Hosszas várakozás után, a hétvégén a belgiumi Zolderben elrajtol a túraautó-világkupa (WTCR) 2020-as szezonja, a szervezők pedig pontosan tisztában vannak, mennyire embert próbáló hónapokat él át az egészségügy a koronavírus-járvány által.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) #PurposeDriven kampányát támogatva saját jótékonysági kezdeményezést jelentett be a sorozat promótere. Az Eurosport Events minden egyes időmérő edzésen és versenyen, a teljes szezonra nevezett pilóták által megtett kilométer után egy eurót adományoz azon országok egészségügyi dolgozóinak, ahol idén megfordul a bajnokság – vagyis Belgium és Magyarország mellett Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovákia is érintett.

Az egészségügyért versenyeznek Micheliszék 1

Természetesen a Hyundai versenyzőivel is hirdetik a WTCR jótékonysági kampányát: Nick Catsburggal, Michelisz Norberttel, Gabriele Tarquinivel és Luca Engstler áll rajthoz idén a dél-koreai gyártó.

A #RaceToCare adománygyűjtő kampány céljául a 100 ezer eurós álomhatárt tűzték ki, ehhez pedig a versenyzők és a részvényesek segítségét is kéri a promóter.

„Az Eurosport Events és a WTCR-család határozott kívánsága volt, hogy amint elég biztonságos és helyes lesz visszatérni a versenyzéshez, egyértelmű cééllal tennünk kell valamit az egészségügyi szakemberekért, akik óriási erőfesztítéseket tettek annak érdekében, hogy embereket segítsen át ezen, a világjárvány okozta, kemény időszakon” – mondta François Ribeiro, az Eurosport Events feje.

„Úgy éreztük, nem térhetünk vissza anélkül, hogy ne tettünk volna valamit azokért, akik elkötelezettek a COVID-19 elleni harcban, és akik nélkül nemzetközi autósport-események sem lennének.”

A zolderi szezonnyitót zárt kapuk mögött rendezik – a hivatalos stábot leszámítva még a média munkatársait sem engedik be –, ahogyan ez a soron következő helyszínek esetében is elképzelhető, noha Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a héten arról beszélt, az a forgatókönyv is fennáll, hogy 5000 néző jelenletében rendezzék meg a WTCR és a kamion-Eb közös hétvégéjét.

A WTCR programja már pénteken kezdetét vette, az időmérő edzést szombaton 14:00-tól, a vasárnapi versenyeket pedig 10:30-as és 14:15-ös kezdéssel rendezik meg. Négy magyar versenyző (Michelisz Norbert, Tassi Attila, Boldizs Bence, Kismarty-Lechner Gábor) és a Zengő Motorsport is ott van az állandó jelleggel 20 főt felvonultató mezőnyben, idén az időmérőket és a versenyeket az Eurosport és a Sport TV is élőben közvetíti.