Mint arról korábban beszámoltunk, november 15-től, hétfőtől legalább három hónapra rögzítik az üzemanyagok árát Magyarországon. Sem a 95-ös benzin, sem pedig a gázolaj literenkénti ára nem lépheti át a 480 forintos küszöböt a kormány csütörtöki bejelentésének értelmében.

Érdekes részlet jelent meg azonban az árszabályozással összefüggésben a Magyar Közlönyben szombat éjszaka: ahogyan azt a Hvg.hu kiszúrta, a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk.

Világosan fogalmaz annak kapcsán is a rendelet, hogy amennyiben 48 órán át egy töltőállomás nem tudja kiszolgálni a fogyasztókat, köteles üzemszünetbe lépni, egyéb kereskedelmi tevékenységet sem folytathat, vagyis mást sem árusíthat. Más okra hivatkozva pedig üzemszünetet sem rendelhet el, a nyitvatartási időket sem rövidítheti.

Amennyiben valaki megszegi ezt a szabályt, 100 ezertől 3 millió forintig terjedő pénzbüntetést kaphat – egy napon belül akár többször is, fellebbezési lehetőség nélkül –, míg ismétlődés esetén legalább egy napra, de akár fél évre is eltilthatják.

Magyarra fordítva mindez annyit jelent, hogy a benzinkutak nem zárhatnak be arra az időszakra, amíg érvényben van az árplafon, hiába nem érné meg nyitva tartaniuk, ahogyan azt sem tehetik meg, hogy csakis prémium üzemanyagot árusítanak, mert utóbbi esetben üzemszünetet kénytelen elrendelni.

Ha pedig sor kerül az eltiltásra, a kormány ellentételezés nélkül, de kizárólag átmeneti jelleggel egy másik üzemeltetőnek átadhatja a töltőállomás működtetését, tehát nem lesz jogutódja a birtokából átmenetileg kizárt cégnek, viszont az ideiglenes üzemeltetés alatt esetlegesen okozott károkat is köteles lesz megtéríteni.

A benzinkút-üzemeltetőknek írásbeli bejelentést kell tenniük, ha más kutak bezárása vagy eltiltása esetén azok üzemeltetésére vállalkoznak, továbbá ehhez az anyagi, technikai és ellátási képességgel és az engedéllyel is rendelkeznek.

A hatósági áras szabályozás pedig nemcsak a fogyasztókat, hanem a hazai fogyasztókat is új helyzet elé állíthatja, hiszen arra számítanak, hogy beindul Magyarországon a benzinturizmus. Erről itt írtunk részletesebben: