Nem mindennapi események történtek a 2022-es Dakar-rali hétfői versenynapján. Az autós kategória 2009-es győztese, az idén Toyotával induló Ginier de Villiers elütött egy motorost. A dél-afrikai egy szorosban nemigen foglalkozott azzal, hogy közvetlenül előtte próbál átkelni César Zumarán is a sziklák között, ehelyett inkább felöklelte a chileit.

A motoros leesett a kétkerekűről, és ahogy a francia televízió felvételén is látható, mutogatott is de Villiers-nek. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy azt mutatta versenyzőtársának, menjen tovább. Az eset miatt vizsgálatot indítottak a sportfelügyelők, de a dél-afrikai mindössze 5 perces időbüntetéssel megúszta a veszélyes incidenst. Emiatt kritizálták is a döntéshozókat, sokan azt szerették volna, ha kizárják a korábbi győztest.

Ami az eredményeket illeti, a második szakaszt az autósoknál a francia Sébastien Loeb, a motorosoknál pedig a spanyol Joan Barreda Bort nyerte. A mezőnyre hétfőn 453 kilométer megtétele várt Hail és al-Artavija között, ebből 338 kilométert mértek.

Indokolt volt a büntetés?
Az öt perc büntetés is érthetetlen, azt intette a motoros, menjen tovább
15% (240)
Lehet, hogy intett a motoros, de azért de Villiers igazán segíthetett volna
40% (643)
Ez sima kizárás, intés ide vagy oda, ez megengedhetetlen
45% (716)

A kilencszeres ralivilágbajnok Loeb 3:28 perccel volt gyorsabb a katari Nasszer al-Attijahnál, de összetettben így is mögötte maradt bő kilenc perccel. A harmadik legjobb idővel a spanyol Carlos Sainz teljesítette a gyorsaságit, ez volt az első igazán biztató menet idén a hibrid Audik bármelyikétől.

Az autós kategória összetettjének élcsoportja:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel 6:59:21 óra
2. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin 9:16 p h.
3. Lució Alvarez, Armand Monleon (argentin, spanyol, Toyota) 40:53 p h.

A motorosoknál Barreda Bort több mint öt és fél perccel verte meg a brit Sam Sunderlandet és csaknem hattal a 2021-ben győztes argentin Kevin Benavidest. Összetettben Sunderland állt az élre.

A motoros kategória összetettjének élcsoportja:
1. Sunderland 8:31:29 óra
2. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 2:51 p h.
3. Daniel Sanders (ausztrál, KTM) 3:29 p h.

Kedden al-Artavija és al-Qajszuma között 381 kilométert tesznek meg a versenyzők, ebből 255 kilométeres lesz a mért szakasz.