A nemzetközi sztárok vitték a prímet az április 17-18. között zajlott Boldogkő Rallyn, amelyet a COVID-helyzet miatt egy nap alatt és a szokásosnál némileg rövidebb távon, 124 gyorsasági kilométeren rendeztek meg. Az eredmények nemcsak a pályán dőltek el, hanem az utólagos büntetések miatt is többször változott, mivel a versenyzők nem tisztelték kellően a lassítókat, amiért plusz idővel sújtották őket.

Az április 22-25. között rendezett horvát rali-világbajnoki futamra hazánkban készülő Nikolay Gryazin–Konstantin Aleksandrov-kettős Volkswagen Polo R5-össel hatalmas csatát vívott a WRC2-es világbajnoki címvédő Mads Østberg–Torstein Eriksen-páros Citroën C3 Rally2-jével. Gryazin a második körnek új váltóval vágott neki, amivel sokat gyorsult, ám az említett lassító büntetésekkel együtt, kilenc szakaszból álló versenyen, két gyorsasági szakasszal a vége előtt 0,6 másodperc volt köztük a különbség, akkor épp a norvég javára.

Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 1
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 2

Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon

Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 15
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 16
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 17
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 18
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 19
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 20
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 21
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 22
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 23
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 24
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 25
Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 26
Fotó megosztása:

Ráadásul az utolsó előtti szakaszon Gryazin defektet kapott, és miután 15 másodpercet veszített, eldőlni látszott a verseny. Azonban az utolsó gyorsaságin újabb fordulat jött, ekkor Ostberg kapott defektet. A percekig tartó kerékcsere miatt az ötödik helyre esett vissza. Az aszfaltos pályákon zajló verseny harmadik külföldi sztárja, a Jan Kopecky–Jan Hlousek-kettős a harmadik szakasz után műszaki hiba miatt állt ki. 

Az esőben záródó versenyen Gryazin végzett az élen, és ő lehetett volna az első külföldi versenyző az Országos Rallybajnokság (ORB) történetében, aki abszolút első tud lenni. Ám az orosz páros olyan gumikkal versenyzett, amelyeket a magyar bajnokságba nem regisztráltak, így bár a versenyt megnyerték, bajnoki pontokat nem szerezhettek.

Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 27

A verseny második helyét és az ORB-értékelés győzelmét a magyar bajnoki címvédő Hadik András–Kertész Krisztián-kettős szerezte meg Ford Fiesta Rally2-vel. A harmadik helyen a Turán Frigyes–Bagaméri László-kettős futott be Volkswagen Polo R5-tel, de egyelőre úgy néz ki, hogy az ő gumijaikat sem regisztrálták a magyar bajnokságba, így ők sem szerezhettek pontot. Az ő eredményüket az utolsó szakaszon autójával felboruló Velenczei Ádám-Baczigal Igor-páros óvta meg. Az eredmény így utólag dől majd el.

A két évvel ezelőtti Peugeot Kupa bajnok Csomós–Nagy-kettős szerezte meg a negyedik helyet Skoda Fabia R5-tel, míg szintén a feltörekvő generációhoz tartozó Klausz–Csányi-kettős szintén Skodával lett a hatodik.

Az ORB első négy helyezettje, jelen állás szerint: Hadik, Csomós, Ostberg, Klausz.

Külföldi siker az első idei hazai ralifutamon 28Nagy csata volt az RC4-es kategóriában is, ahol tavaly a Ford Fiesta R2-k vitték a prímet. Az idén azonban a Peugeot Kupában is az új 208 Rally4-esek versenyeznek, így a két márka a magyar bajnokságban is fej fej mellett halad. Az RC4 és a Peugeot Kupa győzelmét a Hangodi–Bunkoczi-kettős szerezte meg, míg az RC4 második helyén az ifj. Fekete–Begala-kettős végzett Ford Fiesta R4T-vel.

Az Országos Rallybajnokság második versenyét, az Ózd–Eger Rallyt, május 14–16. között rendezik.

Szöveg: Mihályi Csaba

Fotó: Molnár János és Szabó-Jilek Ádám, Csapatok Facebook oldala