Ahogy a világ több pontján, úgy az Egyesült Királyságban is elkezdtek enyhíteni a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében hozott intézkedéseken. Miután ezzel megnő az utcai forgalom, a gyalogos és a biciklis közlekedés propagálása érdekében London több, fontosabb utcájáról is kitiltják a személy- és teherautókat – jelentette be pénteken Sadiq Khan polgármester, írja a Guardian.

A döntés értelmében a London Bridge és a Shoreditch-negyedet összekötő szakaszon, a Euston és Waterloo, az Old Street és a Holborn közötti részen, valamint a Waterloo és a London Bridge-en csak buszok, gyalogosok és biciklisták közlekedhetnek.

Rendkívül fontos tartják a szakértők, hogy a munkába visszatérők is főként gyalog vagy biciklivel menjenek dolgozni, a tömegközlekedési eszközökön ugyanis képtelenség lenne tartani az előírt védőtávolságot, míg az autósforgalom szabadon engedése dugókat okozna, ráadásul a légszennyezettséget is növelné.

Kitiltják az autókat London egyes részeiről 1

Khan elmondása szerint a járvány minden eddiginél nagyobb kihívás elé állította a londoni közlekedési hálózatot. „Hatalmas erőfeszítésekre lesz szükség a londoniak részéről, hogy a kijárási korlátozások fokozatos enyhítése mellett is tartsák a szociális védőtávolságot a tömegközlekedési eszközökön” – mondta, hozzátéve, hogy a buszok és metrók telítettsége mellett az autóhasználatot is a minimálisra kell szorítani, a szakértők által is említett okok miatt.

Az egészségügyben dolgozókat támogatva kibővítik a forgalmi díj visszatérítési rendszerét, de a gondozóotthonok munkatársai is élhetnek a lehetőséggel.

A Transport for London (TfL), a Nagy-London közlekedési hálózatáért felelős helyi önkormányzati szervezet átmenetileg megvonta az ingyenes utazási lehetőséget a gyerekektől, a 60 éven felüliek pedig a csúcsidőkben nem vehetik igénybe a szolgáltatást. Emellett az árakat is emeli a társaság, ami mintegy 1,6 milliárd font (kb. 635 milliárd Ft) értékű kormányzati támogatást biztosít.

Május elején Budapesten is volt példa hasonló intézkedésekre, ám erre a hétvégére csak a pesti alsó rakpartot engedik át a gyalogosoknak és a bicikliseknek: