Szerdán reggel erősítette meg Twitter-oldalán a Nürburgring, hogy elhunyt 51 éves korában Sabine Schmitz. A német versenyzőhölgyről nem túlzás kijelenteni, hogy kívülről-belülről ismerte a világ egyik legveszélyesebb pályájának tartott, 20 kilométernél is hosszabb Zöld Poklot.

Tapasztalata több tízezer körben mérhető, évente nagyjából 1200 kört tett meg a pályán, versenyzői pályafutásával párhuzamosan a BMW M5-ös ring taxit is ő vezette. A nürburgringi 24 óráson is nem egyszer indult: 1996-ban és 1997-ben nyert a BMW-vel az egynapos megmérettetésen, 2008-ban pedig egy Porschével harmadikként intették le.

2015-ben és 2016-ban a túraautó-világbajnokság (WTCC) németországi fordulóján is rajthoz állt, mindkét alkalommal elcsípte egyszer-egyszer az utolsó pontot érő 10. helyet annak ellenére, hogy számára teljesen ismeretlen volt az All-Inkl.com Münnich Motorsport TC1-es Chevrolet Cruze-a.

Éveken át vezette a Top Gear műsorát, majd tavaly nyáron egy Facebook-bejegyzésben beismerte, hogy 2017 óta egy igen kitartó rákbetegséggel küzd – állapota eleinte folyamatosan javult, majd a koronavírus-járvány megjelenésekor romlásnak indult. A harc négy éven át tartott, most már az égi Nürburgring Nordschleifén rója tovább a köröket. Isten nyugosztalja!

Tisztelegjünk emléke előtt ezzel a fedélzeti kamerás felvétellel – így vezetett a Zöld Pokolban a királynő: