A benzin és a gázolaj ára elég meredeken emelkedik az utóbbi néhány hónapban. Rég nem volt már olyan szerda és péntek, hogy ne kellett volna a növekvő üzemanyagárakról írnunk. Most pénteken például 5-5 forinttal emelkedett mindkét üzemanyag ára,  a változtatás után a benzin literenkénti átlagára 506, a gázolajé 517 forintra ugrott.

De képzeljünk el egy olyan alternatív dimenziót, amelyben a benzinkutak teljesen ingyen kapnák az üzemanyagot és ingyen is adnák tovább a vásárlóknak. Ha azt hiszed, hogy ez esetben ingyen tankolhatnánk, akkor tévedsz. Ugyanis az üzemanyagok árának jó része az adó: a benzinárban szereplő 120 forintos jövedéki adóra még rájön az áfa (gázolaj esetében 110 forint a jövedéki adó), így csak az adó 160 forintot, tehát ha ingyen vásárolnák és adnák tovább magát az üzemanyagot a kutak, akkor is 160 forintot fizetnénk egy liter benzinért.

Elsődlegesen természetesen a kőolaj világpiaci ára és a dollár-forint árfolyam befolyásolja hétről hétre az üzemanyagok árát. Amikor nagyjából másfél évvel ezelőtt háromszáz forint alá esett az üzemanyag ára, az durván szélsőséges helyzet volt. Az üzemanyag alapját jelentő kőolaj ára történelmi mélységbe zuhant, húsz dollár alá esett, amire csaknem egy évtizede nem volt példa, sőt néhány óráig mínuszban is volt. Tudjátok, most mennyi a kőolaj ára? 84 dollár! 1 dollár pedig 310 forintot ér mostanában, ami szintén nem mondható túl erősnek a forint szempontjából.

Ez a videó pedig megint nagyon aktuális:

 

Szóval nem arról van szó, hogy Magyarországon verik fel szándékosan az üzemanyagok árát politikai, vagy egyéb okokból, szimplán a piachoz igazodunk. Sőt Európában igencsak a mezőny végén vagyunk, ha azt nézzük, mennyiért tankolhatunk egy litert. A gond az, hogy az európai minimálbérek terén is a lista végén vagyunk…

Ausztriában is bőven 500 forint felett van mindkét üzemanyag ára. Németországban a benzinért átszámítva 610 forintot kérnek, a gázolajért 567-et. Szlovákiában 541 forint a 95-ös literenkénti ára, a dízel 497. Szerbiában 486 Ft és 528 Ft a benzin és a gázolaj, míg Horvátországban 528 és 532 az üzemanyagok literenkénti ára.

Mostanában pedig nagyon sok mémet küldtek nekünk Facebookon, amelyekből kiválogattuk a legjobbakat.

Ha ingyen lenne az üzemanyag, akkor is 160 forintot fizetnénk egy literért 2

Ha ingyen lenne az üzemanyag, akkor is 160 forintot fizetnénk egy literért 3

Ha ingyen lenne az üzemanyag, akkor is 160 forintot fizetnénk egy literért 4

Ha ingyen lenne az üzemanyag, akkor is 160 forintot fizetnénk egy literért 5