Akár százszor gyorsabban digitalizálhatók be természeti és épített környezetek azzal az új technológiával, amelyen a svájci Way Ahead Technologies közreműködésével dolgozik a Porsche.

Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 1
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 2

Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche

Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche

Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 10
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 11
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 12
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 13
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 14
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 15
Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 16
Fotó megosztása:

Az autós szimulátorokba hagyományosan lézeres szenzorokkal szkennelik be az utakat és versenypályákat, valamint azok környezetét, ami költséges és időt rabló folyamat. A Porsche és a Way Ahead új fejlesztése, a Virtual Roads projekt ezzel szemben egy mobiltelefon kamerája és a telefonra telepített, mesterséges intelligenciával dolgozó alkalmazás segítségével rögzíti az utat.

A felvett adatokat automatikusan ülteti át 3D környezetbe a program, az egész folyamat időigénye kevesebb mint 1%-a a hagyományosnak – azaz több mint százszor gyorsabban bevihető az út a játékokba. Óránként akár 8 kilométernyi utat képes bedigitalizálni a technológia, a környezet bonyolultságától függően.

Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 17

A Porsche nem professzionális videójáték-gyártóknak szánja az új technológiát (bár nyilván számukra is hozzáférhetővé teszik majd azt), hanem ügyfeleinek, akik így rögzíthetik kedvenc útvonalaikat, és aztán bármikor újra végigmehetnek azon otthoni autós szimulátorukban. Már most is számos olyan program létezik, amelyikkel kompatibilis az alkalmazás által létrehozott útvonalfájl, a jövőben várhatóan bővül ezek kínálata.

A szoftver intelligenciájára jellemző, hogy az embereket – gyalogosokat, autóvezetőket – felismeri, és törli a felvételről, így óvva azok személyiségi jogait.

Beszállt a videójáték-fejlesztésbe a Porsche 18

A Way Ahead Technologies a későbbiekben gyorsulásmérő szenzorok adatait, illetve a futómű-szabályozó rendszer méréseit is rögzítheti, még realisztikusabbá téve a környezet visszaadását.