2020 első feléhez képest, egy év leforgása alatt Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a benzin ára – állítja a GlobalPetrolPrices.com adataira hivatkozva az online kereskedelemmel foglalkozó Picodi.com.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 20,2%-kal drágult a benzin Magyarországon. A második helyen 19,4%-kal Törökország végzett, a harmadik pedig Luxemburg lett, ahol 16,9%-kal emelkedtek az árak. Az első öt sorrendje Horvátországgal (+14,9%) és Ukrajnával (+13,7%) egészült ki.

Számos európai országban emelkedtek az üzemanyagárak, Belgiumban és Németországban például egyaránt 10,6%-kal, ezzel ellentétes változás – csekélyebb, 5% körüli csökkenéssel – csak Máltán és Albániában figyelhető meg. Az alábbiakban mutatjuk teljes listát:

Korábban a Vezess már utánajárt annak, hogy világviszonylatban melyik tíz országban a legolcsóbb az üzemanyag. A mostani kimutatásból az derült ki, hogy a kontinensen Oroszországban lehet a legolcsóbban tankolni, ahol 0,54 euróba átlagár volt jellemző az év első felében. A legmagasabbat Hollandiában találták: itt 1,72 euróba került egy liter benzin.

Ebben a mutatóban a vizsgálat szempontjából figyelembe vett 42 ország közül a 14. helyet foglalja el Magyarország, ahol 1,17 eurós, azaz 416 Ft-os átlagárat állapítottak meg.

Jelenleg idehaza a történelmi rekord környékén táncolnak az üzemanyagárak: a hét eleji áremelések után a benzin literenkénti átlagára – a kilenc évvel ezelőtti szintet beállítva – már 451 forint, míg a gázolajé 447 forint; utóbbit mindössze két forint választja el a rekorddöntéstől.