A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) november 15-től több mint kétezer töltőállomást ellenőrzött, a pénzügyőrök eddig mindössze 12 esetben állapították meg a hatósági ár megsértését – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Elmondása szerint az ellenőrzési tapasztalatok pozitívak, a benzinkutak ügyelnek a jogszabályok betartására, az eddig meghozott határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.

Mint ismert, a kormány november 15-étől 480 forintos szinten fagyasztotta be a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát. A hatósági ár nélkül a benzin literenkénti átlagára körülbelül 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne. A folyamatosan emelkedő beszerzési ár azonban egyre nehezebb helyzetbe hozza a töltőállomásokat, mivel már egyértelműen veszteséggel értékesítik az üzemanyagokat.

Tállai az MTI-nek hozzátette, hogy a NAV kockázatelemzői a jövedéki adatszolgáltatások, az online pénztárgép és az online számla adatai alapján folyamatosan elemzik a benzinkutakat üzemeltetetők tevékenységét, és amennyiben szabálysértést tapasztalnak, azonnal fellépnek ellene. A NAV emellett a nyitvatartási idő, az esetleges üzemszünet alakulását, valamint az értékesített üzemanyagok körét, azok összetételét is ellenőrzi, és a kezelőszemélyzet nélküli kutakat is felkeresik.

A szabályokat be nem tartók 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírsággal számolhatnak. Ismételt jogsértés esetén pedig akár fél évre is bezárathatják a benzinkutat – ebben az esetben az üzemeltetést egy másik, nyilvántartott szolgáltató veszi át. Ez utóbbira azonban az elmúlt három hónapban még nem került sor.