A Jeep terepképességeit a legkiválóbb luxusautók szolgáltatásaival ötvözi a Wagoneer, amely pontosan egy évvel ezelőtt, formatanulmányként pontosan ugyanígy nézett ki, mint most, ám akkor még Jeep Wagoneernek nevezték. Azóta azonban változott a helyzet, az új tulajdonos, a Stellantis úgy látta jónak, hogy kiemelt, önálló prémiummárkaként pozicionálja a Wagoneert.

Luxusautó, apokalipszishez 1
Luxusautó, apokalipszishez 2

Luxusautó, apokalipszishez

Luxusautó, apokalipszishez 34
Luxusautó, apokalipszishez 35
Luxusautó, apokalipszishez 36
Luxusautó, apokalipszishez 37
Luxusautó, apokalipszishez 38
Luxusautó, apokalipszishez 39
Luxusautó, apokalipszishez 40
Luxusautó, apokalipszishez 41
Luxusautó, apokalipszishez 42
Luxusautó, apokalipszishez 43
Luxusautó, apokalipszishez 44
Luxusautó, apokalipszishez 45
Luxusautó, apokalipszishez 46
Luxusautó, apokalipszishez 47
Luxusautó, apokalipszishez 48
Luxusautó, apokalipszishez 49
Luxusautó, apokalipszishez 50
Luxusautó, apokalipszishez 51
Luxusautó, apokalipszishez 52
Luxusautó, apokalipszishez 53
Luxusautó, apokalipszishez 54
Luxusautó, apokalipszishez 55
Luxusautó, apokalipszishez 56
Luxusautó, apokalipszishez 57
Luxusautó, apokalipszishez 58
Luxusautó, apokalipszishez 59
Luxusautó, apokalipszishez 60
Luxusautó, apokalipszishez 61
Luxusautó, apokalipszishez 62
Luxusautó, apokalipszishez 63
Luxusautó, apokalipszishez 64
Fotó megosztása:

A pontos méreteket egyelőre nem közölte a gyártó, de úgy tűnik, a Wagoneer és a Grand Wagoneer között csupán felszereltségbeli különbség van – igaz, meglehetősen nagy. De mielőtt ezekről beszélnénk, lássuk azt a néhány műszaki adatot, amit megosztott a közönséggel a cég.

Luxusautó, apokalipszishez 65
Luxusautó, apokalipszishez 66

Luxusautó, apokalipszishez

Luxusautó, apokalipszishez 83
Luxusautó, apokalipszishez 84
Luxusautó, apokalipszishez 85
Luxusautó, apokalipszishez 86
Luxusautó, apokalipszishez 87
Luxusautó, apokalipszishez 88
Luxusautó, apokalipszishez 89
Luxusautó, apokalipszishez 90
Luxusautó, apokalipszishez 91
Luxusautó, apokalipszishez 92
Luxusautó, apokalipszishez 93
Luxusautó, apokalipszishez 94
Luxusautó, apokalipszishez 95
Luxusautó, apokalipszishez 96
Luxusautó, apokalipszishez 97
Luxusautó, apokalipszishez 98
Fotó megosztása:

A létravázas felépítmény extrém erős terepképességeket ígér, amit a Jeepnél szokásos mechanikus és elektronikus vezérlő rendszerekkel told meg a Wagoneer: háromféle összkerékhajtás, mechanikus vagy elektronikus részlegesen önzáró differenciálmű, menetprogramok, opciós légrugózás szabályozható hasmagassággal. Terepen tehát kiválónak ígérkezik a páros, de aszfalton is remekelhet: elöl kettős keresztlengőkaros, hátul több lengőkaros felfüggesztést kapott ugyanis.

Luxusautó, apokalipszishez 99

A hajtást a jól bevált V8-as benzinmotorokra bízták. A Wagoneer 5,7 literes, 392 lóerős egységét 48 voltos mild hibrid rendszer és hengersor-lekapcsolás teszi takarékosabbá; a Grand Wagoneer 6,4 literes motorja szintén képes négy hengerrel üzemelni, maximális teljesítménye 471 lóerő, és 6 másodperc körül gyorsítja 100 km/órára az autót. A váltó minden esetben nyolcfokozatú automata. Vontatni akár 4,5 tonnát is képes az autó, az utánfutó csatlakoztatását külön tolatókamera üzemmód segíti.

wagoneer-1

Mindkét modellváltozat három üléssoros. A Grand Wagoneer alapkivitelben, a Wagoneer opcióként kínálja a második sori különálló, kartámaszos foteleket; a harmadik üléssor háromszemélyes. A csomagtartó pontos méretei egyelőre nem ismertek, de a gyártó szerint a legnagyobb a kategóriában.

Ahogy a bevezetőből sejteni lehetett, a Grand Wagoneer elsősorban utastéri szolgáltatásaiban tér el mezei testvérétől. A négyzónás klímaberendezés csak a kezdet. Hátul, középen egy 10,25 colos érintőképernyő szolgál a kényelmi funkciók vezérlésére, illetve rendelhető két, egyenként 10,1 colos multimédiás monitor is.

Luxusautó, apokalipszishez 101

Az első utas is kapott egy saját, 10,25 colos, állítható dőlésszögű kijelzőt. Ezen elérhetők a szokásos navigációs és multimédiás funkciók, megjeleníthetők a külső kamerák képei, HDMI bemeneten keresztül külső jelforrásból nézhető film, vezérelhető a hátsó monitorokon megjelenő tartalom, valamint – az autóiparban elsőként – Amazon Fire TV-integráció is elérhető. A streaming szolgáltatáson keresztül hatalmas zenei és filmtárból válogathatunk, és mivel a technológia szinkronizálható más Fire TV-fiókokkal, akár az otthon félbehagyott epizódot is folytathatjuk, miközben a sofőr a vezetésre összpontosít.

wagoneer-2

A központi érintőképernyő a Wagoneer esetében 10,1, a Grand Wagoneeren 12 colos; alatta mindkét esetben külön 10,25 colos érintőképernyő szolgál a klímaberendezés és egyéb funkciók vezérlésére. A műszeregység 10,25, illetve 12,3 colos, digitális egység; a keret nélküli kijelzőn kéttucatnyi menüpont tartalma jeleníthető meg.

Mivel egyelőre az sem biztos, hogy a Wagoneer márka termékei (később tovább bővítik a portfóliót) eljutnak Európába, talán felesleges is belemenni a legapróbb részletekbe – csak biztonsági funkcióból több mint 120-at említ a leírás.

Luxusautó, apokalipszishez 103

Egyvalamiről azonban feltétlenül szót kell még ejteni: ez a McIntosh által szállított, 22 hangszórós (plusz egy 30 centis mélynyomó), 1375 wattos, térhatású hangzást kínáló luxus-audiorendszer.

Kattints ide, ha videón is megnéznéd a Wagoneer család tagjait.