Több ok miatt is emelkedő pályára állt a Brent olaj ára héten. A tőzsdei mozgások, majd egy kibertámadás az európai olajközpont ellen, a hordónkénti árat átrepítette a 90 dolláros szinten, elemzők szerint ezek után nagyon gyorsan itt lehet a tartósan 100 dolláros olajár. Nyilván ez felhasználói oldalról senkinek sem jó, de a jelen helyzetben különösen a benzinkutakat érinti negatívan a dolog, hiszen a 480 forintos ársapka miatt a nagykereskedelmi árak emelkedését nem tudják lekövetni a kiskereskedelmi árakban.

A héten 3 töltőállomás már bezárt a hatósági ár miatt. A szakma bejelentést vár a február 15-e utáni időszakra vonatkozóan: maradnak-e a feltételek vagy változás áll be. Elengedhetetlen a változtatás, hiszen akár ellátási problémákat is jelentkezhetnek, ha minden feltétel marad úgy, ahogy most van érvényben.

Hatósági ár

Mint ismert, a kormány november 15-étől 480 forintos szinten fagyasztotta be a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát. A hatósági ár nélkül a benzin literenkénti átlagára körülbelül 510, a gázolajé pedig 530 forint lenne. A folyamatosan emelkedő beszerzési ár azonban egyre nehezebb helyzetbe hozza a töltőállomásokat, mivel már egyértelműen veszteséggel értékesítik az üzemanyagokat.

 

A jövő héten talán a forint jelentős erősödése tud határt szabni a nagykereskedelmi üzemanyagárak emelkedésének, hiszen 10 forintos erősödést tapasztaltunk a héten a dollárral szemben, az árfolyam 310 forint jelenleg. A Brent hordónkénti ára 4%-ot emelkedett a héten, az aktuális ár 92,78 USD.

Mindezt összevetve talán további áremelés nem lesz, inkább az árak szinten tartására látunk esélyt, árcsökkenés a számok alapján nem várható – írja a Holtankoljak.

Kibúvó pedig nem igazán van a kutaknak, ugyanis a NAV folyamatosan ellenőrzi, hogy betartják-e az árakat. Az ellenőrzési tapasztalatok többségében pozitívak, a benzinkutak ügyelnek a jogszabályok betartására, az eddig meghozott határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.