarországon az ötödik legalacsonyabb Európában.

Mint azt korábban a Vezess megírta, november 15-étől fagyasztották be a nem prémium benzin és dízel árát, 480 forintos szinten rögzítve. A kormányfő legújabb bejelentése szerint ez május 15-ig nem is változik.

Hatósági plafon nélkül a benzin literenkénti átlagára 510, a gázolajé pedig 530 forint körül alakulna. Az intézkedés azonban nehéz helyzetbe hoz egyes töltőállomásokat – a veszteséges működés következtében a múlt héten három benzinkút be is zárt.

Szigorú szabályozáshoz köti a kormány a töltőállomások működését a hatósági áras üzemanyagok korában: ideiglenesen nem zárhatnak be azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk. A szabályt megszegő kutak súlyos retorzióra számíthatnak, habár eddig elenyésző számú esetben tapasztaltak szabálytalanságot.