Mint arról beszámolt a Vezess, november 15-től, hétfőtől felső határt szabnak mind a 95-ös benzin, mind pedig a gázolaj árának – egyik sem kerülhet többe 480 forintnál, így előbbi literenkénti átlagára minimum 26, utóbbié pedig 32 forinttal zuhan, de az autópályák menti töltőállomásoknál 50-60 forintos árcsökkenés is elképzelhető.

A precedens nélküli mértékű árcsökkenéssel viszont megjelenhetnek a benzinturisták Magyarországon – mutat rá a Pénzcentrum cikke. A régióban ugyanis már csak Romániában (442/446 Ft/liter) és Ukrajnában (384/370 Ft/liter) lehet majd olcsóbban tankolni, mint Magyarországon, így megnőhet a (külföldi) forgalom is a határhoz közel eső kutakon.

A Holtankoljak.hu adataira hivatkozva arról ír a lap, hogy Ausztriából is érkezhetnek hazánkba tankolni, hiszen ott benzin literenként 516, míg gázolaj 506 forintért kapható. A magyarországi árplafont hasonlóképpen kihasználhatják a szlovák autósok és fuvarozók, miután Szlovákiában 546, illetve 508 forintba kerülnek az üzemanyagok.

Horvátországból is lehet számítani benzinturistákra, noha ott – hazánkhoz hasonlóan – ugyancsak befagyasztották az árakat, azonban csak 542, illetve 519 forintos szinten állították meg a növekedést.Mindezt figyelembe véve a következő három hónapban nehezebbé válhat a határmenti autósok élete az ottani üzemanyagkutakon esetlegesen meghosszabbodó várakozási idő miatt.

Számtalan alkalommal merült fel a kérdés az elmúlt hetek, hónapok drasztikus áremelkedése során, hogy a kormány miért nem inkább az adók csökkentésével parancsol megálljt az üzemanyagok megfékezhetetlennek tűnő drágulásának. Erre is van magyarázat: az EU-s előírások értelmében az uniós tagállamoknak legalább 359 eurós jövedéki adót kell beszedniük minden ezer liter benzin után, míg a gázolaj esetében 330 eurót.

Az itthoni helyzetet ráadásul a forint gyengélkedése sem javítja. Szintén nincs lehetőség arra, hogy a forgalmi adót kizárólag az üzemanyag esetében tegyék kedvezményessé, ezt kifejezetten tiltják – magyarán, ez csakis akkor lehetne lényegesen kevesebb, ha a jelenleg 27%-os áfát általánosan csökkentenék.