A Mol szerdán újabb tíz forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, ezzel sok helyen 300 forint alá esett az üzemanyagtípus literenkénti ára. Ilyen árszint utoljára 2009 decemberében volt, azaz 11 éve!

Ma történelmi rekordra süllyedt a benzin ára 1

Az egyik budaörsi kúton szerda reggel ezt mutatta a “kútoszlop”: 290,9 forint egy liter 95-ös benzin. A fotót kollégánk készítette.

De átböngésztük a Holtankoljak.hu adatbázisát is, hogy a teljesség igénye nélkül, de lássuk, melyek azok a kutak, ahol már kettessel kezdődik a benzinár.

Ma történelmi rekordra süllyedt a benzin ára 2

Budapest 50 km-es körzetében ez a helyzet

Az ország számos pontján találni kutakat, ahol már 300 forint alatt mérik a benzint. Például Kemecsén, Debrecenben, Ózdon, Szegeden vagy éppen Szolnokon. Annak is utána jártunk, hogy mikor volt a legdrágább itthon az üzemanyag: egy liter benzinért 2012 áprilisában 454 forintot kértek, egy liter gázolajért pedig 2012 januárjában fizettünk a legtöbbet, 449 forintot.

Alig három hét alatt süllyedt bő tíz évvel ezelőtti szintre az üzemanyagok ára, hiszen március legelején még 383 és 393 forint volt benzin és a gázolaj ára.  Az üzemanyagár drasztikus esésében elsősorban az olajár zuhanása játszik szerepet. A koronavírus miatt az áruszállítás és a személyszállítás is jelentősen visszaesett. A repülők, kamionok üzemanyag-felhasználásának csökkenése miatt, illetve a szaudi olajkitermelés szintjének magasan tartása miatt a tározók egyre telnek, ami egyre alacsonyabb árakat eredményez a piacon.

Lesz-e emelés?

Magyarországon az üzemanyagok árában szereplő jövedéki adó mértéke függ az olaj árától. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy annál kevesebb, akkor a benzin esetében a jövedéki adó literenként 5 forinttal, a gázolajnál pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forintra, a gázolajé pedig 120,35 forintra nő. Akkor miért nem látjuk ezt?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedéves viszonylatban számol, ez esetben január elsejétől március 15-ig veszi figyelembe az árakat, és úgy 56,33 dolláron áll az olaj ára, ennek megfelelően április 1-től még nem változik az üzemanyagok adótartama – a jelenlegi szabályozás szerint. Júliusban várható az emelés.

És még nincs vége!

Pénteken ismét csökkenés lesz, amelyről az alábbi cikkünkben olvashatsz: