A héten ugyan stagnáltak, az elmúlt hetekben olyan szintre emelkedtek Magyarországon az üzemanyagárak, hogy azok már számos autósnál átlépték a lélektani határt. A legutóbbi árváltozás értelmében a benzin literenként átlagára 506, a gázolajé pedig 517 forintra drágult.

Mégis annyira gyenge a forint, hogy előbb-utóbb emelni kell az üzemanyagok jövedéki adóját – írja a Napi.hu. Az Európai Unió 2003-as rendelete ugyanis mind a benzin, mind a gázolaj esetében előír egy euróban meghatározott minimumszintet a jövedéki adóra: ez a benzin esetében 359 euró ezer literenként, a gázolajnál pedig 330 euró.

A helyzet addig volt kielégítő, amíg az euró árfolyama 346 forint körül mozgott, ezt a szintet azonban 2020 márciusában átlépte az itthoni fizetőeszköz, jelenleg is 360 forint környékén ingazodik.

Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben levezettük, hogy itthon még abban esetben is 160 forintot kellene fizetni érte, ha amúgy ingyen lenne az üzemanyag. Az árat ugyancsak terhelő, készletezési díjjal összevont jövedéki adó a benzin esetében 124,145, míg a gázolajéban 114,233 forintra rúg.

A lap azzal számol, hogy a jelenlegi euróárfolyam mellett

a benzin literenkénti adóját több mint öt forinttal kellene emelni, és a gázolajét is több mint négy forinttal.

Érdeklődtek a Pénzügyminisztériumnál is az esetleges jövedékiadó-emelésről, illetve arról, hogy ellenkező esetben nem tartanak-e a szankcióktól, de a tárca a cikk megjelenéséig nem reagált a megkeresésre.