November 15-től a kormány 480 forintos felső határral rögzíti a 95-ös benzin és a gázolaj árát, vagyis ennél olcsóbb lehet, drágább viszont nem – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. Az intézkedés legalább három hónapig, február 15-ig érvényben lesz, utána felülvizsgálják.

Kiemelték: a kormány az uniós üzemanyagárakat tanulmányozva jutott erre a döntésre, mivel egy év alatt jelentősen emelkedett itthon is az áruk, egy nyári kimutatás szerint a legdrasztikusabb mértékben egész Európában. Ezzel együtt megállapították, hogy EU-s viszonylatban Magyarország azon országok között van, ahol még olcsón lehet tankolni, a hatodik-hetedik helyen áll.

Szerdától egyébként is csökkent a gázolaj ára, így a következő napokban a benzin literenkénti átlagára 506, a gázolajé pedig 512 forint lesz, vagyis alsó hangon több mint 25-30 forintos csökkenés várható.

Utoljára október első hetében lehetett tankolni 480 forintos átlagár alatt 95-ös benzint és gázolajat, egy héttel később azonban már mindkettőnek az ára tartósan ezen szint fölé ugrott.