Négy éven át fejlesztette szuperszedánját az arizonai Lucid Motors, ám a jelek szerint érdemes volt várni: a Lucid Air elképesztő paraméterekkel érkezett meg.

Ahogy annak idején a Tesla felforgatta az autóipart innovatív megoldásaival, úgy próbál most a Lucid Motors is rálicitálni mindenkire, ami sok szempontból sikerült is.

Két tengelyét egy-egy villanymotor hajtja, az összteljesítmény 1080 LE (konfigurációtól függően), álló helyzetből 9,9 mp alatt futja meg a negyedmérföldes távot – gyorsabb tehát, mint bármely más utcai villanyautó. A töltés is gyorsan megy, villámtöltőről percenként 32 kilométerre elegendő áramot tud felvenni, azaz 20 perc töltéssel 480 kilométert tehetünk meg. A 113 kWh kapacitású akkucsomag opciós ugyan, de segítségével elég 830 kilométerenként töltőt keresnünk.

Úgy néz ki, ez a világ legfejlettebb autója 2

Szinte a teljes tető üvegezett

A szedán aerodinamikailag is a csúcson van, közeg-ellenállási együtthatója 0,21, pedig külső tükrei hagyományosak, és kerekeit sem burkolták le.

Az utastérben újabb rekord vár: 34 colos (!!!), ívelt kijelzőpanel húzódik a vezető előtt, míg a két első ülés között mozgatható kezelőfelületet találunk. A Lucid Motors nem félt a mechanikus kapcsolóktól, sőt, kifejezetten igényes, mart kivitelű gombokat és tárcsákat szereltek be, amelyek az audiorendszer és a klímaberendezés kezelésére szolgálnak.

Úgy néz ki, ez a világ legfejlettebb autója 3

Hatalmas, lebegő kijelző

A vezetőtámogatást 32 különböző szenzorra, köztük világelső, szériaszerelésű lézeres szenzorra (LIDAR) bízták, míg a világításról több ezer különálló fénycsatornát kezelő, ugyancsak páratlannak mondott lámpatestek gondoskodnak. Ezek iránya digitálisan módosítható, így az autó bármerre képes világítani.

A Lucid Air egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető. 2021 tavaszán debütál a legdrágább, leggazdagabb kivitel 169 ezer dollárért (50,7 millió Ft), mínusz szövetségi támogatások; ez a modell 270 km/óra végsebességre lesz képes. A belépőmodell 2022-ben kerül piacra, kevesebb mint feleennyiért, egyelőre nem közölt teljesítménnyel és menetdinamikával. Összesen négy felszereltségi szintben gondolkodik a gyártó.

Úgy néz ki, ez a világ legfejlettebb autója 4

Igazi pókszemű autó a Lucid Air